Vijf vragen aan Samim

Partyscene Redactie | 23 augustus 2007
interviews

‘De meeste houseproducers nemen zichzelf te serieus’

Zondag treedt de maker van dé zomerhit van 2007, de Iraans/Zwitserse producer Samim Winiger, op tijdens het Voltt Loves Summer-event. Hij laat zijn accordeon thuis, maar heeft een Amsterdamse violiste aan zijn zijde. Met dank aan Youtube.

Tekst: Marcel

Je woont sinds een jaar of twee in Berlijn, terwijl je bent geboren en getogen in Zurich. Was de scene aldaar niet spannend genoeg voor je?

“De Zwitserse dancescene is erg klein. Er zijn in Zurich hooguit vijf organisatoren en een handjevol producers die zich richten op de zogenaamde underground housesound. Bovendien sloot mijn favoriete club, Dark Kantine, de deuren. Toen ben ik naar Berlijn verhuisd. Dat is wat mij betreft de elektronische muziekhoofdstad van de wereld. Daar zit ik nu lekker. Niet voorgoed hoor. Ik heb een Iraanse moeder (en Zwitserse vader, red.), dus hoop ik ooit een paar jaar in Iran te gaan wonen. Dat is een land met een ontzettend rijke cultuurhistorie. Daar wil ik wel een deel van mijn leven slijten.”

De meeste houseproducers nemen zichzelf te serieusDrie jaar geleden zag het er niet naar uit dat je verder zou komen dan Zwitserland.

“Klopt, dat kwam door mijn ziekte: een zeldzame, kwaadaardige tumor in mijn keel. Gelukkig is mijn lichaam al een tijdje helemaal schoon en kan ik me weer richten op de toekomst en de dingen die ik leuk vind: muziek maken en optreden.”

Is zo’n feestplaat als ‘Heater’, de welbekende accordeonsample op technobeats, een reactie op die moeilijke tijd in je leven?

“Niet perse. Al ben ik door die ziekte wel meer na gaan denken over het leven. Dat er meer plezier en lol gemaakt moeten worden, waaronder het produceren van zo’n lollig plaatje. De meeste houseproducers nemen zichzelf te serieus. Dat is vreemd, omdat hun muziek gedraaid wordt in zaken waar mensen plezier hebben.”

Stijgen je boekingen en fee door die plaat nu explosief?

“Die nemen sinds een jaar toe, al voordat de track bekend werd. Toegeven: als ik wil, kan ik nu wel vijf of zes keer per weekend optreden. Alleen doe ik dat niet. Ik let nu extra goed op mijn gezondheid.”

Hoe reageert het publiek als je de track laat horen in je live-set?

“De mensen gaan helemaal los! Nog mooier vind ik de reacties van andere muzikanten. Zo kwam er in Barcelona een jongen met een mondharmonica op het podium om mee te spelen met het nummer. En vorige week was er een meisje uit Amsterdam dat op Youtube een fantastisch filmpje heeft geplaatst, waarop ze met haar viool een heel eigen draai aan het nummer geeft. Ik heb haar gemaild en gevraagd of ze dat aanstaande zondag, op de planken van Voltt Loves Summer, nog eens wil doen.”

Samim geeft zondag tussen 14:30 en 15:30 een live-show tijdens Voltt Loves Summer. Volgende maand ligt zijn solodebuutalbum Flow (Get Physical) in de winkel. Beluister HIER de Ableton-podcast die hij voor de collega’s van Resident Advisor samenstelde en bekijk HIER de opmerkelijke samenstelling van de tracks. Beluister zijn live-show tijdens 5 Days Off HIER.

De Amsterdamse violiste Irene van der Top geeft haar eigen draai aan 'Heater'. Misschien vergezeld ze Samim zondag wel tijdens Voltt Loves Summer. Samim: "Ik heb haar in ieder geval op de gastenlijst gezet."

Het origineel van 'Heater', ter verfrissing, en voor degenen die de afgelopen zomer hun huis niet hebben verlaten en geen radio hebben.

Robidog

Samim @ MySpace

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws