VVD wil drugsverbod op festivals

marcel | 6 september 2012
headlines



De VVD wil drugsgebruik op festivals beter bestrijden. Gebruikers moeten voortaan meteen worden verwijderd. Dat meldt Metro vandaag.

 
De VVD in Amsterdam wil dat de gemeente strenger optreedt tegen drugsgebruik op festivals. Undercoverpersoneel moet drugs gebruikende feestvierders direct verwijderen en fouilleren moet al bij de poort. “Op papier geldt er een zero-tolerance-beleid waarbij harddrugsgebruik op festivals bestreden wordt, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Steeds meer bezoekers komen met harddrugs binnen”, zegt VVD-raadslid Daniel van der Ree.
Een team van VVD-studenten heeft een aantal Amsterdamse festivals onderzocht. De problemen bleken groter dan gedacht. “We maken ons er zorgen over dat festivalgangers meer en jonger drugs gebruiken. Ook moet Amsterdam steviger optreden tegen het groeiend gebruik van GHB, een zeer gevaarlijke harddrug.”
 
Binnenkort komt Van der Ree met een eigen voorstel voor burgemeester Van der Laan. “Als het aan ons ligt, wordt op alle festivals al voor de poort gefouilleerd. Om lange rijen te voorkomen kun je er aan denken om dit al op parkeerplaatsen te doen.” Verder wil hij mannen incognito op festivals laten rondlopen. “Die speuren naar drugsgebruik en onderzoeken verdachte mensen ter plekke. Wie drugs gebruikt, gaat meteen van het veld af.” Ook moet er beter gecontroleerd worden op leeftijd. “Door dit strakker te handhaven voorkom je dat jongeren onder de achttien op een festival drugs gebruiken.” De kosten van het plan komen deels te liggen bij de organisatoren. “Zij zijn ondernemers, maar moeten ook verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van hun klanten.”
 
Organisator Tjeerd Bijnsdorp van festival A Day at the Park is verbaasd. “Wij doen al aan strenge controle bij de poort wat tot wachtrijen leidt. Er wordt gesurveilleerd op het terrein. Mensen die drugs bij zich hebben en betrapt worden, wordt de toegang tot het festival ontzegd.” Bijnsdorp zou niet weten hoe hij nog strenger kan controleren. “Tenzij meneer Van der Ree vindt dat bezoekers van hun kleding ontdaan mogen worden.” Peter van der Meulen van Valtifest sluit zich aan bij Bijnsdorp. “De politie heeft zich sinds vorig jaar van de festivals teruggetrokken. Wij huren daarom extra veel security in die de bezoekers op drugs controleren. Dat kost ons al extra geld. Ons publiek is geen drugspubliek. Toch nemen we onze verantwoordelijkheid. Ik snap dit plan van de VVD daarom niet zo goed.” Een woordvoerder van ID&T – van onder meer Sensation - laat weten: “De VVD is blijkbaar niet op de hoogte van alle maatregelen die er al genomen worden. Het is makkelijk om de vinger te wijzen naar de georganiseerde festivals waar juist wel alle randvoorwaarden goed geregeld zijn.”

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws