Sociaal commentaar heeft ook zijn plek in edm

Peter Güldenpfennig | 22 juni 2015
video


Dj's, producers en critici buitelen over elkaar heen om zich maar vooral te distantiëren van edm en alles wat daar volgens hen mee gemoeid is. Ghostproducers, extreme bedragen die neergelegd worden voor dj's die pre-fab playlists syncen, exorbitante festivals; allemaal zaken, negatieve zaken wel te verstaan, die kleven aan de term edm.

We weten het inmiddels wel. Zelfs Deadmau5 vindt het oud nieuws, dat terwijl hij nooit een kans voorbij laat gaan om z'n gal te spuwen over wat hij ziet als negatieve excessen in de dance. Maar het kan ook anders. Dat bewijst Zeke Thomas met zijn nieuwe track 'Blackness'. In plaats van aan de kant te staan om zich te beklagen over de staat van de elektronische muziek maakt hij gewoon even de 'civil rights anthem for the edm generation', aldus Papermag, die de première van de officiële video verzorgden.

Voor de track heeft hij niemand minder dan Chuck D van Public Enemy bereid gevonden om de raps te verzorgen samen met Jasiri X. De track raakt aan zaken die helaas nog steeds issues zijn vandaag de dag. Volgens Zeke is 'Blackness' diep, maar ook de realiteit. 'De beelden in de video die uit de jaren '60 komen zijn niet veel anders dan de beelden die we vandaag de dag zien', aldus de dj. 'Toen ik met het thema voor de plaat kwam en dit deelde met Jasiri X, discussieerden we veel over wat het betekent om op te groeien in Amerika wanneer je zwart bent. Ik heb nog steeds aanvaringen met de politie, meer dan ik zou willen. Ik ben gearresteerd. Mensen vertelden mij dat ik ergens niet welkom was vanwege mijn huidskleur'.

Voor Chuck D was het vanzelfsprekend om mee te werken. 'Een jonge artiest die oog heeft voor mensenrechten krijgt mijn steun zonder dit veel te hoeven vragen. Plus, zijn plek in de house en elektronica kan dergelijk commentaar wel gebruiken voor de verandering.'

Zeke Thomas is hier wellicht redelijk onbekend, in Amerika doet de producer het goed. Hij is een zogenaamde open-format dj, en draait van edm tot house, hiphop en r&b. Daarnaast is hij openlijk homoseksueel, wat uitgemeten werd in de Amerikaanse media, gezien hij de zoon is van oud-NBA speler Isiah Thomas. Wie weet is dit een aanzet tot meer betekenisvolle edm? Het kan wel, Zeke Thomas bewijst het. En dus ligt de bal nu bij de klagende producers en dj's.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws