Ghosttown 2016

Sander van Tongeren | 14 november 2016
party reports

Party: Central Studio
Locatie: Gietijzerstraat 3/5, Utrecht
Line-up: Lady Dana, Promo, The Darkraver, Noize Suppressor, Rob & Mc Joe, Kasparov, e.a.
Datum: Zaterdag 12 november 2016

Ghosttown

Halloween is al even voorbij en het was de dag dat Sinterklaas Nederland weer binnenkwam, maar toch was het gisteren Ghosttown in de Utrechtse Central Studios. Een zaal in Ghosttown concept met oldschool hardcore uit de jaren 90 met onder andere Lady Dana, The Darkraver, Re-Charge en Dj Rob en in de andere area 'hardcore alliance' met hardcore vanaf het jaar 2000 tot nu. Van 22.00 tot 7.00 uur was het een feestelijke hardcore reis door de tijd.

The First Rebirth

Op het moment dat deze reis voor mij begon, draaide live in de Ghosttown area Jones & Stephenson. In 1993 bracht het Belgische duo 'The First Rebirth' al uit en het was wel duidelijk dat deze track niet vergeten is bij het publiek, te zien aan de vele filmende mobiele telefoons in het publiek. Het bleek de afsluitende track in de set. Na afloop van het optreden meldde Jones dat het nummer volgend jaar ook weer een wedergeboorte zal krijgen, want dan zitten ze 25 jaar in het vak en komt er een remix uit. "Ik ben op Ghosttown al veel geweest en het is altijd goed thuiskomen hier," aldus Jones en hij loofde verder de visual effects.

Inderdaad, de beelden aan de zijkanten in de Ghosttown zaal gaven het een bijzondere, spookachtige sfeer; beelden van een oude begraafplaats, bewegende skeletten en zwevende geesten. Het enthousiaste publiek en de goede muziek maakten echter duidelijk dat het er zeker niet 'doods' aan toe ging. Erg gaaf waren ook de scherpe beelden van de dj's zelf met name tijdens de live optredens met een camera van boven de dj booth. In de hardcore zaal ontbraken beelden, maar de lasers en vooral vele lichtstralen pasten perfect bij de beats en kicks die door de zaal knalden.

Voices

Na Jones & Stephenson was het de beurt aan Dj Rob & Mc Joe. In 1990 startte het duo al vanuit het Rotterdamse Parkzicht en met hun set brachten ze deze tijd terug bij het publiek. In de andere area maakte ik gelukkig nog net het laatste nummer mee van Amada vs X-Treme. Zij sloten namelijk af met Neophyte & Drokz' knaller 'Voices'. Het nummer staat in mijn top 3 van hardcore favorieten, vooral vanwege de geweldige kick na de break. Kippenvel momentje!

Met Kasparov was het daarna even wat meer melodieuze hardcore met tracks als Lobster Logic en Magic. Perfect om dit in de zaal van bovenaf te beluisteren. In area 2 is namelijk een balkon waar je even rustig bij kan komen, zittend of leunend over de balustrade. Je hebt zo perfect overzicht over het publiek en tevens goed zicht op de dj. Beneden achterin de zaal is ook de mogelijkheid om even relaxt een broodje met iets uit de frituur te eten.

Na Kasparov trad hier Promo op. Persoonlijk had ik hem liever in de andere zaal gezien en gehoord; ik had bijvoorbeeld liever de snellere oldschool hardcore van hem gehoord met hits als 'Cold As Stone' en 'Beat Ya Brain'.

Lady Dana

In de Ghosttown zaal was het al snel de beurt aan Lady Dana, een van mijn persoonlijke redenen om naar dit feest te gaan. Door ziekte is Dana een tijdje uit de scene weggeweest, maar wie deze dame achter de draaitafels los zag gaan, kan zich dat amper voorstellen. Door het draaien van de track 'Hardcore to the Bone' van Masters Of Ceremony onderstreepte zij dit nog eens. Zij hoort hier bij. Wel past zo'n mooie verschijning op de dj booth natuurlijk minder bij de gedachte aan 'Ghosttown', maar hier zal geen enkele (mannelijke) bezoeker zich aan gestoord hebben.

Na afloop van haar optreden had ik even de kans om haar te spreken. Wie het verhaal van haar ziekte kent, kan alleen maar enorm veel respect hebben voor het feit dat ze hier nu optrad en ook Dana gaf zelf aan genoten te hebben.

Dana: "Het is hier geweldig. Het is weer ouderwets waar iedereen van geniet. Ik hou hier echt van en dan merk ik weer dat mijn alter ego een echte liefhebber is. Ik zie wel wat oudere gezichten, maar de sfeer is als vanouds."

Van MD&A tot Re-Charge

Tijdens mijn gesprekje met Dana draaide live MD&A. Mijn eerdere pluspunt van de camera boven de dj booth werd hier nog eens extra duidelijk, want perfect is te volgen hoe MD&A op de drumcomputer bekende hardcorehits van de jaren '90 draait. Ondertussen was Re-Charge al een hele tijd aanwezig, terwijl die pas om 5.00 uur hoefde te draaien. Hij gaf aan dat hij eerder die avond op een feest in de buurt gedraaid heeft. "Ik sta hier voor de eerste keer en heb er veel zin in. Ik wil weten wat anderen draaien, maar ik ga in ieder geval van 180 naar 240 bpm", zo beloofde hij. In ieder geval doet hij zijn naam eer aan, want 'opladen' deed hij. 

Na MD&A en nog voor Re-Charge was het de beurt aan The Darkraver. De bekende cape en pet waar hij al in de jaren '90 mee bekend was, droeg hij ook nu. In combinatie met de muziek kwamen zonder twijfel de herinneringen aan de jaren 90 bij veel oldschool liefhebbers weer terug. In de andere area draaide ondertussen live N-Vitral waarna Noize Suppressor hier afsloot. Ik besloot om het optreden van The Darkraver uit te dansen, om dan af te sluiten met Re-Charge. Daarna was ook bij mij de batterij leeg en dus tijd om Ghosttown te verlaten. Tot volgend jaar als de editie van dit mooie feest zijn poorten tot de sfeervolle oldschool/hardcore stad zich weer openen.

Beeld via Dance 2 Eden

8,7

Party report

Ghosttown 2016 12 november 2016 - Central Studio - Utrecht Report door Sander van Tongeren
  • Pluspunten
  • Geweldige sfeer
  • Dikke line-up
  • Goed geluidssysteem
  • Snelle en vriendelijke bediening
  • Makkelijk parkeren in de buurt
  • Minpunten
  • Weinig internationale namen
  • Muntje betalen om hele nacht te kunnen plassen

Party Rapport

Sfeer
9
Muziek
9
Bar/horeca
8
Publiek
8
Aankleding
9
Bereikbaarheid
9

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws