Zijn de dj's binnen 10 jaar overbodig?

Geert van der Klugt | 15 juni 2019
Weird

We leven in een technologische revolutie. Artificial intelligience (AI) is het toverwoord van de afgelopen tien jaar. De mogelijkheid dat muziek- en muzikanten vervangen worden door een robot is niet bepaald vergezocht: wetenschappers werken keihard om 'menselijke' robots te scheppen. Niet alleen fabriekswerkers en melkboeren worden binnenkort mogelijk overtroffen door een 'chip-met-armen'; ook de computercomponist is opkomend.

http://computoser.com/ huist een robotbrein dat 24 uur per dag muziek maakt. Dit jonge computerbrein is ongetwijfeld geen Mozart, maar één voordeel is hoofdzaak: de computer componeert meer dan 100 keer zo vlot en bij elk nieuw stuk leert het nieuwe vaardigheden aan. Artificial intelligience vertaalt naar kunstmatige intelligentie. Dat houdt in dat AI leert van vorige fouten - met verloop van tijd zien we ongetwijfeld een computer-Beethoven voorbij komen. 

Robot Rock

Een van de eerste AI rock- en metalbands staat ondertussen op Bandcamp. Tyfusherrie of meesterwerk? Dat blijft persoonlijk. Of je erop kunt mee swingen of niet: speciaal is het absoluut. Elk album dat gegenereerd wordt - compleet zonder menselijke inbreng - gebruikt gegeven feedback en verwerkt dit in de volgende plaat. Net zoals Computoser leert DADABOT het na verloop van tijd zichzelf aan zo goed mogelijk te klinken voor het menselijk oor.

Wat betekent dit voor jouw favoriete dj of band? Voorlopig niet veel. Maar zoals Elon Musk (eigenaar van Tesla) uitlegt in de onderstaande video kan AI voor elk beroep op den duur verandering brengen. Computers hebben de tijd en kracht om te oefenen - tot perfectie. Een getalenteerde dj heeft beperkt potentieel, maar een AI-chip kan dag en nacht werken om uiteindelijk de beste te zijn. 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws