Dancefair 2017

Kimiko Bohle | 8 maart 2017
party reports

Party: Dancefair
Locatie: Jaarbeurs, Utrecht
Datum: Zondag 5 maart 2017

Dancefair biedt jonge artiesten unieke kans.

Van indoor feestjes tot de grootste outdoor festivals: de dance-scene kent waanzinnig veel evenementen: Toch is er één evenement zonder lichtshow en dreunende muziek die toch jaarlijks duizenden bezoekers trekt. En vele dj’s en producers hopen hier hun carrière te starten. Het gaat om het meest leerzame dance-evenement van Nederland: Dancefair.

Nieuwste gadgets

Jaarlijks vindt in de Utrechtse Jaarbeurs een gigantische (6000 vierkante meter) muzikale expo plaats. Ook dit jaar stonden er weer veel brands met hun eigen stand. Alles wat met muziek te maken heeft, werd er bekeken, besproken of geprobeerd. Een van die merken is Alpine Hearing Protection, die gehoorbeschadiging tegen wil gaan. Ook Pioneer DJ was vertegenwoordigd met een drukbezochte stand. Daar was het zo druk dat bezoekers regelmatig moesten wachten. Eenmaal aan de beurt hadden liefhebbers dan wel de kans om de nieuwste draaitafels, gitaren, keyboards en drumstellen uit te proberen. Een ander aanwezig merk was Fangage. Zij streven ernaar om dj's in nauwer contact met hun fans te brengen. Daarbij werken ze samen met artiesten zoals Sam Feldt en Dannic. Ook voor de mensen die dieper de muziek in wilden duiken, was er van alles mogelijk. Zo waren verschillende muzikale studies vertegenwoordigd, zoals de Herman Brood Academie. 

Doorbreken op Dancefair?

Misschien wel het grootste visitekaartje van Dancefair is de Demodrop. Voor artiesten is dit een geweldige kans om feedback te krijgen van hun favoriete label. Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat artiesten doorbreken via de fair. Zo werden Pep & Rash ontdekt tijdens een demodrop door Spinnin’ Records. De rij voor het grootste dancelabel ter wereld is altijd ontzettend lang. Gelukkig waren er naast de grote jongens genoeg kleinere labels die alle demo’s graag wilden horen. Opvallend was de diversiteit van deze labels. Van bigroom tot hardstyle, alle stromingen waren aanwezig. 

Vanwege het succes van Dancefair, bestaat er ook Musicfair. Die is bedoelt voor muzikanten die niets met draaien of produceren hebben. Erg populair was de stage van Giel Beelen. Hier presenteerde hij talenten die hij ondersteunt. Ook was er een open podium waar mensen hun eigen kunsten lieten zien, waarna ze feedback van Giel kregen. 

Leren van je muzikale held

Dancefair is de unieke kans om te leren van jouw grootste muzikale helden. Dit jaar werden seminars en masterclasses gegeven door onder andere Nicky Romero, Laidback Luke en Dannic. Niet alleen onderwerpen als produceren of draaien werden besproken, ook belangrijke randzaken kwamen aan bod. Zo vertelden Blasterjaxx over hun carriére, het management en het label Maxximize Records. Verder vertelde Laidback Luke tijdens zijn seminair over de do’s en dont’s bij het tekenen een contract. Overal was het mogelijk om iets aan je favoriete artiest te vragen. En vaak werden er nog nuttige antwoorden op gegeven ook.

Ook Ableton en FL Studio hadden hun eigen areas, waar bezoekers hun productieskills konden verbeteren. Ableton focuste op het gebruik van het programma, en bij Fruity Loops kon men terecht voor masterclasses in produceren. Die werden gegeven door onder andere D-Wayne en Dirtcaps. Ook de royaltie-industrie werd toegelicht in de vorm van Buma/Stemra. Die organisatie regelt de vergoedingen voor artiesten wanneer hun muziek wordt afgespeeld.

Advies van en voor ouders

Het artiestenleven lijkt een droom. Maar er bestaan ook schaduwkanten aan het bestaan. Wie een goede inkijk wilde hebben in het dj-bestaan, kon terecht bij de Dutch DJ Foundation. Die is opgericht door ouders van succesvolle Nederlandse DJ’s. Het heeft als doel om beginnende artiesten (en ook hun ouders) te adviseren over belangrijke keuzes. Daarmee willen ze voorkomen dat ze in dezelfde valkuilen stappen als hun voorgangers.  

Conclusie

Al met al is Dancefair een zeer educatief evenement. Goed voor de ontwikkeling van artiesten en het uitbreiden van hun netwerk. Van optreden voor duizenden fans tot de boekhouding. Alles waar dj's mee te maken krijgen, was aanwezig op Dancefair. En dat maakt dit jaarlijkse evenement een unieke gebeurtenis. 

Recap video

8.3

Party report

Dancefair 2017 5 maart 2017 - Dancefair - Utrecht Report door Kimiko Bohle

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
8
Bar/horeca
8
Publiek
8
Aankleding
8
Bereikbaarheid
10

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws