Tomorrowland 2016

Denise | 27 juli 2016
party reports

Party: Tomorrowland
Locatie: Boom,, België
Line-up: Alesso, Tiësto, Armin Van Buuren, David Guetta, W&W, DVBSS, Dimitri Vegas & Like Mike, Axwell /\ Ingrosso, Robin Schulz, Afrojack, Lost Frequencies, Nicky Romero, Yves V, The Chainsmokers, Martin Garrix, Steve Angello, Steve Aoki, Nervo, Paul Kalkbrenner, Ummet Ozcan en heel veel anderen.
Datum: Zaterdag 23 juli 2016

Party report Tomorrowland 2016

Wat startte in 2005 als een eendaags-festival in Boom, groeide in de afgelopen jaren uit tot een internationale bijeenkomst voor ‘The People of Tomorrow’. Ook voor de twaalfde editie waren de tickets in minder dan een half uur uitverkocht. In totaal waren er afgelopen weekend 180.000 bezoekers uit 200 verschillende landen te vinden op het Recreatiegebied ‘De Schorre’ in Boom. Naast het allerbeste publiek van de wereld, stonden er meer dan 400 artiesten, de meest magische stages en waanzinnigste sprookjesdecors op het programma. Lees verder hoe een weekend vol Love, Unity en Madness voor Partyscene er aan toe ging.

The Elixir of Life

Het thema van deze Tomorrowland editie was dit jaar ‘The Elixir of Life’. De gehele aankleding was gericht op de zintuigen van de bezoeker. Het element geur voerde de boventoon bij dit bijzondere thema. Voorafgaand aan het festival werd door Tomorrowland met spraakmakende video’s de boodschap overgebracht dat geur een kracht heeft die je terugbrengt naar een herinnering. Vanuit de hele wereld werden kruiden verzameld en gekneed tot het parfum van ‘The Elixir of Life’. Iedere bezoeker kreeg bij zijn ticket dan ook een geraffineerd amulet met diezelfde aroma. The People of Tomorrow werden afgelopen weekend meegenomen naar de positieve wereld van morgen.

DreamVille

Als je nog nooit op Tomorrowland bent geweest, is de kans groot dat je achterover wordt geslagen door de fantastische aankleding van het festival. Te beginnen bij DreamVille. Niet zomaar een festivalcamping, maar meer een festivalstad, dat 38.000 festivalbezoekers verwelkomt. Een ontmoetingsplaats waar de People of Tomorrow eten, slapen en vooral genieten. De stad bestaat uit verschillende delen. Wij bevonden ons op de Friendship Garden, een deel van de camping waar je met groepen terecht kunt. Elk deel netjes afgebakend en inclusief een prachtig vormgegeven partytent. De Friendship Garden had een erg gezellige sfeer en werd netjes onderhouden. Naast de mooi vormgegeven partytent, was zelfs de douchekop aangekleed als zonnebloem. Niets blijft onversierd. Elke ochtend werd er een nieuwe editie uitgegeven van Tomorrowland Today, de echte Tomorrowland krant. Deze werd netjes rondgebracht. Ook werden er elke dag weer nieuwe recycle pakketjes rondgebracht, met twee verschillende vuilniszakken en bloemzaadjes die je thuis kunt planten voor echte Tomorrowlandbloemen.

DreamVille geeft ook echt het gevoel van een stad. Niet alleen de sfeer draagt hier enorm aan bij, maar ook de Market Place met eetstandjes die gerechten vanuit de hele wereld aanbieden, een theehuis, een bakker, slager, supermarkt, juwelier, kapper, make-up salon, chill out area en barbecue area. Alles wat je nodig hebt dus! Ook hier was de decoratie niet weg te denken. DreamVille kom je binnen door onder de regenboog door te lopen. Het viel wel op dat je tas hier totaal niet wordt gecontroleerd en zeker gezegd werd dat de beveiliging extra werd aangescherpt, was dit toch wat vreemd. Sterker nog, het gehele weekend zijn we vrijwel niet gefouilleerd en zijn onze tassen ook bijna niet gecontroleerd! Dat gaf ons wel de gelegenheid om makkelijk een waterflesdopje mee te nemen, maar toch wel erg vreemd! Op de Market Place stonden prachtige fonteinen in de vorm van kaarsen, die zeker ’s avonds een prachtig effect hadden met het licht. Er waren loungestoelen gemaakt met een kunstgras-bekleding, er hingen hangmatten en zelfs de prullenbakken (waar je je afval netjes kon scheiden) hadden een eigen aankleding en vielen met de felle kleuren goed op. Ook de winkels en foodkraampjes hadden een mooie aankleding en het voelde een beetje alsof je door de Efteling liep, maar dan beter! Wat vooral fijn was, was dat er overal een houten vloer lag. Nergens banjeren door de modder dus!

The Gathering

Nadat je je tent hebt opgezet en wat hebt rondgekeken, is het tijd voor The Gathering. Dé openingsparty in DreamVille, die je alleen kon bijwonen als je op DreamVille sliep. De stage was een prachtige ‘sunmoon’, met twee luchtballonnen aan de zijkanten. Binnenin de ‘sunmoon’ bevond zich een gigantisch beeldscherm, waar prachtige beelden op werden getoond. Zeker toen de avond viel en er 3D beelden op werden getoond, leek het bijna een soort portal, wat een fantastisch effect gaf aan de hele sfeer. De DJ’s draaide fantastische sets, die het gehele publiek meteen meekregen. Wel waren er al erg vroeg veel mensen goed van de kaart en zeker aan het einde kon je je ogen uitkijken naar de mensen die niet meer wisten wat links of rechts was. De volgende dag liepen er dan ook goed wat zombies rond, terwijl het echte feest nog moest beginnen! The Gathering van 2016 had twee surprise acts op de planning staan. Enigszins bijzonder was dat de eerste surprise act Afrojack bleek te zijn, terwijl hij het jaar daarvoor óók de surprise act van The Gathering. Desalniettemin draaide hij erg lekker! De tweede surprise act sprak eerst voordat zijn naam bekend werd gemaakt. Maar de meeste Nederlanders zullen zijn stem direct herkennen en hadden dan ook gelijk door dat niemand minder dan Tiësto de avond zou afsluiten! De set opende met een hijskraan, waar een soort van mobiel met dansers aan hing. Het deed sterk denken aan een muziekmobiel die je boven een kinderbed hangt. Een aantal dansers deden een soort drumperformance, terwijl de onderste danser maakte een soort sierlijke salto’s. Tiësto draaide een heerlijke set, met een paar oude klassiekers, waar het publiek echt helemaal op los ging. De laatste restjes energie werden er uit gebeukt.

Mainstage

De buitengewone wereld was wederom spectaculair aangekleed. De mainstage is niet voor niets het paradepaardje van het festival. Deze stage bestaat uit maar liefst 13000 m2 aan decorstukken. De mainstage was opgebouwd als een sprookjesachtig bos met in het midden een imposante, reusachtige boom. In diezelfde boom zat ook de DJ-booth verwerkt met daar omheen opvullende LED-schermen die het allemaal één schitterend geheel maakten. We konden blijven kijken naar het prachtige podium want bij iedere oogopslag ontdekten we weer een nieuw, adembenemend detail. Zo zagen we tijdens een aantal sets echte dansers en danseressen op het podium verschijnen die met sierlijke danspassen de muziek ondersteunden. Ook waren er een aantal watervallen in de stage gebouwd, die begonnen te stromen zodra de stage officieel werd geopend. Tijdens de opening werd er ook een gigantische ballon in de vorm van een luchtballon door het publiek getrokken. In het midden van de grote boom verscheen tijdens het verhaal steeds de actrice die op zoek was naar de ‘Elixer of Life’. Voor elke set, en aan het einde van de avond, werd er steeds een stuk van het verhaal verteld. Daarnaast kwam het element geur ook terug in de effecten van de mainstage want ook de typerende ‘Elixir of Life’ parfum hebben we meerdere malen kunnen opsnuiven. Fedde Le Grand draaide op vrijdag een set met voornamelijk eigen producties en die vielen voortreffelijk in de smaak! Ook zijn nieuwe track ‘Fedde Le Grand - Something Real’ mocht uiteraard niet ontbreken. Tevens was het super om te zien dat de crowd ‘s middags al volledig uit zijn boomhut ging met wapperende vlaggen, signs en andere gekke attributen. Sunnery James & Ryan Marciano hebben op de zaterdag een unieke twist aan hun mainstage set gegeven. Het was ons al bekend dat ze van techno en techhouse houden en dit keer kwamen deze genres ook terug in hun platenkeuze. Erg verrassend en bovendien gedurfd. Wij hebben hierdoor geen moment stil gestaan! Tijdens de set van Dimitri Vegas & Like Mike werd het bij de mainstage toch wel heel erg druk en was er vrijwel geen bewegingsruimte meer. Gelukkig nam dat iets af bij de afsluiter van de avond; Axwell /\ Ingrosso. Met de heerlijke plaat ‘Sun is Shining’ hebben we de zaterdag afgesloten op de mainstage, samen met 40.000 gelijkgestemden. Steve Aoki gooide op zondag weer een achttal van zijn bekende taarten in het publiek. Bijzonder dat er toch echt een hoop mensen graag een taart in hun gezicht krijgen en borden meenemen met de tekst ‘cake me’. Steve Angello draaide een erg stevige set, die goed in de smaak viel. De avond werd afgesloten met een korte set van Dimitri Vegas & Like Mike, die een snoeiharde set draaide. Ook met vuurwerk werd hier niet te zuinig gedaan en duizenden lazers schoten het publiek in. Letterlijk de klapper van de avond.

The Rose Garden

Uiteraard draait Tomorrowland niet alleen om de mainstage want hoe leuk is het om alle andere 15 stages te ontdekken op het immense terrein. Zo waren er dit jaar vier nieuwe stages waarvan één de naam ‘The Rose Garden’ had gekregen. Deze stellage was opgebouwd in het water, in de vorm van een vrouwelijke draak die het publiek meenam onder haar grote vleugels. Voor deze stage heeft Tomorrowland het meer een beetje moeten leegpompen. Op de vrijdag stond Alison Wonderland achter de decks. Ook al had haar muziekstijl niet onze voorkeur, bleef ze ons toch boeien. Haar set was veelzijdig, ging van Future House naar Trap en er hing voornamelijk een positieve vibe die goed voelbaar was. Sam Feldt draaide op zondag een heerlijke zomerse set, die perfect bij het bloedhete weer paste. De saxofonist die Sam Feldt bij zich had, droeg daar een steentje aan bij.

Secret stage: House of Mask

Wanneer we verplaatsten naar de andere kant van het terrein, liepen we over de speciale brug die door crowdfunding tot stand is gekomen. 200.000 plankjes van dit kunstwerk waren voorzien van vredelievende boodschappen van Tomorrowland bezoekers. Ook de nieuwe stage ‘House of Mask by Cubanisto’ was te vinden aan de buitenrand. Door middel van een black light tunnel kwam je terecht in een donkere underground club die gevuld was met de meest gekke glow in the dark elementen. Op de vrijdag werd hier een lekker techno setje gedraaid door Igor Vicente. Toch kregen we het idee dat niet veel bezoekers van deze stage afwisten. Aangezien het zo rustig was, vervolgden we onze ontdekkingsreis naar de volgende plek.

Mau5trap VS Pryda

De magische afsluiter van Eric Prydz en Deadmau5 was er werkelijk waar één voor in de boeken. The Opera stage werd als podium gebruikt voor hun fantastische live set. Deze stage is in 2014 speciaal voor Tomorrowland’s 10-jarig jubileum ontworpen. Op het gehele decor waren verwijzingen naar voorgaande edities in de vorm van oude logo’s en visuals verwerkt. Het midden van het podium bestond uit een theater met oogverblindende versieringen waarbij het reuzenrad achter de stage uitstekend tot zijn recht kwam. De gebruikelijke CDJ’s werden ingeruild voor live apparatuur en het sprookje kon beginnen. Eric Prydz trapte de set af met de knaller ‘Cirez D – On Off’ en wat was dat een perfecte binnenkomer! Deadmau5 en Eric Prydz vulden elkaar wonderbaarlijk goed aan, iedere sound leek uniek en alles viel op zijn plaats op dat moment. Het hoogtepunt was toch wel de allerlaatste plaat ‘Eric Prydz – Opus’ waarbij de crowd op eigen initiatief een sit down organiseerde. Achteraf kregen we van campinggenoten te horen dat er op het hele festival borden werden geplaatst dat je deze stage moest mijden, omdat het er te druk was. Het was ook druk, maar dat maakte de sfeer niet minder. Deze show moest je gewoon hebben gezien.

Achter The Opera bevond zich het reuzenrad, waar je gratis een ritje in kon maken. Toch wel heel erg gaaf om over heel Tomorrowland uit te kunnen kijken! Mensen met hoogtevrees konden dit beter vermijden, want het reuzenrad leek nog groter dan vorig jaar en ging toch wel echt heel hoog! Als je een foto maakte en deze op Instagram plaatste, werd deze direct voor je uitgeprint. Leuk aandenken om mee te nemen!

Adriatique

The House of Books stond het gehele weekend in het teken van underground muziek waar Paradise, Diynamic en Cocoon ieder één dag kwamen hosten. Op de vrijdag hebben we hier een live set van Matador bijgewoond, die tevens ook uitzonderlijk goed was. Toch heeft Adriatique deze op zaterdag weten overtreffen want wat een energie kwam er vrij bij het publiek tijdens deze twee uur! Pareltjes als ‘Proto-Rhyt (Black Version)’ en ‘Sebastian Mullaert – Windmaker’ waren slechts enkele voorbeelden van hun verbluffende set. Na Adriatique draaide Kollektiv Turmstrasse, die een dromerige set draaide. Fantastisch! Gevolgd door de afsluiter Solomun, die zeker niet onderdeed aan zijn voorgangers.

Verbeteren

Zo’n fantastisch festival, zulke verbluffende aankleding, zo’n geweldige sfeer! Zijn er dan ook minpunten? Tuurlijk zijn die er. Je kan niet verwachten bij een festival waar 180.000 man komt, dat alles perfect is. Met name de wc’s waren toch wel een gigantisch minpunt. Niet alleen waren ze vaak erg smerig, maar laten we eerlijk zijn; dat zijn ze altijd en zeker met 180.000 man kan dit haast niet anders, maar bij de mainstage werden de wc’s soms afgesloten door de brandweer, vanwege het vuurwerk. Niet erg handig! Ook hadden ze naast de bar van de mainstage pisbakken geplaatst, handig voor de mannen, maar de lucht die er vanaf kwam was toch wel wat minder. Zeker in combinatie met de lucht van de kots die aan het einde van de avond tegen de bar aan werd geworpen, werd dit toch wat onaangenaam. Ook de bandjes blijven een discussieerpuntje. Enerzijds handig dat alles op één bandje staat en dat je dit via internet zelf kunt opwaarderen, maar de rijen worden er wel een stuk langer van. Zorgde dit er voor dat Tomorrowland minder leuk werd? Natuurlijk niet! Het blijft een festival en deze punten zijn eigenlijk bij elk festival aanwezig. Tomorrowland was werkelijk het best georganiseerde festival waar ik tot nu toe ben geweest. Alles was gedecoreerd, aan alles werd gedacht en niets was te zuinig. Een overdaad aan vuurwerk, eten en zelfs de mixdrankjes werden met ruime hoeveelheid drank gemaakt. Die minpuntjes, forget them!

Andere stages

Eigenlijk kan je blijven praten over de aankleding van het gehele festival. Elke stage heeft weer totaal unieke eigenschappen. The Wind Stage had prachtige banieren die aan het plafond hingen en de gehele sfeer deed eigenlijk een heel klein beetje aan de stijl van Harry Potter denken, hoewel ik dat misschien niet zou mogen zeggen. The Rave Cave hebben we gemeden, vanwege het verschrikkelijk warme weer sprak een krappe grot ons niet zo aan. The Harbor House was een prachtige stage verkleed als vuurtoren en The Tulip deed eigenlijk meer denken aan een grote schelp, zeker gezien je bij deze stage lekker staat te dansen in het zand. Leaf was een stage op het water net als The Mazda Sound of Tomorrow Island. Dan heb je nog The Arch, wat deed denken aan een prachtige triomfboog en in The Garden of Madness draaide Axwell een fantastische set! The Temple was een warme stage, maar niettemin kon je er op zaterdag heerlijk genieten van goa en psy trance. Magical Mirror klinkt gaaf, met veel spiegels en een duizelingwekkend gevoel, maar dit viel eigenlijk wat tegen. Met een line-up die ons niet heel erg boeide, hebben we die toch wat gemeden en the Forest hebben we eigenlijk niet eens gezien. Bijzonder dat je in drie dagen tijd nog niet eens alles hebt ontdekt.

Helaas komt aan alles een einde en dus ook aan ‘The Elixir of Life’. Samenhorigheid, positiviteit en de geweldige vibe maken Tomorrowland een plek je zou willen wonen. Voorlopig lijden we aan ‘PTD’ (lees: Post Tomorrowland Depression) en ik ben bang dat dit nog wel even zal aanhouden want Tomorrowland, je overtreft ieder jaar weer. Volgend jaar zorgen we gewoon dat we weer aanwezig zijn!

Geschreven door: Denise van de Ree & Nadja Geskus

Beeld door: Leon van der Spank

9.7

Party report

Tomorrowland 2016 23 juli 2016 - Tomorrowland - België Report door Denise
  • Pluspunten
  • Geweldige (once in a lifetime) experience
  • Imposante stages
  • Thema uitstekend uitgedragen
  • Hoogwaardige, internationale line-up
  • Zeer behulpzame crew
  • Minpunten
  • Prijzen voor F&B duurder dan vorig jaar
  • Pisbakken naast de bar minder prettig qua geur
  • Vrij lange rijen

Party Rapport

Sfeer
10
Muziek
10
Bar/horeca
9
Publiek
10
Aankleding
10
Bereikbaarheid
9

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws