ADE panel: artiesten en het goede doel

Partyscene Redactie | 23 oktober 2007
headlines

Op uitnodiging van Dance4Life werd er gesproken over artiesten en het goede doel.

paul van dykVeel artiesten zetten zich in voor het goede doel. Dance4Life, dat bij uitstek het goede doel is voor dj’s, heeft op het ADE een panel georganiseerd over artiesten en liefdadigheid. Deelnemers zijn Chuck D, rapper van Public Enemy, Paul van Dyk, dj en ambassadeur van Dance4Life, Collin van Dance4Life international, Ferry Corsten, dj en ambassadeur van Kids Rights en een vertegenwoordiger van Kids Rights. Tezamen werd er gediscussieerd over wat artiesten kunnen betekenen voor een goed doel, hoe dat in zijn werk gaat en hoe belangrijk het is dat artiesten zich inzetten. In grote lijnen hier het verhaal.

Met hun bekendheid kunnen artiesten heel wat betekenen voor een goed doel. Vooral jonge kids nemen meer aan van hun voorbeeld, dan van wie dan ook. Colin zet eerst in grote lijnen uit wat Dance4Life doet en waar het internationaal nu staat en heen gaat. Dan vertelt Paul van Dyk waarom hij ambassadeur van Dance4Life is. Als big shot steunt hij meerdere goede doelen, maar niet teveel, want, zegt hij, het is beter twee goede doelen uit te kiezen die je echt enorm kunt supporten, dan een paar en het dan half doen. Chuck D doet ook een duit in het zakje, als enige die niet uit de dancescene komt. Daarover zegt hij dan ook dat de dancescene internationaal een geheel is, terwijl de hiphopscene heel gefragmenteerd is.

dance4life

Het gesprek komt op tracks. Als voorbeeld wordt gesteld dat Moby muziek gratis ter beschikking gesteld heeft voor goede doelen. Die mogen daar kosteloos gebruik van maken. Paul van Dyk gelooft daar niet zo in. Hij is er meer voor om mensen een nummer gewoon te laten kopen en dan het geld aan het goede doel te geven. Zelfde geldt voor Ferry Corsten. Chuck D maakt het allemaal niet uit, die vindt bijna dat iedereen zijn muziek gratis mag hebben. Toch werken dat soort dingen wel. Dance4Life heeft al een mooi bedrag binnen, vanwege singles die Paul van Dyk en Tiësto voor ze maakten. Paul van Dyk op zijn beurt vindt dat artiesten zich meer met de politiek moeten bemoeien, zoals hij dat ook doet in bijvoorbeeld zijn thuisstad Berlijn. Hij praat daar met politici en laat ze inzien dat ze een verschil kunnen maken en dat, als ze dat doen, jonge mensen op hen stemmen. Voor de dj is dat nog meer dan het andere, een belangrijk onderdeel van het inzetten voor het goede doel. Ook Ferry gaat muziek maken voor Kids Rights, waarvoor zijn ambassadeurschap nu nog alleen gericht is op Nederland.  

Ook wordt de vraag gesteld of de artiesten in hun tracks kunnen wijzen op bepaalde dingen waar hun goede doel voor staat, bijvoorbeeld op de gevaren van aids. Daar ziet eigenlijk niemand wat in, behalve Chuck D, die altijd al veel problemen aan de kaak heeft gesteld in zijn teksten. Ferry redeneert dat dance een universele kracht is en veel energie heeft en dat juist dat de kracht is en ook zo gebruikt moet worden. Daar horen geen teksten bij. Paul sluit zich daarbij aan en refereert aan U2, die voornamelijk liefdesliedjes schrijven en eigenlijk geen politiek geëngageerde liedjes hebben, terwijl zanger Bono dat wel doet. En dan komen we bij de kern. Artiesten maken gebruik van hun bekendheid om wat te doen voor het goede doel, daarvoor hoef je er niet over te zingen. Iedereen is het er wel mee eens dat het belangrijk is om je ergens voor in te zetten, omdat, juist vanwege eerder gegeven reden, er mensen naar je luisteren als je bekend bent.

Check ook www.amsterdam-dance-event.nl en www.dance4life.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws