Brandy & Coke: opkomst en ondergang van UK garage

Peter Güldenpfennig | 15 januari 2014
video


In Nederland is garage nooit zo van de grond gekomen als in Groot-Brittannië. Desondanks zijn er enkele acts die behoorlijk hoge ogen wisten te gooien, zoals Artful Dodger of The Streets.

Een Engels fenomeen

UK garage was echter vooral een Engels fenomeen wat niet gek is met verwante stijlen als jungle en 2-step. De Engelse fotograaf Ewen Spencer heeft vanaf 1998 de opkomst, popularisering en ondergang van de UK garage vastgelegd. Naar aanleiding van zijn foto's is er nu een documentaire gemaakt.

Hoge bomen vangen veel wind

Brandy & Coke laat zien hoe en waarom de lekkere mix van beats met flinke baslijn en soul-vocalen nu zo aansloeg bij de Britse jeugd. Hoge bomen vangen echter veel wind en na een steeds grimmiger wordende sfeer tussen het groeiende publiek (waarbij gewelddadige incidenten zeker niet afwezig waren), leek het gedaan met het genre.

UK garage niet dood

Hoewel UK garage nog steeds wordt gemaakt en ook nieuwe acts beïnvloedt (met Disclosure als meest prominent voorbeeld) lijkt het publiek massaal te kiezen voor meer 4-to-the-floor EDM en dubstep, hoewel dat laatste genre ook een beetje op zijn retour lijkt te zijn. Liefhebbers van de oude UK Garage kunnen met Brandy & Coke echter terugkijken op een tijd waarin de sound nog volledig nieuw was. Check de docu op Dazed.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws