DJ vs VJ

Partyscene Redactie | 26 januari 2006
headlines

dvjMattijs Kneppers was student Mediatechnologie en Information Engineering van Hogeschool Utrecht en studeerde af bij Jeroen Hofs a.k.a. Eboman. Die laatste is al een jaar of tien aan het experimenteren met beeld en geluid. Sinds kort is er ook de Pioneer DVJ-X1, waarmee je zowel beeld als geluid af kunt spelen, door cd’s en dvd’s met elkaar  te mixen.

Tekst: Jesse Voorn

Steeds meer dj’s zijn geïnteresseerd in het apparaat en Sander Kleinenberg werkt er al heel lang mee. Maar dat is kinderspel in vergelijking met de software die Mattijs en Jeroen op dit moment aan het ontwikkelen zijn. De twee zijn bezig met audiovisuele beats, dat is een nieuwe term waarbij je beats en beeld aan elkaar koppelt, dus in plaats van alleen beats, sample je ook beeld, in een 3D omgeving, die nieuwe perspectieven moet bieden voor dj’s en andere kunstenaars.

De vraag of de dj in de toekomst ook echt vj wordt, rijst dan ook al snel. “Ik denk dat deejayen en veejayen in relatief korte tijd niet meer twee specialisaties zijn,” legt Mattijs uit. “Eboman is er al een jaar of tien mee bezig en nu wordt die pioneer dvj ook goed opgepikt. We zijn nu software aan het ontwikkelen die nu al veel verder gaat dan de dvj. Dat is nog alleen maar scratchen op video.” dvjVolgens Mattijs staan we nu nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk. “Er gaat nu veel meer geëxperimenteerd worden, wat er allemaal met beeld kan. Met onze software kom je echt in een 3-d wereld en heb je niet het beperkte heen en weer bewegen van het beeld, zoals bij de dvj.” De twee gaan een product en een dienst aanbieden, waarbij beeld en geluid gemanipuleerd worden. Daarvoor is een technicus nodig, die de boel begeleidt. Grote vraag voor Mattijs en Jeroen is, hoe je een technicus aan een dj koppelt.

Wat Mattijs betreft is het tijdperk van de traditionele dj binnenkort voorgoed voorbij. Mattijs: “Ik denk dat de dj er gewoon uit gaat. Dat is op termijn namelijk helemaal niet meer interessant. Datzelfde geldt overigens ook voor de vj, die is in zijn huidige vorm ook niet meer nodig. Dj’s en vj’s moeten inzien dat het niet meer twee verschillende dingen zijn en daar samen hun ding mee gaan doen. Dj en vj zullen niet meer twee verschillende beroepen zijn. Er komt een totaalsamenwerking. Een team zeg maar, dat naar een feest toe gaat. Vergelijk het met een drive-in show, met mensen die op elkaar ingespeeld zijn en ook technieken gebruiken die aan elkaar gelinked zijn. Dan krijg je veel heftigere feesten en sta je in 3-d te dansen. De traditionele dj gaat gewoon de deur uit. Niet omdat ik de rol van de dj nu niet waardevol vind, maar het is gewoon te beperkt. Er moeten meer multi-disciplinaire facetten komen en technici moeten gaan samenwerken met de partyscene.”

ebomanHet zijn revolutionaire ideeën, maar Mattijs denkt dat het clubcircuit er al lang op zit te wachten. “Ze zullen er absoluut open voor staan, omdat de feesten veel vetter zullen worden en feestgangers staan open voor nieuwe dingen. En er gebeurt al wat. Kijk maar naar bepaalde dj’s, zoals Speedy J en Richie Hawtin, die al met 5.1 surround sound werken. Dat is al een flinke stap in de goede richting. Zoiets zit gewoon in mensen. Beeld en geluid zijn binnenkort niet meer los van elkaar te denken en dat gaat in de nabije toekomst gebeuren. Het is zo natuurlijk.” Toch heeft het dus erg lang geduurd voordat dergelijke ontwikkelingen op gang kwamen. Dat ligt volgens Mattijs aan het feit dat mensen het tot nu toe niet zagen als één medium. Bovendien lieten computers het technisch gezien nog niet toe, maar ook dat begint te komen. En het eind is nog lang niet in zicht. Mattijs: “Als dj moet je nu ook al produceren, anders tel je gewoon niet mee. Straks red je het niet meer als je alleen daar mee aankomt, dan moet je beeld erbij hebben om door te kunnen gaan.”    

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws