PS Interview: John Acquaviva

Partyscene Redactie | 2 februari 2006
headlines

John Acquaviva is altijd al aan het pionieren geweest. Hij zit dan ook al ruim 25 jaar in het vak. johnTechnisch gezien is de Canadees een van de meest vooruitstrevende dj’s, die altijd op zoek is naar nieuwe technieken om mee te werken. Zo was hij een van de eersten die final scratch ging testen. Ook staat hij bekend om zijn gigantische collectie vinyl. John heeft zeker 50.000 platen in zijn kast staan. Zijn agenda is nog steeds overvol. Zaterdag staat hij in Paradiso en in de Winkel van Sinkel in Utrecht.

Tekst: Jesse Voorn

U was al dj voordat het fenomeen echt doorbrak. Wat motiveert u om daar nog steeds mee door te gaan?
John: “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe tracks, nieuwe artiesten of het volgende feest. Ik ben wat dat betreft echt een junkie. Het is mij altijd gegaan om de zoektocht naar muziek en zelfs met mijn succes, liggen mijn invloeden nog steeds bij wat ik tegen kom. Het is mijn werk als dj om te gekke muziek te kopen en dat dan op het juiste moment en op de juiste plaats te draaien. Anders blijf je die oude muziek steeds opnieuw horen, zoals sommige grote en commerciële dj’s maar één geluid in hun sets laten horen.”

Ziet u zichzelf als een pionier?
John: “Toen ik jonger was wel, maar ook nu nog, met wat ik doe met muziek en technologie, john acquavivazoals final scratch en beatport. Maar als dj ben ik meer iemand van de oude stempel en hoe ouder ik word hoe minder trucks ik doe. Ik heb de hele scene ook altijd als consument gesteund, maar ook als schepper. Maar het is aan anderen om te beslissen welke rol ik gespeeld heb.”

Waarom is technologie zo belangrijk voor u?
John: “Alles is een kunst. Dus wat je ook doet, doe het goed. Begrijp het en probeer uit te zoeken hoe dingen werken. Daarom is techniek zo belangrijk. Zonder al die nieuwe technologie zou iedereen nog gewoon draaitafels met belt aandrijving en live instrumenten gebruiken. Nee, grapje. In principe zouden we dan niet vooruitgegaan zijn naar nieuwe dimensies. Daarom heb ik ook final scratch getest. Ik vond het een logische ontwikkeling voor dj’s, om software met hardware te verenigen.”

Heeft u ooit wel eens overwogen het bijltje erbij neer te gooien?
John: “Alleen als ik de popmagazines en dj lijsten lees. Bladen zijn zo onrealistisch en alles behalve echt. In een grotere context geldt dat ook voor het nieuws. De wereld die ik voor me zie, proef en hoor, is niet die wat anderen zeiden dat ie was.”

johnZaterdag draait u in Amsterdam op de finale van een dj-contest. Wat vindt u van de nieuwe generatie dj’s?
John: “Nieuwe generaties zijn het nieuwe leven, dat overal nodig is. De jeugd heeft zijn ruimte en tijd nodig, maar moet ook kansen krijgen. In vergelijking met 20 jaar geleden is de kwaliteit veel hoger en beter geworden. Je moet tegenwoordig ook van alle markten thuis zijn, tenzij je echt in de eerste divisie draait misschien. Het echte draaien is nog steeds het beste en het meest nuttig, zelfs voor lokale en nationale dj’s, omdat je ook meer kunt draaien dan je kunt produceren en uitbrengen. Het is nu eenmaal zo dat je eigen tracks moet hebben.”

Toch is het nu veel moeilijker om iets van de grond te krijgen dan toen u begon?
John: “Dat zeggen veel jonge mensen, maar veel van die jonge mensen verwachten ook dat ze het in één keer maken. Ik heb meer dan 10 jaar op locaal niveau gedraaid, maar wel een hoog niveau. En toen ik in de internationale scene terecht kwam, was ik er ook klaar voor en had ik voldoende ervaring. Veel mensen die te vroeg succes hebben, vallen in de valkuilen of slechte gewoontes en hebben dan meer oefening nodig.”

johnGaat de traditionele manier van deejayen, met vinyl, verdwijnen?
John: “Zo ongeveer. Het zal altijd zich wel altijd blijven ontwikkelen en meer technologie zal er deel van uitmaken.”

Wat is er voor uzelf nu nog te ontdekken?
John: “Ik krijg enorm veel energie van nieuwe platen en ik hou van morgen en de dag erna en de dag daarna. Ik kijk altijd vooruit. Maar ook de nieuwe generatie artiesten, clubbers en het volgende goede feest blijven me inspireren. Ik kijk dan ook erg uit naar komend weekend.”

Kijk voor meer informatie op www.twstd.nl.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws