Doden en gewonden bij Duitse Loveparade

Partyscene Redactie | 24 juli 2010
headlines

Menigte slaat in paniek op hol

De Loveparade in het Duitse Duisburg is zaterdag uitgelopen op een ramp. Er brak paniek uit onder de wachtenden voor de toegangspoort van het festivalterrein, waarna een enorme mensenmenigte op hol sloeg. In het gedrang zijn 21 doden gevallen en meer dan 500 gewonden.

Chaos en paniek bij de toegang van de Loveparade.De Duitse media berichten dat er aan het eind van de middag chaos ontstond bij de enige entree tot het Loveparade-terrein (een tunnel) waar het eindfeest zou plaatsvinden, toen de toegangshekken werden gesloten omdat het terrein vol was. Toch stroomden er op dat moment nog vele duizenden bezoekers toe, waardoor de mensen vooraan in de menigte in het gedrang kwamen. Op het moment dat deze mensen probeerden weg te komen, maar geen kant op konden sloeg de paniek toe en werden honderden bezoekers onder de voet gelopen.

Ooggtuigen zijn geschokt door wat ze gezien hebben: zwaargewonde mensen die over de hoofden van de menigte werden geduwd om ze in veiligheid te brengen, anderen die probeerden via smalle trappen aan de zijkant te ontsnappen en vervolgens vele meters naar beneden vielen. Het centrum van Duisburg wordt door de Duitse media omschreven als rampgebied. Alle mobiele netwerken liggen plat, hulpdiensten konden lange tijd niet bij de plek des onheils komen en aangezien er zo’n 1,4 miljoen bezoekers zijn, krijgt de politie de situatie maar moeilijk onder controle. Het terrein zelf zou geschikt zijn voor slechts 500.000 bezoekers. Voor zover bekend is het feest nog niet helemaal stilgelegd, om verder gedrang en paniek te voorkomen. Wel worden mensen per sms opgeroepen rustig naar huis te gaan.

De burgemeester van Duisburg heeft om 20:30u een persconferentie gegeven waarin hij zijn medeleven betuigde aan de slachtoffers en aankondigde dat grondig zal worden uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. In de stad heerst momenteel een rellerige sfeer, omdat de vervoersdiensten het aantal vertrekkende mensen niet aankunnen en veel wegen zijn afgesloten. Ook kunnen bezoekers geen telefonisch contact krijgen met het thuisfront, zodat ze voorlopig gestrand zijn in de stad. De Duitse politie heeft een noodnummer geopend voor bezorgde familieleden: 0049-203/94000.

Bezoekers probeerden uit de menigte te ontsnappen.*Update 22:00u* Nadat het treinverkeer in eerste instantie was stilgelegd omdat relshoppers hekken op het spoor hadden gegooid en over de rails liepen, wordt het nu langzaam weer hervat. Ook zijn er nu extra bussen ingezet, zodat er toch bezoekers kunnen worden afgevoerd. Het Loveparade-terrein wordt vanaf 22:00u rustig ontruimd. De hulpdiensten melden toenemende agressie van omstanders. Het aantal gewonden is bijgesteld naar 80, maar het dodental zou al zijn opgelopen tot 17.

*Update 23:45* Bevestigd is dat 18 mensen zijn omgekomen en het aantal gewonden blijkt toch groter te zijn dan aanvankelijk gedacht: meer dan 200. Mogelijk lopen beide getallen in de komende uren verder op, omdat er nog steeds nieuwe gewonden worden binnengebracht bij de ziekenhuizen en er nog veel zwaargewonden zijn.

*Update 05:00* Teletekst meldt inmiddels 19 doden en 342 gewonden, waarvan 80 ernstig. Een zwarte dag in de geschiedenis van de Loveparade en de Europese dancescene.

*Update zondag 11:00* Onder de doden is ook één Nederlandse man (22). De oprichter van de originele Loveparade in Berlijn, Dr Motte, heeft hard uitgehaald naar de organisatie in Duisburg: "Het is een schande dat er maar één toegangspunt tot het festivalterrein was. Dit ging alleen om geld verdienen en de organisatoren hebben totaal geen verantwoordelijkheidgevoel naar de bezoekers toe getoond."

*Update zondag 13:00* Op de persconferentie van het Duisburgse crisisteam heeft de organisator aangekondigd dat het over en uit is met de Loveparade, na de dramatische gebeurtenissen van zaterdag. Ook werd bekend dat er op het festivalterrein eigenlijk maar plek was voor 350.000 man. Er werd geen antwoord gegeven op de vraag waarom duizenden arriverende bezoekers dan nog de mogelijkheid hadden vlak bij de ingang te komen, terwijl het terrein al was afgesloten. Het onderzoek naar de toedracht is overgenomen door het Duitse OM.

*Update maandag* Een Duitse vrouw (21) is op maandag aan haar verwondingen overleden, waarmee het dodental op 20 is gekomen. Ook blijken er meer dan 500 gewonden gevallen te zijn. Een Duisburgse politiewoordvoerder heeft verklaard dat het eerder genoemde getal van 1,4 miljoen bezoekers wiskundig onmogelijk is en dat er hooguit 400.000 mensen op de Loveparade waren afgekomen. Dit zijn er nog altijd 150.000 meer dan het aantal bezoekers dat de organisatie volgens Der Spiegel op het terrein mocht laten. Organisator Schaller zegt nu dat uit analyse van videobeelden kan worden geconcludeerd, dat er op het moment van de ramp 187.000 mensen op het festivalterrein waren. Het grote zwartepieten tussen organisatie, gemeente en politie is begonnen.

*Update woensdag* Er is nog een 25-jarige Duitse vrouw aan haar verwondingen bezweken, waarmee het dodental op 21 is gekomen. Duitse regionale kranten melden dat de Duisburgse burgemeester Sauerland wel degelijk op de hoogte was van de veiligheidsrisico's, toen hij de vergunning om 09:00u op de dag van de Loveparade zelf af gaf. Sauerland ontkende dit eerder deze week.

 

De Duitse krant Bild-Zeitung heeft een video online gezet van het moment waarop de paniek losbrak en de situatie vlak erna (waarschuwing: bevat schokkende beelden).

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws