Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty

Wouter de Vink | 28 maart 2017
party reports

Party: Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty
Locatie: Brabanthallen, Den Bosch
Line-up: Angerfist Live, Partyraiser, Miss K8 Live, Destructive Tendencies Live, Mad Dog Live, Korsakoff, Noize Suppressor Live, Tha Playah, Outblast, Dyprax Xclusive, Scarphase Live, AniMe Live, Furyan, Tears Of Fury, Meltdown, Tha Watcher. SAMURAW: Radical Redemption Live, Minus Militia, Warface, E-Force, B-Front, Crypsis Live, Delete, Sub Sonik, Regain, Requiem, D-Sturb, Twstd, Nolz en nog heel veel anderen.
Datum: Zaterdag 25 maart 2017

Party report: Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty

Wie van het hardere werk houdt, heeft deze tijd van het jaar al lang omcirkeld in zijn of haar agenda. Masters of Hardcore, het grootste indoor hardcore-evenement ter wereld, staat namelijk steevast als vaste prik in de planning van vele gabbers. Elk jaar, wanneer de zomertijd in gaat en het festivalseizoen voor de deur staat, trekken tienduizenden hardcore-liefhebbers naar de Brabanthallen in Den Bosch om nog één avondje binnen los te gaan op het beste wat hardcore te bieden heeft. Zo ook dus dit jaar, voor Masters of Hardcore – The Skull Dynasty.

‘Be loyal to… Masters of Hardcore!’

Zoals de naam van het feest het al verklapt, hebben we hier te maken met de grootmeesters uit het hardcore-wereldje. Wie Masters of Hardcore ooit heeft bezocht zal meteen begrijpen wat we bedoelen. Want alles op Masters of Hardcore is namelijk tot in de puntjes geregeld. Op maar weinig andere (hardere stijlen-)feesten zal je zo'n grote productie tegenkomen als op MoH. Alle stages zijn goed aangepakt en je waant je werkelijk waar één nacht lang in een complete hardcore-wereld. Niet voor niets komen bezoekers van over de hele wereld jaarlijks naar Den Bosch om bij dit evenement aanwezig te zijn. En dat begrijpen we maar al te goed!

Na het standaard ritueel van fouilleren, muntjes en kluisje halen, stonden we eigenlijk binnen no-time op de dansvloer van de mainstage. Sowieso ging alles al vrij vlug, want ook de bereikbaarheid van de Brabanthallen is uitstekend – of je nou met de auto, trein of bus komt. Zoals gezegd pakt organisatie Art of Dance flink uit wat betreft de aankleding van dit evenement, dus begonnen we de avond nieuwsgierig bij de mainstage. Dit was een gigantisch Oosters podium, versierd met de nodige lichten en Japanse huisjes. Creatief op z’n Aziatisch! Vorig jaar vloog de dj-booth in de vorm van een viking-schip over onze hoofden heen (ja, je leest het toch echt goed!), dus later deze avond zou blijken wat deze stage nog meer voor ons in petto zou hebben.

The Skull Dynasty

Het talent Meltdown kreeg de eer om te openen op de mainstage en het volgende uur nam Tears of Fury het van hem over. Wat opviel was dat - hoewel het feest nog geen twee uur bezig was – het al vrij druk was bij dit hoofdpodium. Gabbers in alle soorten en maten wilden zo te zien niets missen van het feest en zorgden ervoor dat de sfeer er al vroeg in zat. Al helemaal toen de eerste live-act van de avond begon: Dyprax Xclusive. De lompe kicks vlogen je om de oren en het publiek schreeuwde massaal mee toen het oudere anthem ‘Statement of Disorder’ voorbij kwam. Soms vraag je je bij een live-act wel eens af of het wel een toegevoegde waarde heeft. Nou, Dyprax en MC Mozhard hebben het tegendeel volledig bewezen. Een heerlijke set, waarbij vooral de nieuwe track met de vocal ‘Gaan we zo beginnen!?’ er als een bom insloeg. Nieuw plaatje, Dyprax..?

Party report: Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty

Sinds een aantal jaar kom je ook de hardere kant van de hardstyle tegen op Masters of Hardcore. Hoewel hier veel om te doen is geweest – en nog steeds een beetje eigenlijk – stonden we in een afgeladen zaal vol met liefhebbers die het grootste deel van de avond bij deze ‘Samuraw’-stage zouden vertoeven. Ook hier was weer goed werk van gemaakt: een line-up die mainstage-waardig was en een bizar mooie constructie die hoog achter de dj uit torende. We kwamen hier aan bij B-Front en zagen dat ook hier het publiek meer mee deed dan we gewend zijn: het lijkt wel alsof Masters de sfeer een stuk meeslepender en vooral fanatieker maakt. Bij ‘The Paradox’ bijvoorbeeld hoefde B-Front eigenlijk geen knop meer aan te raken, want het publiek vulde het nummer zelf wel luidkeels in. Heel erg vet om te zien! Dit bewijst wel weer dat de raw hardstyle simpelweg bij Masters of Hardcore hoort.

Van raw hardstyle tot en met terror

‘The Cryp, the Radical… We are off the chain!’ Toen we dit hoorden was de set van Minus Militia net begonnen en het was te merken dat deze formatie nog altijd ontzettend populair is. Overal waar je keek zag het logo van de live-act verschijnen: op petten, vlaggen en de army jackets. MC Nolz, host van de avond en sinds kort ook lid van Minus Militia, zweepte de bezoekers op en de drie heren achter de draaitafels zorgden voor de beukplaten. Een heerlijk halfuurtje rammen!

Op Masters heeft zo’n beetje elke stage een eigen muziekstijltje. We besloten om een rondje te maken om bij elke area even een kijkje te nemen. Welke zaal je ook bezocht, overal stonden wel duizend(en) mensen die – om het zo te zeggen – wel zin hadden in een goed feestje. En dat hebben ze absoluut gekregen! Ben je een early-liefhebber, dan kon je bij ‘Imperial Victors’ terecht, met grote namen als Paul Elstak en Neophyte. Maar ook de tweede hardcore stage had een line-up waar je ‘u’ tegen mag zeggen. Zelfs de terror-stage had namen geprogrammeerd staan die ervoor zorgden dat het wat kleinere zaaltje de hele avond aardig uitpuilde. Mooi om mee te maken dat er zoveel gabbers de hele avond zo’n tempo kunnen bijbenen.

Party report: Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty

The Grand Final: #THNXOUTBLAST

Het hoogtepunt van de avond was vooraf natuurlijk al ver voor dit evenement bekend. Grondlegger Outblast zou hier namelijk zijn allerlaatste optreden geven. Zoals de stem van Masters al aan gaf bij zijn introductie: hij begon op Masters of Hardcore en hij moest zijn carrière hier natuurlijk ook beëindigen. Na al die jaren gaat Outblast zich richten op zijn werk achter de schermen en dat deed hij met een mooi afscheid. Een afscheid waarbij je de hele set met kippenvel stond te genieten. Met platen die je een reis door de tijd liet maken, nam Outblast afscheid van het publiek. Regelmatig pakte de zichtbaar geëmotioneerde dj de microfoon om het publiek en zijn naasten te bedanken. Zelfs zijn 68-jarige moeder werd met een luid applaus bedankt, een mooi gebaar van zowel het publiek als de dj. Met dit, ‘The Voice of Mayhem’ als absolute uitschieter en de speciale ‘vaarwel’-track ‘Die Hard’ kon Outblast zich geen mooier afscheid wensen. En terecht, want zonder Outblast zou hardcore er vandaag de dag waarschijnlijk compleet anders hebben uitgezien. Outblast, bedankt voor alles!

De rest van de avond hebben we eigenlijk met een gevoel rondgelopen waarbij we ons zelf wel in minstens vijf stukken wilden splitten. Overal stond wel een goede dj, een lastige luxe voor iedere hardcore-fanaat. We zijn voornamelijk op de mainstage gebleven, want hier was de show (en ook de gezelligheid) het grootste. Angerfist en Miss K8 die het publiek los lieten gaan, Destructive Tendencies die hun anthem lieten horen met een oorverdovende partij vuurwerk dat tegen het plafond uiteenspatte, Scarphase dat hun debuut op de mainstage maakten, Furyan die zijn vandaag uitgekomen album voor het eerst liet horen en nog zo veel meer. Partyraiser sloot de mainstage af tegen het begin van de ochtend – het was inmiddels alweer 7:00 geweest – en nog steeds stond de zaal goed vol. Deze bezoekers kon hun laatste beetje energie er compleet uitstampen op een manier zoals alleen Partyraiser dat kan: Raiserstyle! Je werd als bezoeker alleen al bij dit podium enorm verwend. Tel daarbij al die lasers, bewegende plafondonderdelen en lichtgevende doodshoofden bij op en je kreeg alle ingrediënten om een avondje compleet uit je dak te gaan op een presenteerblaadje aangeboden.

Party report: Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty

Conclusie

Zoals je misschien zelf al door hebt bij het lezen van dit report, kunnen we niet anders vast stellen dat werkelijk ALLES goed geregeld is bij Masters of Hardcore. Als je het zo bekijkt: waar ter wereld kom je nou zeven stages met zo’n goede line-up en versiering tegen? Juist, alleen op Masters of Hardcore! Van begin tot het eind proef je een ervaring die je nergens anders tegen zal komen. Was er dan werkelijk niets te klagen? Ja, het was soms wat druk in de gangen en de wc’s en ook de prijs van de muntjes was wat aan de hoge kant (omgerekend €2,86 voor een biertje). Maar voor zo’n groot feest zijn dit soort dingen het was ons betreft meer dan waard. Want dat is het ‘m: je krijgt zoveel meer voor je geld bij Masters of Hardcore. Elk jaar is het vooruitstrevend en innoverend om gabbers van over de hele wereld de avond van hun leven te geven. Zo kon je dit jaar zelfs alle sets van de mainstage live op Facebook en YouTube bekijken, hoe vet is dat!? Dit geeft ons ook meteen de mogelijkheid om al die sets her te beleven. Want aan deze editie van Masters of Hardcore willen we nog graag herinnerd worden. Masters, see you next year!

Foto's via Facebook-pagina Masters of Hardcore / Art of Dance

 

8.2

Party report

Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty 25 maart 2017 - Masters of Hardcore 2017 - The Skull Dynasty - Den Bosch Report door Wouterde
  • Pluspunten
  • Qua aankleding/show was er ook dit jaar weer sick goed uitgepakt
  • Bij welke stage je ook was, je wist dat er goed werd gedraaid door de dikke line-up
  • Hoogtepunt van de avond: het afscheid van Outblast
  • Niet te vergeten: nergens vind je zo’n vette sfeer als op Masters of Hardcore
  • Minpunten
  • Soms wat drukte bij de wc’s en in de gangen
  • Er scheen een traangas-incident te zijn geweest op de mainstage. Wat voor een zieke trend is dit?

Party Rapport

Sfeer
9
Muziek
8
Bar/horeca
7
Publiek
8
Aankleding
9
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws