Balaton Sound Dag 1

Anna Zhuravel | 7 juli 2017
party reports

Party: Balaton Sound
Locatie: Balatonmeer, Hongarije
Line-up: Don Diablo, Nicky Romero, Yellow Claw e.a.
Datum: Woensdag 5 juli 2017

Na een flinke pre-party op de dag zero beginnen de Balaton-bezoekers langzaam hun tenten uit te zweten.  De rietsdeurtjes gaan open en het wordt tijd om kennis te maken met de buren. Als ze uberhaupt al aanspreekbaar zijn.

Campingochtend

Sommige feestgangers kruipen langzaam naar buiten en vallen weer in diepe slaap op de matjes, campingstoelen en handdoeken recht voor hun tenten. De meest vlotte reizigers rennen richting de sanitaire voorzieningen en douchekabines hopende om ze nog min of meer schoon aan te treffen. Tot een uur of tien s’ochtends is het nog wel te doen. Niet veel later kun je het woord hygiene beter achterwege laten. Gebrek aan wc-papier, slechte waterstralen bij de douchecabines en plakkende douchegordijnen zijn alleen geschikt voor degene die immuun zijn voor het kamperen op de meerdaagse festivals.

Gelukkig zijn er inmiddels meerdere eettentjes open op de camping. Er is veel vraag naar versgebakken omletten,  jus d’orange en koffie. In een kleine supermarkt kun je voor een leuk prijsje basisetenswaren, brood, beleg, wat drinken en zelfs versgebakken croissants scoren.  Er is zelfs een speciale grillservice voor degene die een stuk vlees uit de supermarkt halen. In een tent daarnaast wordt het binnen een uur helemaal gratis voor je gebraden.

Chillen aan het meer

Na een flinke ontbijt trekt het publiek langzamerhand richting het Balatonmeer.  Een strandplek helemaal aan het begin van het pad richting de festivalzone blijft bijzonder geliefd vanwege een eettentje met alcohol en burgers waar men ook nog mobiele telefoon kan opladen. Op het campingterrein wordt er namelijk geld voor gevraagd. Het restaurantje verdient extra’s op een andere manier: op de festivaldag één is wc ineens niet meer gratis, ook niet voor de restaurantklanten.  

Een andere populaire chilloutoptie is het festivalterrein zelf, gelegen op tien minuten loopafstand van de camping. Hoewel het hoofdgedeelte in de middag nog steeds in opbouw is, kun je alvast best comfortabel chillen bij de kleine podia aan het meer. Prachtig uitzicht over het meer en lekkere loungedeuntjes maken het helemaal af.

Vele feestgangers hebben grote opblaasflamingo’s, eenhoorns, donuts en overige rubbere creaties mee. Naarmate de dag vordert begint het beroemde meer er steeds kleurrijker uit te zien.  Jammer genoeg wordt het ook steeds minder doorzichtig. Aan het einde van de middag hangt er zelfs een lichte gloed van uitgespoelde zonnebrandcremes overheen en ruikt het vooral bij de strandstages en stuk minder fris.

Overzichtelijk feestterrein

In de tussentijd worden op het hoofdterrein van het festival laatste voorbereidingen getroffen voor een goede kick-off van de vijfdaagse dansmarathon. Hier en daar rennen mensen en rijden grote trucks die enorme stofwolken achter zich laten.  Steeds meer eettentjes en drinkbars gaan open. Helaas is aanbod aan het festivaleten best eenzijdig. Het zijn vooral alle soorten burgers, pizza’s , pasta’s en risotto’s.  Alles is vet en vullend, maar verreweg van gezond. Slechts in één klein barretje kun je terecht voor een gegrilde kipfilet met groenten.

Het terrein zelf is langwerpig, compact en overzichtelijk. Je hoeft geen kilometers te lopen om van stage naar stage te komen. Mainstage en de Party Arena zijn twee grootste podia van Balaton Sound. In vergelijking tot Nederlandse festivals zijn ze heel basic gedecoreerd maar voorzien van fantastisch geluid, lichtinstallaties en special effects. De ene bevindt zicht buiten, de andere binnen in een enorme tent. Daaromheen zijn vele kleinere podia met meer en minder commerciele stijlen. Iedere bar en barretje heeft ook zijn eigen muziekinstallatie.

Kick-off met Don Diablo, Armin, Nicky Romero en Yellow Claw

Om vier uur begint het hoofdgedeelte van het muziekprogramma van de dag één. Massive Vibes doen de warm-up bij de Mainstage met een eclectische mix van EDM, pop, trap en hiphop. Best lekker om alvast in de stemming te komen voor de daaropvolgende artiesten.  Steeds meer mensen stromen het festivalterrein op. Naast vele toeristen uit Belgie die als eerste zijn gearriveerd zijn er nu ook partypeople uit andere Europese landen. Locals vinden het ook prachtig om Balaton Sound te bezoeken. Hongaarse dames kun je makkelijk herkennen aan een mooi zomers kleurtje, doordachte strand- en festivaloutfits en flinke uiterlijke verzorging met een hoge nepheidgehalte.

Om half zes staat Don Diablo als eerste headliner op de Mainstage. Ook op dit tijdstip wordt er al flink gedanst op zijn lekkere housebeats. Na een flinke pauze neemt om 19.30 G-Eazy de estafette over met een eclectische en relaxte set.  Steeds meer mensen komen naar het festival en gaan helemaal los.

Het absolute hoogtepunt van de eerste avond is het optreden van Armin van Buuren. Hij staat bekend om enorme drive en hoge energiegehalte in zijn muziek.  Tijden zijn set is het al donker en en er wordt niet bespaard op special effects. Vuurwerken, co-2 en confetti’s vliegen de lucht in op de meest passende momenten in zijn set. Hij wisselt snel van plaat naar plaat en laat zijn fans geen minuut vervelen. Dat is precies wat wij van Armin zijn gewend. Het publiek gaat los en staat versteld van een flink vuurwerk waarmee Armin’s show wordt afgesloten.

Wie nu nog niet genoeg heeft van de eerste festivaldag kan nog lekker doorgaan op andere stages, waar onder andere Nicky Romero en Yellow Claw voor het nodige dansvermaak zorgen. Het feestje mag dan wel de hele nacht doorgaan, maar op een gegeven moment is genoeg ook genoeg. Lekker terug naar de camping, een stukje pizza nemen als een vervroegd ontbijt en lekker je tent inkruipen voordat de ochtendzon je daar letterlijk uit brandt. Er zijn nog vier dagen te gaan! 

7.2

Party report

Balaton Sound Dag 1 5 juli 2017 - Balaton Sound - Hongarije Report door Anna Zhuravel

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
7
Bar/horeca
7
Publiek
7
Aankleding
6
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws