Amsterdam Music Festival 2017

Benjamin v/d Drift | 24 oktober 2017
party reports

Party: Amsterdam Music Festival
Locatie: ,
Line-up: David Guetta, Lucas & Steve, Marshmello, Don Diablo, Hardwell. Armin van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike
Datum: Zaterdag 21 oktober 2017

Bron: YouTube

Het jaarlijkse Amsterdam Dance Event is weer voorbij. Van 18 t/m 22 oktober kon je als je wilde op 160 verschillende locaties, 5 dagen lang, 24 uur lang feesten. Maar ADE is meer dan alleen feesten; zo waren er boeiende conferenties en workshops voor startsups, producers en muzikanten, VJ’s, visual artist en stage ontwerpers. Zo was er voor iedereen die is geïnteresseerd in electronic music wat wils.

Johan Cruijff Arena

Sinds 2014 is de Johan Cruijff Arena thuisbasis van het Amsterdam Music Festival. Dit is ook de plek waar heel de week tot een climax komt met de grootste dj’s en de grootste venue. Dé plek waar de nummer 1-dj van de wereld bekend wordt gemaakt.

Een Top 100-lijst waar menig dj wel iets van vindt. Veel dj’s vinden dat het niet meer gaat om wat er geproduceerd wordt, maar wie de grootste fanbase heeft. Zo zou je onbeperkt kunnen stemmen, zolang je maar een ander e-mailadres in zou vullen. Nicky Romero tweette na zijn bekendmaking van dit jaar ‘’HAHA’’, toen er bekend was gemaakt dat hij na vorig jaar 21 plekken gezakt blijkt te zijn en nu daarom op plek 50 beland is. Vier letters, maar aan zijn comments te zien wist iedereen waar hij het over had.  

Hardwell stond een paar jaar geleden met de dj en producer Atmozfears op zijn stage van revealed recordings en zei FUCK the DJ MAG. Hij vond dat Atmozfearz geen kans kreeg om op grotere festivals te staan, dus hij zal nooit op de lijst komen. Dillon Francis maakt ook altijd grappen over de lijst: hij vroeg aan iedereen om op taco's te stemmen. Dus je begrijpt: niet elke dj neemt de lijst serieus.

Genoeg over de lijst. Daar kom ik straks nog op terug.

Partytime

Wij kwamen de Arena binnen gelopen toen Lucas and Steve al lekker aan het draaien waren. Het eerste wat ons opviel was de gigantische stage die ontworpen is door het Nederlandse bedrijf 250k, dat ook de stage van het nieuwe festival New Horizon heeft ontworpen en laatst nog met Armin van Buuren in Egypte was. Chapeau voor deze mensen. Ieder jaar zijn de kruizen van Amsterdam verwerkt in de stage van AMF; dit keer bestaand uit vierkanten en kubussen. De kubussen (hangend schuin boven de dj-booth) waarvan de zijkanten bestaan uit allemaal LED-strips - die uiteraard alle kleuren aan konden nemen - gaven een dik effect. Oké, ik dwaal af. Terug naar Lucas and Steve.

Met hun track ‘make it right’ uit 2016 hadden zij hun eerste succes. Hun eerste top 40-hit scoorden zij met ‘The summer on you’, ook uit dat jaar. Dit jaar debuteerde de basisschoolvrienden als headliner op Tomorrowland en hadden ze een gigantische hit met ‘Up Till dawn’. Hun track met Firebeatz ‘keep your head up’ dat weer een heerlijk zomers gevoel geeft aan de komende donkere dagen. Ook zijn ze op plek 64 binnen gekomen in de DJ MAG Top 100. Dit was de eerste keer dat ik ze live hoorde. Ik had gelijk zin in een zonnetje, hangmatje en een koud biertje. Hun progressive techhouse viel zeker in de smaak in de Arena. Iedereen stond lekker mee te dansen op hun zomerse track.

Marshmallow... Uh Marshmello

Wie is mr. Marsmello? Stiekem wist iedereen het al; tatoeages, zijn houding en manier van draaien zijn de revue al gepasseerd. Maar Christian Comstock, also known as Dotcom, weet het echte antwoord. Zijn set bestaand uit future bass, electronic, progressive house en trap, komt heerlijk door de speakers, ondersteund met dikke visuals pryro co2 en confetti. Marsmello heeft zeker zijn eigen style. Zijn eigen nummers of remixen haal je er gelijk uit. Tussen Alone, Moving On, I can fly en zijn nieuwe nummer met Khalid Silence werd  Lunatic van Mercer & DJ Snake en Get with the program van Zomboy gedraaid. Hij draaide een van zijn nieuwe singles You & me waarbij hij zijn eigen vocals ingezongen heeft. Met zijn nummer Silence eindigde hij zijn dikke set af.

Don Diablo

Don Diablo heeft een heerlijke manier van draaien. Zijn future techhouse met dikke bas liet het publiek lekker los gaan. Ik moet eerlijk zeggen; als ik weleens op andere festivals was en hij stond te draaien, skipte ik Don Diablo altijd omdat er dan een andere dj was die ik eerder wilde zien. Nu zal ik hier twee keer over nadenken. Maar net als andere dj’s; je moet er van houden. Uiteraard kwamen zijn bekende nummers ‘Switch’, ‘AnyTime’, ‘My Window’, ‘’On my mind' en ‘Back to life’ voorbij. Verder had hij lekkere remixen van ‘Secrets’, 'Something just like this’ en ‘Let me love You’. Tijdens zijn set werd er bekend gemaakt dat Don Diablo op plek 11 van de Top 100 staat. Zoals ik kon zien was hij daar best stil van. Don Diablo is sinds vorig jaar vier plekken gestegen. Hij bedankte zijn fans en droeg zijn remix van ‘Something like this’ op aan zijn vader en fans.

Nummer één-dj

Na de set van Don Diablo zijn we bij de nummer 10 aangekomen van de DJ MAG Top 100. Tijdens de set van Lucas and Steve, Marsmello en Don Diablo werd er namelijk al afgeteld. Vanaf nummer tien werd er met dikke tracks van de desbetreffende dj naar nummer drie toegewerkt. Het officiele gedeelte begon pas uiteraard bij nummer drie. De samensteller van de Top 100 steunt Unicef. Daarom mocht Hannah Ewing, de special event senator van Unicef, de award voor de nummer drie-dj uitreiken.

Dit jaar is de nummer drie een plekje gestegen. Armin van Buuren behoort weer tot de top drie. Armin is natuurlijk hartstikke blij en bedankte zijn vrouw, kinderen, team en uiteraard zijn fans. Managing director van de DJ MAG Martin Carvell mocht de nummer twee bekend maken. Dit waren de gebroeders Thivaios, beter bekend als Dimitri Vegas & Like Mike. Uiteraard waren zij ook heel erg blij en bedankte net zoals Armin hun team en fans. Nou wie zou de nummer één-dj nou worden?

Iedereen wist dit natuurlijk al, maar David Guetta mocht het officieel bekend maken dat Martin Garrix voor het tweede jaar de nummer één-dj van de wereld is geworden. Martin Garrix, die dit jaar niet op de line-up stond van AMF, kwam toch zijn award in ontvangst nemen. Dit ging uiteraard met veel confetti, vuurwerk en ballonnen die naar beneden vielen. 

II = I 

Een set waar niet alleen ik, maar velen naar uitkeken. Omdat AMF dit jaar vijf jaar bestaat, kondigden Hardwell en Armin aan dat zij samen back2back draaien; een bijzondere combinatie. Hardwell heeft al eens samen met Tiesto b2b gedraaid op Tomorrowland. Sommige dj’s hebben weleens samen gewerkt, maar niet veel draaien er b2b. Omdat Hardwell en Armin beide andere manieren en style in draaien hebben, is dit zeker iets bijzonders waarvoor ik een kaartje zou hebben gekocht. De lichten gingen uit en hun intro werd ingezet. Grote Romeinse cijfers met daarbij een diepe stem 'two is one' klonken door de speakers. Steeds sneller en de bass werd steeds dieper. Confetti, vuurwerk, pyro en co2: alles ging de lucht in. ‘Who is ready for A State of Hardwell’, riep Hardwell en daar stonden ze dan, de twee bazen. De set was 1 grote mash-up. Van vocals van Hardwell en de drops van Armin en vocals van Armin met drops van Hardwell. Beide lieten uiteraard ook hun eigen tracks horen. Zo liet Hardwell zijn kneiterharde track ‘Hands up’ horen met Afrojack en zijn nieuwe track ‘Power’ samen met KSHMR. En uiteraard ‘You are’ die hij samen met Sunnery James en Ryan Marciano maakte. Er is zoveel muziek gedraaid en het was één en al gekkenhuis. Je zag overduidelijk dat beiden plezier, energie en tijd hebben gestoken in hun set, want het publiek ging los vanaf het eerste moment dat Hardwell en Armin van Buuren de stage betraden.

David Guetta

Even bijkomen van de snoeiharde set van Hardwell en Armin. Dat dacht je. Wie David Guetta al lang volgt, weet dat hij in de loop der jaren ook experimenteert met verschillende muziekstijlen. House, dubstep en trap. Dat hebben we gehoord. Al zijn hits kwamen wel voorbij van ‘Love don't let me go’. de JP candela-mash-up ‘Shot me down’, ‘Where are u know vs i gotta feeling’, de David Guetta Jack U-mash-up tot de ‘Titanium’-Alesso-remix.  Zo zie je dat oude nummers in de loop der jaren veranderd zijn in remixen en mash-ups, maar ook de Afrojack-edit van ‘Encore’ van Mercer of ‘Play hard’ de Albert Never No doubt vs Cesqeaux & Mightyfools ‘don't speak vs murder’ en David Guetta en Cesqeaux-mash-up.

Nou dit is een kleine greep van 28 snoeiharde mash-ups, remixen en samples die hij gedraaid heeft. De manier van draaien was soms apart. Want ineens kwam Watermat met ‘Bullit’ en Bob Marley met ‘No woman no cry’ voorbij.  Maar het eindigde altijd hard met een drop die je soms niet aan zag komen. Afrojack kwam ook nog even langs en David liet Afrojacks nieuwe nummer met Dirtcaps horen. Zijn nieuwe nummer met Stargate liet hij ook voor het eerst horen. Het publiek ging los. David Guetta heeft ons zeker verrast met zijn setje.

Dimitri Vegas & Like Mike

Wie kent ze niet? De ambassadeurs van Tomorrowland. De oude nummer 1-dj’s uit 2015 waar veel over gesproken en geschreven is. Bekende dingen zoals 'Lights up lights down', 'Break up' tijdens ‘Tremor’ en de bekende sitdowns. Ik ben altijd wel in voor iets interactiefs. Maar als je vervolgens drie jaar op een rij hetzelfde doet en je precies weet wanneer ze iets gaan doen, sorry maar dan ben ik daar persoonlijk wel klaar mee. Zeker omdat je veel dj’s weleens meerdere keren per jaar ziet is het gewoon niet origineel en leuk meer. Ik maak even een uitstapje naar Defqon uit 2016; daar werd voor het eerst tijdens de powerhour 8 steps to the left 8 steps to the right gedaan; erg origineel. Dit werd natuurlijk gelijk door vrijwel iedere dj opgepakt en tijdens hun set gedaan. Niet te weten dat het uitgemolken werd en er zelfs door Dimitri Vegas & Like Mike en W&W een nummer van gemaakt werd. Met dat HEEYHOOY mag ook mee gestopt worden, overigens niet alleen bij Dimitri Vegas & Like Mike maar in het algemeen. Het komt altijd op het verkeerde moment en is best wel irritant als je lekker van de muziek staat te genieten. Maar dat allemaal is mijn mening; er zullen genoeg andere mensen die dit wel leuk vinden. Je weet dat alles voorbij gaat komen en iedereen doet heerlijk mee omdat het entertainers, goede dj’s en koning in remixen, mash-ups en old skool house, zijn. ‘Waiting for this’ en de stem van Like Mike die door de mic ‘AMSTERDAM ARE YOU READY’ roept. Dan weet je gewoon: die set wordt aan. De ene drop naar de andere drop kwam voorbij! ‘Welcome tot the jungle’, ‘Narcotic’,  ‘Komodo’, ‘Ready for action’ en uiteraard ‘The hum’ kwamen voorbij.

Na Dimitri Vegas & Like Mike kwam er voor ons eind aan deze bazen nacht! Opgepropt in een Renault Clio gingen wij voldaan naar huis!

Verdict

Grote dj’s stonden er! Het was een heerlijk nachtje met dikke sets. Het publiek was relaxed. De stage was dik en het bier was koud!

8,3

Party report

Amsterdam Music Festival 2017 21 oktober 2017 - Amsterdam Music Festival - Report door Benjamin v/d Drift

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
8
Bar/horeca
7
Publiek
10
Aankleding
9
Bereikbaarheid
8
Aanbevolen voor jou:
De pareltjes van GOGO Jongerenreizen

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws