PS Interview: Bugz In The Attic

Partyscene Redactie | 18 juli 2006
headlines

bugz in the atticBugz In The Attic bestaat uit acht dj’s en producers en maakte al veel indruk als remixers. Daarna was het eigen werk alleen nog maar een inkoppertje. Nu is er het debuutalbum, vol rauwe house, electro en niet te vergeten broken beats en een dikke booty injectie, met een old school hook. Stil staan is onmogelijk. De single Move Aside is nu al een van de betere dansplaten van dit jaar. Partyscene sprak met Alex Phountzi.

Tekst: Jesse Voorn

Bugz In The Attic bestaat uit acht mensen. Veel ruzie gehad tijdens het maken van Back In The Dog House?
Alex: “Nou dat viel wel mee hoor, maar het was allemaal wel heel erg chaotisch. We werken niet volgens een formule en we werken vaak in kleine groepjes, dat scheelt. Ieder komt dan met wat ideeën en vanuit daar werken we verder. Maar dat is een proces dat we door de jaren heen hebben moeten leren, want toen we net begonnen hadden we het daar wel moeilijk mee. Er zijn nog steeds veel discussies binnen de groep, maar we hebben er wel enorm van genoten.”

Er waren toch iets van 90 demo’s, toen jullie aan het album begonnen?
Alex: “Zoiets zal het geweest zijn ja. Er waren in ieder geval tientallen ideeën voor nieuwe tracks, waar we heel graag mee aan de slag wilden. We hebben onderhand ook wel een gevoel ontwikkbugz in the atticeld voor wat wel en niet werkt en we zijn lekker aan het experimenteren geslagen. Maar uiteindelijk is heel democratisch besloten welke nummers er op de plaat kwamen. Het was een proces van eliminatie, om uit die 90 demo’s de beste te halen.”

Wat was jullie doel bij dit album?
Alex: “Dat was er niet echt. We zijn begonnen met schrijven en zagen wel wat er ging gebeuren. We wilden bovenal een feestplaat maken, waar lekker van uit je dak kan gaan. Dat je bij het luisteren ervan een goed en vrolijk gevoel krijgt en met een hoop sterke, coherente nummers erop. Het moest geen serieuze plaat worden, waarop je zit en een beetje aan je kont krabt. Er moet meer gedanst worden, zoals op die straatfeesten.”

Jullie komen uit Londen. Zit dat Londense straatleven in jullie muziek?
Alex: “Ik denk het wel ja. Je hoort bij ons heel veel verschillende stijlen en invloeden. Niet alleen van de straat, maar ook vanuit de clubs. Wij pakken op wat er zich in de straten afspeelt en maken daar ons ding van. Er is ook heel veel talent op straat in Londen en daar werken wij ook graag mee.”

Jullie worden ook wel de vaandeldragers van de broken beat genoemd, maar heel veel broken beat staat er toch niet op het album?
bugz in the atticAlex: “Dat hebben een paar mensen waarschijnlijk eens gezegd, maar ik zie dat niet zo. Wij gaan veel verder dan broken beat alleen. We gebruiken erg veel funk en soul, maar ook house en electro. Daar maken we echte feestmuziek van. Wij komen allemaal uit verschillende scenes in Londen, van drum ’n bass tot hiphop en house en we zijn op geen enkele wijze aan een stijl verbonden. Met onze achtergronden maken we echt ons eigen geluid, dat hebben we altijd al willen doen. We hebben nooit op andere artiesten willen lijken. We begonnen met zes mensen en toen zijn er twee bij gekomen en nu zijn we met z’n achten. Hoe meer mensen er in een groep zitten, hoe afwisselender het geluid wordt.”

Goed, niet alleen broken beat dus, maar hoe komt het dat broken beat nooit echt een grote stijl geworden is?
Alex: “Commercieel of underground, ik denk niet op die manier. Wij willen in ieder geval gewoon muziek maken en daar hangen we verder geen naamplaatje aan. We zijn wel geïnspireerd door underground clubs, maar dan houdt het wel op. Onze tracks zijn heel toegankelijk en we willen een zo groot mogelijk publiek bereiken. Onze plaat heeft daarom ook wel pop invloeden, zonder dat het ook echt popmuziek wordt.”bugz in the attic

Jullie treden veel live op, maar er is ook een Bugz In The Attic dj-team. Hoe werkt dat?
Alex: “Nu het nieuwe album af is gaan we heel veel live shows doen, dan staan we met veel man op het podium. Met ons vorige remix album hebben we weer heel veel dj gigs gedaan en dan sturen we onze dj’s de wereld over. Voor ons blijft het allebei belangrijk. Maar we vinden het te gek om live te spelen en hetzelfde gevoel over te brengen dat artiesten als Cameo en Funkadelic ook zo goed kunnen. Een optreden moet één groot feest zijn en we willen dat iedereen het naar zijn zin heeft. We zijn geen Coldplay, we zijn Bugz In The Attic. Geen sereen gedoe, we houden ervan om lol te trappen.”

Kijk voor meer info op www.bugzintheattic.co.uk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws