Kijken: De Rekenkamer zoekt uit wat een top dj verdient!

Thomas Keulemans | 25 november 2016
video

Met enige regelmaat horen we de astronomische bedragen voorbij komen die de bekende top dj's op een avondje verdienen voor een set van hooguit één of twee uurtjes... Maar klopt dat eigenlijk allemaal wel? Voor een deel wel waarschijnlijk, maar sta je er wel eens bij stil wat de kosten zijn van een dj? Het NPO 3 programma 'De Rekenkamer' zocht het een en ander uit in een heel erg leuk gesprek met Laidback Luke, die niet te beroerd bleek een boekje open te doen over zijn leven als dj.

Opbrengsten vs. Kosten

In het gesprek met Laidback Luke horen we hem vertellen dat de gages (de bedragen die een dj krijgt voor een avondje draaien) voor hem uiteenlopen tussen de € 10.000 en € 40.000. Dat kan een set van twee uur zijn, of anderhalf, of soms zelfs maar een uurtje! Daarmee typeert De Rekenkamer Luke als een "leuke middenklasser", gezien bedragen van dik € 90.000 die een Hardwell of Martin Garrix volgens het programma op een avondje verdienen.

LEES OOK: Party report Laidback Luke's Birthday Bash

Wat minstens zo interessant is echter, is het kostenplaatje! Hou je vast, Laidback Luke vertelt dat hij bijvoorbeeld maandelijks maar liefst € 70.000 (!) kwijt is aan reizen- en vliegkosten. Dat zit natuurlijk ook verwerkt in die dj-fee die betaald moet worden voor zijn optredens. Bovendien gaat er nog eens ongeveer 20% van zijn verdiensten naar de bookers en het management. Op jaarbasis harkt Laidback Luke toch nog altijd zo'n € 2.5 miljoen aan omzet binnen, en zijn de "bedrijfskosten" zo'n € 890.000, zodat hij ruim € 1.6 miljoen overhoudt. 

Vanaf minuut 8:40 en tot 18:30 zie je het leuke item met en over Laidback Luke en alle cijfertjes op een rijtje! Zeker het bekijken waard.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws