Karma Outdoor 2017

Wim Neel | 31 juli 2017
party reports

Party: Ijzeren man
Locatie: , Eindhoven
Line-up: Neophyte, Darkraver, The Prophet, Shadowlands Terrorists
Datum: Maandag 31 juli 2017

Eindhoven heeft weliswaar een traditie op technovlak, maar heeft met periodes ook veel belangrijke hardcorefeesten geherbergd. De kleinere locaties hebben het zoals bekend echter moeilijk en ook het Beursgebouw is al jaren in onbruik geraakt. Karma Events doet echter sinds enige tijd een duit in het zakje om dit blazoen op te poetsen. Naast de kleine editie in de Effenaar, die we helaas tot nog toe niet konden bezoeken, ging afgelopen zaterdag het derde festival door. Dit jaar zelfs in recordtempo uitverkocht, dus we hadden er weer zin in.

Karma Outdoor uitverkocht

Door het feit dat het uitverkocht was, werd er ook een tweede oldschool-area toegevoegd. Vorig jaar werd er nog door It All Started In The 90’s gedraaid vanaf een dubbeldekbus, dit jaar zou er een volwaardige extra area komen en bleef de bus beperkt tot cocktailbar.

Dj M was een plekje opgeschoven in de volgorde t.o.v. vorig jaar, hij volgde Quint op. De set van Dj M was weer afwisselend, maar bevatte duidelijk veel vooraf gemaakte mashups. De meest herkenbare platen die de voetjes van de vloer haalden, waren 'Dominium - Let Your Mind' en 'Klangwerk - Fireman'. Freeze draaide beide tracks daarna opnieuw, het viel ons daardoor plots op dat de artiesten er niet zo vroeg bij waren als vorig jaar. Zo zagen we Vince pas vlak voor zijn set met JDA op het podium, terwijl hij vorig jaar al rondliep tijdens de openingsset van Dj M. Ook werd destijds door de organisatie duidelijk gemaakt dat zij van de artiesten verlangden dat ze eens wat andere nummers zouden draaien. Dat hadden we dit keer in de promotie helaas gemist en liet zich voelen. 

Hard vs. oldschool

Freeze bouwde opvallend lang op met oldschool, terwijl hij later toch ook op de speciale oldschool-stage geprogrammeerd stond. We verwachtten van hem eerder pittige early hardcore, zeker na de twee rustigere sets die hem vooraf gingen. Later ging hij toch overstag met twee Promo-platen, 'Secure Future For Humankind', 'Back To Tha O-School' en 'Vicious Circle'. Je merkte goed aan het publiek dat het hierop had zitten wachten.

Toen Stanton maar liefst voor de derde keer met 'Let Your Mind' kwam aandraven (en verder ook niets dan hitjes kon brengen), gingen we maar snel iets eten zodat dit achter de rug was tegen de tijd dat Marc Acardipane zou starten.  Rond hem was immers veel te doen dit jaar.

Zon en strand

Op de terugweg naar de mainstage passeerden we nog het strandje, waar de oldschool onderdak had gevonden onder een behoorlijk zeil. Gelukkig was dit gedurende de dag niet of nauwelijks nodig, want op een klein buitje van vijf minuten na bleef het heel de dag droog. Geregeld brak de zon er zelfs door en zelfs als dat niet het geval was, was het lekker warm. 

Marc Acardipane bracht met Da T-MC een best afwisselende set, waarin toch ook plaats was voor bijvoorbeeld 'Shining', 'Arise', 'Return To Zero', 'Hustler 4 Life' en 'Are You With Me', naast de doodgedraaide nummers. Da T-MC was aanvankelijk trouwens nauwelijks te herkennen op uiterlijk. Pas toen hij zijn stemgeluid ten volle bovenhaalde, werd het langzaam duidelijk. Liever hadden we toch zijn MC-stijl van vroeger, bijvoorbeeld te zien op de video van Thunderdome ’99. Het gekke was dat J.D.A. tijdens de set van Acardipane al vlaggen, stickers e.d. uitdeelde aan het publiek vanaf het podium. Niet echt gepast, vonden we en sowieso onnodig omdat er nog een set tussen zat.

Terug in de tijd

Het podium was als een kasteel opgebouwd en deed ons erg aan vorig jaar denken, maar dan zonder vlammendoeken en schedels. Op de één of andere manier vonden we het vorig jaar vetter overkomen. The Prophet wordt tegenwoordig weer wat meer geboekt voor early hardcore-sets en leek daar vandaag ook erg veel plezier aan te beleven. Hij draaide dan ook zeker geen standaard set, maar kon met 'Hardcore Brothers – Lost Minds', 'Fright Train', 'Like A Shot', 'Bass Be Louder', 'Still Here', 'Go Get Ill' en 'Turn Around (Viper Remix)' zelfs tot één van de betere gerekend worden. Het was wel duidelijk dat hij zich richtte op de laatste jaren dat hij nog veelvuldig hardcore sets draaide, en dus veel millennium liet horen. Voor ons altijd een pluspunt!

Ook Vince & JDA openden met een plaatje uit die tijd ('Doomzday' van Chosen Few), maar gingen later iets verder terug in de tijd met bijvoorbeeld 'Hymn', 'Cartoons In Progress', 'Ultimate Sextrack' en het naar onze mening sterk ondergewaardeerde 'Real Hardcore En Anders Niks' als afsluiter. Noemenswaardig was de opkomst met fakkels en rook in zwart en geel (de kleuren van het welbekende, mooie logo) en het feit dat, behalve MC Syco, ook MC Opiate erbij werd geroepen voor een kleine reünie. Laatstgenoemde is namelijk de stem van het Shadowlands Anthem. Eigenlijk is het jammer dat ‘ie niet meer te horen is tijdens optredens.

Qua geluid was alles ook goed geregeld, hoewel het aan de rechterkant toch wel erg zacht stond. Dan maar snel weer naar voren, want Neophyte en Darkraver hadden duidelijk een millennium-set in gedachten om het feest af te sluiten. Behalve 'Hit ‘Em', 'Alleluja MF', 'Revolution 909' en 'Here It Comes',  lieten ze echter ook 'Your Smile' van Charly Lownoise & Mental Theo horen. Dat moet dan weer een beetje de Darkraver-insteek zijn geweest, die vanwege zijn reputatie toch ook aan de dames moet denken.  

Oordeel

Ondanks de eerste dj’s die te lang in de opbouw bleven hangen en dan tot overmaat van ramp ook nog eens met dezelfde platen kwamen, was het een erg gezellige dag geweest en was alles gewoon prima in orde. Er waren voldoende bars, waardoor je altijd snel weer op je plekje stond en de security was erg relaxed en vriendelijk. Karma zal zich nu kunnen richten op het indoor-feestje samen met Oldschool Gangsters, om hopelijk Culemborg weer een beetje leven in te blazen. We zijn benieuwd naar de line-up en kunnen alleen maar blij zijn dat dit feest wat vaker per jaar gevierd kan worden.

8.5

Party report

Karma Outdoor 2017 31 juli 2017 - Ijzeren man - Eindhoven Report door Wim Neel

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
9
Bar/horeca
10
Publiek
8
Aankleding
7
Bereikbaarheid
9

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws