Tomorrowland 2017

Kimiko Bohle | 31 juli 2017
party reports

Party: Tomorrowland
Locatie: De Schorre, Boom, België
Line-up: Afrojack, Axwell ^Ingrosso, Nicky Romero, Snake en meer
Datum: Vrijdag 28 juli 2017

Een festival dat goed is voor de plaatselijke economie, goede doelen steunt en miljoenen mensen ter wereld verenigd klinkt ideaal. Dit in combinatie met een sprookjesachtig aangekleed recreatiedomein en enkele van de beste DJ’s ter wereld klinkt als iets futuristisch. Gelukkig bestaat een dergelijk festival al bij onze zuiderburen, ook wel bekend als Tomorrowland.

Tomorrowland is één van de meest begeerde festivals voor elke danceliefhebber. Als je überhaupt van festivals houdt is dit er één waar je ooit moet zijn geweest. Het feit dat Tomorrowland wereldwijd befaamd en geliefd is blijkt elk jaar maar weer doordat het binnen enkele ogenblikken uitverkocht is. Dit jaar werden zelfs twee weekenden binnen no-time uitverkocht. Gelukkig werd op de Vlaamse radio al bekend gemaakt dat Tomorrowland waarschijnlijk de volgende edities ook uit twee weekenden wil laten bestaan.

Voorpret voor Tomorrowland

Als je zo gelukkig bent om tickets te hebben bemachtigd, is dat één. De maanden na de aanschaf zal je Tomorrowland niet gauw even vergeten. Naast het feit dat je van veel vrienden te horen krijgt hoe jaloers ze zijn dat jij naar Boom mag afreizen, doet de organisatie er zelf ook alles aan om de magie al vroeg te laten beginnen. Vooraf worden trailers vrijgegeven, het thema wordt bekend gemaakt en op Facebook worden de dagen tot het festival afgeteld. Alles om de beleving zo vroeg mogelijk te laten beginnen. Ook zo’n magisch moment is wanneer je het festivalbandje toegestuurd krijgt. Dit jaar kwam het festivalbandje aan, verpakt in een muziekdoos met zwevende poppetjes. Hierbij zaten ook een flyer van het ‘Amicorum Spectaculum’, een cirus-achtig thema van de editie van dit jaar. Ook werd uitgelegd hoe je een account op het Facebook-vormige ‘People of Tomorrow’ kon creëren. Via deze site kon je al vroeg contact leggen met andere festivalgangers. Dit was helemaal ideaal voor solo reizigers, op deze manier kon je van tevoren al kijken met wie je het festival zou willen doorbrengen. Ook worden jaarlijks meerdere groepsgesprekken gecreërd, waarin alle leden elkaar aansteken met hun enthousiasme voor wat volgens sommigen ‘het mooiste weekend van het leven’ moet worden.

Land

Nederland wordt dan wel gezien als hét land van de dance, dit fenomenale festijn vindt plaats op het terrein de Schorre in Boom, België. Voor mijn gevoel stond het hele land ook een beetje in het teken van het festival. Buiten het feit dat Tomorrowland veel Belgische artiesten een plek op het hoofdpodium geeft, waren er ook veel andere beroemde Belgen aanwezig. Zo waren er een aantal leden van het parlement aanwezig en kwam de koning in het eerste weekend even langs. In de hele omgeving Boom hingen buiten vlaggen met het teken van Tomorrowland, veel mensen rond de Schorre stelden ook slaapplekken beschikbaar voor festivalgangers. Bovendien waren de hotels in Antwerpen, Brussel en andere plaatsjes rond Boom volgeboekt.

Naast hotels en herbergen was er uiteraard op het festivalterrein de nodige ruimte vrijgemaakt om te kamperen, ‘Dreamvillage’. Zo ver het oog reikt staan tenten, tipi’s en cabana’s. Verder is de camping een landje op zich, met een supermarkt, make-up stands, een springkussen en ontspanningsruimten. Wie denkt dat er alleen wordt ontspannen op ‘Dreamvillage’ heeft het echter fout. Het feest begint hier al op de donderdag voor het festival weekend, en ook hier komen DJ’s langs om een feestje te bouwen.

Op het festival zelf kan alleen betaald worden met ‘pearls’, de eigen munteenheid van Tomorrowland. Ook heeft het festivals de nodige restaurants, een doolhof, hangmatten en een heus postkantoortje. Hier kan elke feestganger een vakantiekaartje sturen vanaf de meest feestelijke bestemming die te bedenken is.  

Liefde wereldwijd

Wie foto’s zoekt van Tomorrowland ziet al gauw de wonderschone mainstage, met daarvoor duizenden en nog eens duizenden feestgangers. Vooraan bij het podium worden vlaggen omhoog gehouden  van ontzettend veel verschillende landen. Veel van de vlaggen die ik heb gezien kende ik niet eens, en de meeste talen die werden gesproken verstond ik niet. Eén van de motto’s van Tomorrowland is om alle mensen van morgen te verenigen. En dat gebeurt ook tijdens zo’n festival weekend. Niet alleen alle mensen die uit al die verschillende landen zijn gekomen maar ook alle mensen die de livestream volgen, kunnen meegenieten van het spektakel. Dit wereldwijde succes heeft ervoor gezorgd dat Tomorrowland de mooiste podia kan ontwikkelen. Check de mainstage van de eerste editie en die van de laatste jaren, het verschil toont aan hoeveel moois het verenigen van mensen kan geven.

Apenpakjes

Ik dacht vorige maand nog dat je in een apenpak overal opvalt. Tomorrowland is hier echter een uitzondering op. Normaal draag ik nooit een bloemenkrans op straat, dus ik voelde me nogal outgoing toen ik dit wel deed op weg naar het festival. Toen ik in de buurt van de ingang kwam had ik gelijk al door dat ik zelfs in mijn uitbundige mood underdressed was vergeleken met menig bezoeker van Tomorrowland. Van indianen tot dirndl, van Adam/Eva kostuums (niet altijd met de insteek verkleedpartijtje) tot neon panters, het kan niet gek genoeg. Nee, de fashion van de ‘People of Tomorrow’ doet zelfs iemand in een gehuurd apenkostuum denken dat hij lui is geweest.

Amicorum Spectaculum

Als eerstejaars Tomorrowland bezoeker had ik heel veel indrukken om te verwerken. Van de reis naar België, de aankleding van de bezoekers en de gedetailleerde aankleding van het festival. Er is bijna geen boompje te bekennen waar geen versiering op zit. De loopbruggen bestaan uit allemaal unieke planken, speciaal gemaakt voor het festival. Ook ingehuurde artiesten die op de ‘straten’ van Tomorrowland lopen doen hun best om je even te laten voelen alsof je jezelf daadwerkelijk in een sprookjesland bevindt. Dit alles kan afleidend zijn van de voornaamste reden waarom er naar festivals wordt gegaan: de muziek. Nadat ik jaren op YouTube aftermovies en set opnames heb bekeken, was ik dolgelukkig toen ik onder de mainstage van dit jaar doorliep en het spectaculaire podium eindelijk in levende lijve mocht bekijken. Het circus thema was duidelijk te zien, met acrobaten in het publiek en op het podium, een bewegende draaimolen en koorddanseressen bovenop het podium. Daarnaast waren natuurlijk ook de beste artiesten uit de scene aanwezig. Deze vrijdag waren onder andere Martin Solveig, Bassjackers, Nicky Romero, Afrojack, Axwell ^Ingrosso en DJ Snake aanwezig op de mainstage. Bassjackers draaide lekker harde muziek, onze medelanders Afrojack en Nicky Romero werden goed ontvangen en natuurlijk keken veel mensen uit naar 2/3 van wat ooit Swedish House Maffia was. Echt waar, je moet er ooit een keer zijn geweest. De video’s, foto’s en reports kunnen gewoon niet overbrengen wat voor ontzettend goede vibe daar is. Een grote boel geluk, in de beste zin van het woord.

Pijnlijke voeten

Dat de mainstage te gek is, zal niemand zijn ontgaan. Echter, Tomorrowland is zoveel meer dan alleen de mainstage. Door het feit dat het zo enorm is, mooi is en de headliners natuurlijk niet op de kleinere podia staan, is het verleidelijk om veel tijd door te brengen bij de mainstage. Dit is geen slechte keuze, in feite is alles op Tomorrowland geweldig. Één dag is eigenlijk te weinig om alles van Tomorrowland te hebben gezien en te hebben meegemaakt. Met flink doorstappen (ik voel mijn voeten nu nog) kan je wel een indruk krijgen van hoe het er overal aan toe gaat. Bij ‘the Arch’, ook een ontzettend mooi podium, hostte Dim Mak records de stage, hier werd flink gedanst op de harde sound. De ‘Freedom Stage’, was een soort mini versie van een zaal als de Ziggo Dome, gehost door ‘a State of Trance’ (nadeel was wel dat het ontzettend heet was in deze zaal). De ‘Dragon Stage’ zegt al genoeg, mensen kwamen alleen al kijken om het feit dat het podium een bewegende draak was. Spinnin’ Records was de host van ‘the House of Books’, een enorme boekenkast met onder andere Sam Feldt en Mike Williams op de line-up. Sexy by Nature vond plaats op de ‘Garden of Madness’, die versiert was met lelie achtige bloemen en fonteintjes.
Buiten deze grote podia waren er ontzettend veel andere (kleinere) stages, zoals de ‘Rave Cave’, ‘Wind Stage’ en ‘Organ of Harmony’. Nog steeds mis ik nog heel veel. Helaas kunnen wij onszelf nog niet op meerdere plekken tegelijk bevinden of teleporteren. Op een festival als Tomorrowland zouden zulke futuristische super powers wel van pas komen als je alles volop wil meemaken.

 

Full Madness

Tijdens het benaderen van de mainstage was achterop het podium een spreuk te zien, 'This is your life, make every second count'. Nu waren wij als Partyscene uitgenodigd om op de vrijdag te komen, en we wisten al niet wat ons overkwam. Daadwerkelijk elke seconde is er een vol vreugde en feest. Mensen die een full madness pass hebben mogen het hele weekend komen feesten. Er zijn zo ontzettend veel dingen te doen en te zien. En alles is zo mooi, aan elk klein detail is gedacht. Wat dit jaar wel opvallend was, is de strenge controle voorafgaand aan het festival en ook tijdens de entree van het festival. Het duurde iets langer om binnen te komen, maar voor veiligheid moet je dat gewoon over hebben. Daarbij, nadat je het terrein op komt heb je toch het gevoel dat je in een sprookjeswereld loopt, dus die wachtrijen vergeet je zo.

Al met al, Tomorrowland moet elke festivalliefhebber een keer meemaken. Ik heb nu één van mijn langste reports geschreven, en nog staat niet eens de helft van alles wat hier te beleven valt erin. De sfeer is zo ontzettend goed, mensen zijn echt heel blij dat ze er mogen zijn (ik heb zelfs mensen huilend bij het vuurwerk op de mainstage gezien) Kortom, ik gun elke festivalganger een ervaring als deze, want het is om nooit meer te vergeten.

Foto's door RonV Photography. Check ze allemaal op onze facebookpagina.

Partypics

Tomorrowland 2017 15-08-2017 Powered by
Bekijk meer party pictures
9.3

Party report

Tomorrowland 2017 28 juli 2017 - Tomorrowland - Boom, België Report door Kimiko Bohle

Party Rapport

Sfeer
10
Muziek
9
Bar/horeca
9
Publiek
10
Aankleding
10
Bereikbaarheid
8

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws