Rampage 2018

Benjamin v/d Drift | 7 maart 2018
party reports

Party: Rampage 2018
Locatie: , Sportpaleis Antwerpen
Line-up: Chase & status, Dirtyphonics, Barely Alive, Brookes Brothers, Funtcase, Matrix & Futurebound, Murdock, Sasasas, Virtual Riot, Billain presents Hyperbinary, Cookie monsta, current value present cvav, Cyantific, Franky Nuts, Hedex, James Marvel, Lifecycle, Nicon en Phaseone.
Datum: Zaterdag 3 maart 2018

Van 6.000 naar 16.000 naar nog eens 30.000 ravers is Rampage sinds dit jaar het grootste indoor drum&bass- en dubstepfestival ter wereld geworden. Mede omdat het dit jaar niet één maar twee nachten plaatsvindt. 

Het concept Rampage gaat al aardig wat jaren mee. Beginnend in 2009 in de Lotto Arena en in 2016 uit zijn voegen geklapt naar het Sportpaleis. Ieder jaar worden de grootse underground drum&bass- en dubstep-dj’s geregeld voor de ravers om letterlijk hun undergroundsound door de speakers te blazen. Ieder jaar weten de organisatoren ook een aantal special acts te strikken of gekke back to back-sets te regelen om Rampage nog dikker te maken dan andere drum&bass- en dubstep-events. Even een ‘kleine’ greep: Camokrooked die hun volledige liveshow meebrengt naar Rampage. Viperrecordings die Brookes brothers, Cyantific matrix and futurebound b2b laten draaien. Pendulum ook terug van weg geweest. The disciple recordings met een 4 way b2b-set van virtaul rot, barely alive, myro en phase one. Moet ik verder gaan?

A assault you will not recover from

Half 11 waren we het Sportpaleis binnen. Camera ready for action gemaakt en toen stapten we de arena binnen. Bij binnenkomst was Murdock net met zijn set begonnen. Deze man heeft zichzelf de afgelopen tijd opgesloten in de studio en is er speciaal voor Rampage uitgekomen om zijn dikke tracks te laten horen. Wat meteen opviel toen wij de arena binnenstapten was het gigantische spektakel wat boven ons afspeelde. 20 gigantische schermen met movingheads verspreid over de arena alsof het de plafond van de arena moest voorstellen. Maar dan denk je dat dit alles is. Deze schermen konden verschillende posities aannemen. Check alsjeblieft de foto’s die laten precies zien wat ik bedoel. De dj-booth was ook een en al LED-scherm met daarachter een gigantisch grootLED-scherm wat de hele breedte en hoogte van de arena in beslag nam. 

Rondom de arena, rond de eerste ring, was ook allemaal verlichting aangebracht. Boven die gigantische LED-schermen hingen nog eens movingheads om alles nog meer diepte te geven. Toen ik de aftermovie zag van Rampage 2017 was ik al onder de indruk, maar om het nu met mijn eigen ogen te kunnen zien, was echt het meest bizarre wat ik ooit gezien hebt qua lichtshow. Wat een productie hebben de organisatoren neergezet. De organisatoren hebben dit jaar 200 co2-blasters, 500 laser, 1.500 movinghead spotlights, 200m2 LED-screens en 200.000 watt aan geluidinstallatie geregeld om twee dagen letterlijk te knallen. An assault you will not recover from werd er op Instagram gezet door de organisatoren. Het was letterlijk een aanval op je trommelvliezen en netvlies. 

Viper Recordings 

Wij zijn naar de tweede ring gegaan om wat dikke overzichtfoto’s te schieten van het tafereel wat zich beneden afspeelde. Thuis zou ik niet zo snel drum&bass-nummers opzetten maar zo met alles er op en aan ging ik het wel steeds meer waarderen. De sfeer was gezellig en iedereen had genoeg ruimte op lekker los te gaan. Toen Murdock zijn laatste track aankondigde zijn we naar beneden gelopen om daar foto’s te nemen. Nu werd het tijd voor de showcase van Viper Recordings. Brookes brothers, Cyantific matrix and futurebound betreden de dj-booth. Viper recordings is een Engels drum&bass-label dat menig grote talenten onder hun hoede heeft zoals deze vijf gasten. Helaas ben ik niet zo heel erg bekend in drum&ba- scene. Uiteraard het publiek wel; deze ging helemaal los bij hun opkomst. 

Discpile showcase

Dit was het uurtje waar ik naar uit had gekeken: een b2b b2b-set Barely alive, phaseone, myro en virtual riot. We waren ondertussen naar de eerste ring verhuisd waar ik genoeg ruimte had om even lekker los te gaan. Ieder kwartiertje werd er van dj gewisseld zodat iedereen zijn eigen tracks of remixen kon laten horen. De dj’s die niet aan het draaien waren stonden lekker los te gaan en er werd veel contact gezocht met mensen. 

SASASAS

Macky Gee en Phantasy: deze twee hebben vorig jaar ook Rampage gigantisch op zijn kop gezet. Dit duo wordt ondersteund door de vier beste mc’s die er in hun scene te vinden zijn. Stormin MC, Harry Shotta, Shabba D & MC Skibadee zorgen niet alleen voor entertainment tijdens de set, maar rappen ook aardig wat aan elkaar. Herhaaldelijk werd er door hun SASASAS geroepen en riep het publiek SASASAS uit volle borst mee. 

Chase & Status

Deze gasten zijn denk ik wel de meest bekende dj-groep van de wereld. Zij produceren ook dubstep, maar hun hart ligt toch echt bij de drum&bass. Deze mannen hebben onder andere de soundtrack van Harry Brown geproduceerd (een film uit 2009). Hun set draaide om het 10-jarig bestaan van hun album ‘More than alot’. 

Naar huis

Het was kwart over twee ’s nachts. Het was tijd om naar huis te gaan. We hebben gekke dingen gezien en gehoord. Maar de 200.000 watt aan geluidinstallatie ging ondanks mijn oordoppen aardig tegen zitten. Ik had alleen al voor de productie graag nog wat langer willen blijven want dat verveelde niet.

Verdict

Wauw wauw wauw! Wat een belachelijke line-up. Maar wat een belachelijke productie. Dit is inderdaad wel één van de grootste producties qua lichtshow die ik ooit gezien heb. Ik heb het een avond kunnen meemaken op dit grote drum&bass- en dubstepfestival. De muziek was goed, de sfeer was top. Ik ben er zeker van overtuigd dat als je in deze scene bekender bent, je twee dagen helemaal naar de klote kan gaan.

Alleen, de bass was echt gruwelijk maar ook gruwelijk te hard. Nu mag ik misschien niet zeuren aangezien het een drum&bass- en dubstepfestival is. Als organisator vind ik wel dat je een grens moet trekken tussen wat acceptabel is en wat teveel is. Voor mijn gevoel was dit teveel. Het Sportpaleis biedt dan wel tijdens het event mensen informatie aan over gehoorbeschadiging en bescherming en je kan voor 2 euro of meer gehoorbescherming kopen. Maar ieder zijn eigen verantwoording. Ik had zonder mijn oordoppen geen half uur kunnen volhouden. 

9

Party report

Rampage 2018 3 maart 2018 - Rampage 2018 - Sportpaleis Antwerpen Report door Benjamin v/d Drift

Party Rapport

Sfeer
10
Muziek
9
Bar/horeca
8
Publiek
10
Aankleding
10
Bereikbaarheid
7

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws