Into the Woods Festival 2017

Djewan Rompis | 11 september 2017
party reports

Party: Into The Woods
Locatie: Bachman Wuytierslaan 232, Amersfoort
Line-up: Seth Troxler, KiNK pres. Cyrillic, Doka, Nathan Surreal, Roman Flügel, Stimming (live), Malbetrieb en meer
Datum: Zaterdag 9 september 2017

Tegenwoordig is het moeilijk bij te houden. Festivals schieten als paddenstoelen uit de grond en ieder weekend valt er wel ergens in Nederland een dansje en drankje te doen in festivalland. Een uitgestrekt voetbalveld of recreatiegebied wordt binnen mum van tijd omgetoverd tot een festival. DJ’s staan ieder weekend op diverse locaties in het land en likken hun vingers af. Hoogtijdagen zal je denken. Toch treedt er verzadiging op: de sfeer is vergelijkbaar en door de bomen zie je het bos niet meer. Alleen échte, onderscheidende festivals met een buitengewoon concept houden zich staande. Opvallend, creatief en oogstrelend. Ja, drie speerpunten die Into The Woods wel typeren. 

Valse start

'ZEVEN EURO!' wordt er geschreeuwd omstreeks één uur in de bus richting Amersfoort. Iemand die compleet is uitgedost in waterproof kledij laat horen voor hoeveel euro de tickets van Into the Woods nu nog worden aangeboden op Ticketswap. Reden? De voorspellende nattigheid die moeder natuur over Amersfoort zal uiteenzetten. Bij binnenkomst zorgt een donkere wolk voor een onaangename instroom. En dat niet alleen, het fouilleren duurt erg lang. Diverse poortjes zijn gesloten waardoor we ongeveer een half uur staan te wachten. 'Controleer nu alleen nog maar de tassen' wordt er geroepen als we uiteindelijk de poortjes passeren. Gelukkig we zijn binnen!   

Terreinverkenning

Bij binnenkomst trotseren we een bord met de tekst 'We zijn verdomme niet van suiker'. En zo is het maar net. Een biertje zou er op dit moment goed ingaan. In de verte zien we een heuse La Chouffe bar. Top! Na deze alcoholische verademing maken we een boswandeling via de stages Stekplek en Takkenstage naar Into the Groove. Boven de met houtsnippers bestrooide dansvloer bevindt zich een klimparcour waar je aan kunt deelnemen als je de blaastest doorstaat. Alle stages staan nog redelijk leeg. We lopen een rondje en in de verte horen we vrolijke hiphop deuntjes door de lucht galmen. Een stage die geen naam blijkt te hebben. Iets wat gewoonlijk is voor het festival, diverse ‘hidden treasures’ die niet staan aangegeven op het blokkenschema. Door verkenning en speurwerk kan de bezoeker zichzelf onderdompelen in wereld waarin een ieder zich compleet kan verliezen.

Pet kopen?

De stage Champagneria telt welgeteld nul mensen. Een bandje perst er wat troosteloos muziek uit. Mensen lopen voorbij, kijken op en passeren snel. Het enige wat warme uitstraalt bij deze stage zijn de twee hottubs aan de zijkanten. Zonde! We lopen ook door en komen bij een sport- en spel area. Een boksmachine, tafeltennistafels en een installatie waar twee badkuipen elkaar tegemoet snellen. Het mag er dan soms met bakken uit komen, vrijwel overal schuilt er een glimlach onder de capuchons. Nadat de lucht wat opklaart worden we gelokt door een overheerlijke geur van de barbecue waar kipwraps worden gemaakt. Een blik naar de rij verklapt dat we niet de enigen zijn, dan maar even snel een frietje scoren en opwarmen bij het kampvuur. Tijdens het dippen van mijn frietje in de Zaanse mayonaise word ik aangesproken. “Hey, verkoop je je pet?”. Ik draai me om en kijk even verbaasd naar de glimlachende jongen. “Ehm, ja misschien. Hoeveel heb je er voor over?”. De jongen tovert wat munten uit zijn zak. “Tien munten!”. Ik lach. “Ja hoor prima!”.  

De avond valt zacht

Nadat mijn maag weer gevuld is en ik tien munten rijker ben open ik even Snapchat. Daar verbaas ik me dat Dario Rossi ook op het festival was. De straatdrummer die techno maakt op potten, pannen en wokstellen. Ook deze act was onaangekondigd. Er is zoveel te beleven dat je helaas moeilijk overal bij kan zijn. Normaal gesproken bestudeer ik uitgebreid de line-up maar nu liet ik het gewoon over me heen komen. De schemering begint te komen en de middag maakt plaats voor de avond. We begeven ons naar de Takkenstage waar Stimming (live) net is begonnen aan zijn openingsset. Zijn Diynamic-sound komt duidelijk naar voren en komt goed tot zijn recht in het kleurrijke – met decoratie bezaaide – bos. 

Het einde nadert 

De combinatie bos, nacht en visuals is een gouden driehoek die perfect tot uiting komt zodra de duisternis invalt. Een sfeer die eigenlijk nergens anders voelbaar is dan bij Into the Woods. Uiteenlopende lichtcombinaties die ervoor zorgen dat de laatste paar uren een belevingswereld creëren die iedereen zelf moet ervaren, interpreteren en eigenlijk zo voorbij zijn voordat je er erg in hebt. Want overal valt te dansen, te lachen en te ontroeren. De regen wilde spelbreker zijn maar zorgde alleen voor een klein smetje op één van de meest eigenzinnige festivals van Nederland in de meest positieve zin van het woord. Dit was mijn derde opeenvolgende jaar dat ik het festival bezocht maar iedere keer komen er nieuwe indrukken bij en de ervaring is elke keer verschillend!

8.3

Party report

Into the Woods Festival 2017 9 september 2017 - Into The Woods - Amersfoort Report door Djewan Rompis
  • Pluspunten
  • Festival uniek in zijn soort
  • Overvloed aan creatieve decoratie
  • Eindeloze mogelijkheden
  • Minpunten
  • Hele lange wachttijd bij het fouilleren

Party Rapport

Sfeer
9
Muziek
7
Bar/horeca
9
Publiek
8
Aankleding
10
Bereikbaarheid
7

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws