Oranjebloesem

Djewan Rompis | 29 april 2016
party reports

Party: Blijburg aan Zee
Locatie: Pampuslaan 501, Amsterdam
Line-up: Seth Troxler, Joris Voorn, KiNK, Jackmaster, Patrice Bäumel
Datum: Woensdag 27 april 2016

Primeur!

‘Oranjebloesem is uitverkocht!’ flitste voorbij op de Facebook-pagina van het evenement. Ook via Ticketswap was het een lastige taak om kaartjes te bemachtigen. Dit veranderde na de slechte weersvoorspellingen, waardoor honderden mensen een gegarandeerd dak boven hun hoofd prefereerden boven het doen van regendansjes. Oranjebloesem kwam met gepaste maatregelen, zoals overkappingen, houten vloeren en poncho’s. Weer of geen weer, acte de présence zouden we sowieso geven. Het nieuwe stadsstrand Blijburg aan Zee dient tenslotte voor het eerst als podium voor een festival en dat dit uitgerekend Oranjebloesem is maakt het helemaal speciaal.

Eerste indruk

Het grote strandpaviljoen bevond zich aan het begin van het festivalterrein. De binnenzaal werd voorzien van muziek door Festimi Soundsystem en de knusse, warme ruimte liep al snel vol. De festivallocatie zag er schitterend uit, zeker wanneer je met de trappen naar boven ging en uitkeek over het hele terrein. Het Blijburg-terras was geheel overdekt, de Desperados Arena aan het water was ingericht met sta-tribunes aan alle zijdes en de Joris Voorn & Friends-stage lag achterin verscholen tussen de duinen.

Opwarmen

Gezien de lage temperatuur en de stevige wind aan het strand was de taak van Tsepo en Pieter Jansen om de koude windstoten te doen laten vergeten en iedereen lekker te laten opwarmen met hun deuntjes. Toen ze de Henrik Schwarz-remix van Baaba Maal – Fulani Rock inzetten, waande iedereen zich voor even op een exotisch eiland met in de hand een Sex on The Beach en met de teentjes in het zand. Toen het nummer met de Afrikaanse vocals afgelopen was, realiseerde ik me helaas dat de gevoelstemperatuur wel heel erg laag was. Een extra jasje onder mijn regenjack en een cap boden uitkomst.

Achter de duinen

Iets voor half 3 liepen we met enige haast naar de Joris Voorn & Friends stage waar Patrice Bäumel bezig was met zijn afsluitende minuten. Ondanks zijn onlangs uitgebrachte kwaliteitsplaat ‘Surge’, waar hij veel lof voor kreeg, was er nog maar een klein groepje mensen aanwezig. Wellicht te wijten aan het feit dat hij geprogrammeerd was als eerste dj, het weer en de stage die een beetje verscholen lag achterin. Meevaller was wel dat je meer uit de wind stond door de omringende duinen. Net op het moment dat de Duitse meesters Gabriel Ananda & Dominik Eulberg daarna hun live-set begonnen, kwam er helaas weer een korte maar hevige stortbui. Een lege dansvloer die na de bui gelukkig snel weer werd opgevuld met dansende mensen.

Kwalitatief gezien vonden we deze stage beter geprogrammeerd dan Blijburg Terras, met KiNK en Joris Voorn als afsluiters. Opmerkelijk dat de organisatie de voorkeur gaf aan het de Blijburg Terras voor de overkapping.

Muzikaal genot

De laatste uren kozen we bewust voor Jackmaster b2b Gerd Janson en Seth Troxler. Een lastige keuze, aangezien KiNK en Joris Voorn op het hezelfde moment draaiden. De Schot, vergezeld door de Duitser Gerd Janson, gaf een gevarieerde en zeer dansbare set weg met op het begin disco, wat later geleidelijk overliep in techno, met nummers als ‘Mutter’ van Konstantin Sibold.

Tussen de bedrijven door begaven we ons nog een aantal keer naar de overdekte stage waar positiviteit de boventoon voerde. Toch spraken we met mensen die bij de entree meer dan een uur (!) hadden moeten wachten en waar bij zowel de munten, als bij de catering enorme rijen stonden. Gelukkig was ik op tijd binnen en had ik bij binnenkomst gelijk gegeten waardoor ik daar niks van mee gekregen heb.

Toen was het de beurt aan Seth Troxler, geheel in sfeer met oranje muts en handschoenen. Invloeden van Kölsch kwamen duidelijk naar voren met de heerlijke klassieker ‘Loreley’, die het erg goed deed bij het publiek. En “Wat is de naam van deze dikke plaat?” werd er meermaals geroepen bij - wat later de nieuwste release ‘Dogma 1’ van Kölsch - bleek te zijn. Om klokslag 8 uur wilde Troxler nog een laatste plaat draaien, helaas werd de stroom abrupt afgebroken. Troxler, eigenwijs als hij is, uitte zijn onvrede met een middelvinger.

Conclusie:

Buiten het feit dat de locatie meer tot zijn recht komt op een warme zomerdag en er logistiek gezien nog het een en ander verbeterd kan worden, was het al met al prima vertoeven op Blijburg!

Beeld: Jeroen de Haan

8.3

Party report

Oranjebloesem 27 april 2016 - Blijburg aan Zee - Amsterdam Report door Djewan Rompis
 • Pluspunten
 • Snelle bar-service
 • Uitstekende bereikbaarheid tram en bus
 • Schitterende locatie
 • Kwalitatief goede line-up
 • Gratis water
 • Minpunten
 • Enorme rijen bij entree, catering en muntverkoop
 • Joris Voorn & Friends stage niet overkapt
 • Abrupt einde
 • Storing online ticketverkoop

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
9
Bar/horeca
8
Publiek
8
Aankleding
8
Bereikbaarheid
9

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws