#FlashbackFriday: een dubbele portie Canadese cult-knallers!

Bart Remmers | 25 mei 2018
Weird

Guilty pleasures van eendagsvliegen Men Without Hats en Kon Kan

Vrijdag. Belangrijker: de vrijdag voor een fantastisch weekend waarin we nog eenmaal van het zomerweer mogen genieten. Dat vieren we met twee Canadese eighties danceclassics.

Canada is op dance- en popgebied bekend van de gebroeders DVBBS, van Justin Bieber en deadmau5. En natuurlijk The Weeknd en Drake. Maar danceklassiekers uit een verder verleden?

Wij haalden twee dansplaatjes uit de jaren tachtig uit de mottenballen. Beide singles zijn a bit weird, gemaakt door eendagsvliegen, waren hits in ons land en voorzien van een maf clipje. It's Canadian Friday met als eerste...

#1: 'The Safety Dance' van Men Without Hats (1983)

... 'The Safety Dance' van Men without Hats. De ietwat vage elektronische track duikt regelmatig op in lijstjes van meest verschrikkelijke singles ooit, maar wij vinden het stiekem erg leuk - al was het maar om de bezopen video. 

Het hit uit 1983 is een soort van protestsong omdat men in de discotheken van de jaren tachtig niet mocht pogoën (een soort van agressieve dans populair onder punkers en liefhebbers van hardcore, metal en ska) op new wave. De clip is dan weer een malle ode aan Britse folk. Right-ey!

#2 'I Beg your Pardon' - Kon Kan (1988)

Even Canadees als maf is dit synthduo dat in de vorm hun enige hit kwam met een mengsel van Pet Shop Boys, New Order, M/A/R/S/S, Italo, eurodisco en country. Het betere knip- en plakwerk rondom 'Rose Garden' van countryzangeres Lynn Anderson gelardeerd met het synthesizermotiefje uit 'Call Me' van Spagna en de Teutoonse disco van Silver Connection.

De clip is lekker Tennant-Lowe-like (Pet Shop Boys), gortdroog en typisch late eighties. En net als Men Without Hats is Kon Kan best fout en best lekker. Fijn weekend!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws