Rico & Sticks x Typhoon

Lois Wintermans | 12 december 2016
party reports

Party: Rico & Sticks x Typhoon
Locatie: Ziggo Dome, Amsterdam
Line-up: Rico, Sticks & Typhoon
Datum: Vrijdag 9 december 2016

Ik kan me nog goed herinneren dat ik ongeveer 10 jaar geleden naar een optreden van Opgezwolle ging (toen nog met rapper Delic). Deze werd gehouden in ‘’De Boerderij’’ in Zoetermeer waar een capaciteit is van max 750 personen. Nu, 10 jaar later wordt het 15 jarig bestaan gevierd van Rico, Sticks & Typhoon in de Ziggo Dome, waar alleen al op de vloer meer dan 6000 mensen kunnen staan. Ook was dit nog eens de eerste HipHop show van dit formaat van Nederlandse bodem. Kortom, als HipHop liefhebber en Rico, Sticks en/of Typhoon-fan mocht je dit feestje niet missen.

De Ziggo Dome

De Ziggo Dome, de grote kubus die te vinden is Amsterdam, vlakbij de Heineken Musical Hall en recht tegenover de ArenA. Hier vinden vele feesten, concerten en andere evenementen plaats. De Ziggo Dome is eigenlijk een ideale locatie want de bereikbaarheid is top. Station Amsterdam Bijlmer ArenA is op 10 minuten loopafstand en er zijn genoeg parkeergarages in de directe omgeving waar je trouwens voor 12 euro al van te voren een evenementen ticket kunt kopen. Na afloop hoef je dan niet in een lange rij te staan. Er zijn genoeg eetgelegenheden in de buurt, dus als je direct vanaf je werk komt (het is immers vrijdag) kun je altijd nog wat snacken voordat je naar binnen gaat.

Binnenkomst

Bij aankomst was er bijna tot geen rij voor de deur en konden wij zo door naar binnen. Ik had een flesje water en die mocht tot mijn verbazing mee naar binnen, mits de dop was verwijderd. Top! De Ziggo Dome heeft zowel kluisjes als een garderobe en het is afhankelijk van je voorkeur wat je uiteindelijk gebruikt. De rij bij de munten was wat lang, maar de hoofdact zou rond 20:00 uur beginnen en wij waren dik op tijd dus geen stress. Eén nadeel van de Ziggo Dome was dat er door het publiek binnen werd gerookt, omdat je tijdens het concert niks wil missen. De bewaking controleerde hier zo enorm streng op dat er mensen letterlijk uit zijn gezet en in mijn ogen is dat een beetje overdreven.

Aangekomen in de zaal zag je dat het langzaam aan het volstromen was. Wij snelden ons naar voren en kwamen erachter dat er helemaal vooraan (!) nog genoeg ruimte was. Het voorprogramma van DJ duo Paulus & Simons bracht de sfeer er alvast lekker in met hun gemixte HipHop.

Van start!

Toen was het eindelijk zo ver, de avond kon beginnen. Rico, Sticks en Typhoon kwamen direct keihard binnen en zorgden ervoor dat het publiek los kon gaan. Dat deze avond meer in petto had dan alleen Rico, Sticks & Typhoon was voor niemand bekend en daar hebben de mannen iedereen echt enorm mee verrast. Na de opening werd het een afwisseling van de raps van Rico & Sticks, soms in combinatie met Typhoon en met veel heerlijke oude nummers uit de tijd van Opgezwolle en van Typhoon met zijn Titanenband. En ik moet zeggen: die naam is echt toeppasselijk want titanen zijn het. Het niveau van de band, de sfeer die zij meebrengen en de muziek die zij maken is ongekend. Persoonlijk een dikke plus voor de drummer die met hart en ziel achter zijn drumstel zat en heel divers speelde. Buiten de drummer om kon je zien dat heel de band een passie heeft voor hetgeen wat zij doen. Ze zetten een onwijze show neer waar Typhoon, voor een groot gedeelte samen met zijn broer, volledig zijn persoonlijkheid in kwijt kon.


Verrassingen

Terug naar Rico & Sticks die 15 jaar geleden hun eerste album uitbrachten, waar ook Typhoon al op te horen was. Ze zijn uitgegroeid tot de bazen van de Nederlandse HipHop. Waar zij eigenlijk alleen een microfoon en een goede geluidsinstallatie nodig hebben om een top show neer te zetten hebben ze toch speciale elementen erin gebracht. Bijvoorbeeld bij het nummer ‘’Balans’’, dat een aparte melodie heeft in de intro. Deze intro is 10 jaar geleden geschreven door een accordeonspeler. Deze accordeonspeler opende het nummer in zijn eentje met zijn instrument, waarna vervolgens Rico & Sticks het podium op vlogen onder de leiding van een dikke bass. Een hele vette en nieuwe manier om dit nummer te ervaren.

De drie mannen hebben dit concert ook gebruikt om hun helden en vrienden te eren. Typhoon deelde onder andere het podium met Liesbeth List, die één van zijn grote inspiratie bronnen is. Verder kwam Paskal Jakobsen van BLØF voorbij en bracht hij samen met Typhoon het nummer ‘’Iedereen is van de wereld’’.  Rico & Sticks hadden de DJ/producer Kubus meegenomen die het over een volledig andere boeg gooide en binnenkwam met een keiharde technobeat om vervolgens de nummers te spelen die hij in samenwerking met Rico & Sticks heeft uitgebracht. Rappers zoals Winne en Postman waren ook aanwezig en maakte er een nog groter feestje van.

Conclusie

Ik zou uren door kunnen praten over dit concert en waar de drie mannen allemaal aan gedacht hebben. Het was goed te zien tot waar hun populariteit is gestegen in de afgelopen 15 jaar. Ik hoop dat ze er nog minimaal 15 jaar aan plakken en dat er zeker nog een aantal grote shows volgen. Het was een combinatie van intens genieten, een topsfeer, hele goede muziek en helemaal los kunnen gaan! Rico, Sticks & Typhoon ik hoef het jullie niet te vertellen want jullie weten het al maar jullie hebben het geflikt. Een volle Ziggo Dome voor de Nederlandse HipHop waar het mooiste feest sinds tijden is gemaakt! Ik was, ben en blijf fan en kan niet wachten tot de volgende.

Beeld via Facebook Typhoon

9

Party report

Rico & Sticks x Typhoon 9 december 2016 - Rico & Sticks x Typhoon - Amsterdam Report door Lois Wintermans
  • Pluspunten
  • Korte rijen bij ingang
  • Zowel kluisjes als garderobe
  • De sfeer
  • Het geluid
  • De volledige ervaring
  • Minpunten
  • Te strenge bewaking
  • Soms lange rijen bij de bar

Party Rapport

Sfeer
10
Muziek
10
Bar/horeca
8
Publiek
9
Aankleding
8
Bereikbaarheid
9
Aanbevolen voor jou:
Maak de perfecte selfie op elk feest met de ASUS ZenFone 4...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws