Quince

Partyscene Redactie | 5 juni 2007
interviews

'Creativiteit kun je niet forceren'

Al vaak kwam zijn naam op deze site voorbij in de favorietenlijstjes van allerlei bekende dj’s, producers en organisatoren. Aan de vooravond van de release van zijn eerste album En.vi.sion leek het ons dan ook de hoogste tijd om de Quince zelf eens aan het woord te laten.

Tekst: Susanne Woning

Quince krijgt zowel nationaal als internationaal veel positieve feedback op zijn releases.Het gaat de Utrechter Bram Sluiter (a.k.a. Quince) op dit moment muzikaal voor de wind. Op 14 juni komt zijn album En.vi.sion uit op het label Delsin en hij mag zich inmiddels verheugen op veel positieve feedback van diverse grote internationale namen uit de scene. Daarnaast maakt hij op 30 juni zijn debuut op het Awakenings Festival. Wat wil een getalenteerde Nederlandse producer eigenlijk nog meer? We vroegen het Quince zelf.

Hoe is jouw voorliefde voor de Detroit techno ontstaan?

Quince: “Ik was op de middelbare school altijd al met elektronische muziek bezig, toen nog voornamelijk met drum & bass. Zo rond mijn zeventiende kwam ik op een Solid Grooves-feest voor het eerst in aanraking met house en techno. Daar kwamen vervolgens Awakenings en de Future-avonden in Nighttown bij en al snel wist ik dat ik me veel meer in deze muziekstijlen wilde verdiepen. Mix-cd’s van Jeff Mills (Mix-Up 2, Live in the Liquid Room) en Derrick May (Mix-Up 5, Mayday mix) wakkerden dat vuurtje aan.”

Je bent eigenlijk gelijk begonnen met produceren. Heb je nooit dj-aspiraties gehad?

Quince: “Een vriend van me had een laptop met het programma Rebirth. Als we thuiskwamen na het uitgaan gingen we daar nog altijd even mee oefenen. Ik merkte dat me dat goed af ging. Veel mensen in mijn omgeving waren op dat moment al bezig als dj, maar ik wilde het anders aanpakken. Daarbij vond ik draaien met vinyl ook redelijk prijzig. Bovendien is het zelf arrangeren van tracks veel interessanter.”

Het album 'En.vi.sion' komt half juni uit op Delsin.Je bent T.A.F.K.A.Q. (the artist formerly known as Quinn). Hoe zit dat verhaal ook al weer?

Quince: “Een producer uit de V.S had deze naam al geregistreerd en kwam in 2003 een release van mij tegen op iTunes. Hij begon enorm te dreigen met juridische stappen. Ik was toen pas een half jaartje bezig met produceren, dus een naamsverandering was gelukkig niet zo’n groot probleem. Mijn muziek was in die tijd trouwens meer house dan techno, maar toch best wel okee. Ik heb zelfs een aantal tracks uit die eerste jaren in een nieuw jasje gestoken voor het nieuwe album.”

Dat nieuwe album ‘En.vi.sion’ komt midden juni uit op Delsin. Hoe kwam je bij dat label terecht?

Quince: “Ik had al een paar tracks klaarliggen voor een album op het label End2End (van Mike Grant) uit Detroit, maar zoals wel vaker met Amerikaanse labels, gingen de zaken erg traag en is het soms ook maar de vraag of je wel uitbetaald krijgt. Op Koninginnedag 2005 kwam ik in contact met Marsel van der Wielen van Delsin en via dat label zou de release van een album een stuk sneller gaan. Ik heb nog even getwijfeld of mijn sound bij Delsin zou passen, maar nu ook Redshape, Vince Watson, Newworldaquarium en D5 erbij zitten, klopt het helemaal.”

Kun je iets meer vertellen over ‘En.vi.sion’?

Quince: “Het is techno met sterke house-invloeden. Mijn inspiratie komt ook uit de ‘zwarte’ house en techno; het geluid van artiesten als Derrick May, Steve Rachmad en Masters At Work. Ik houd verder van veel verschillende soorten muziek en luister thuis ook veel hiphop: vooral Madlib, J Dilla en meer van het label Stones Throw. Ik wil me niet helemaal toeleggen op één bepaald genre en het zou dus goed kunnen dat ik binnenkort met een echte houserelease kom.”

Je muziek wordt ook goed ontvangen in het buitenland en je krijgt positieve feedback van grote namen als Dave Clarke, Laurent Garnier en Ame. Heeft dat al geleid tot wilde internationale plannen?

Quince: “Het is natuurlijk niet verkeerd om ‘fanmail’ van Dave Clarke te krijgen via MySpace. Positieve feedback is altijd goed. Ik heb inmiddels opgetreden in Berlijn, Antwerpen en Kopenhagen en ik zou het helemaal niet vervelend vinden als er nog wat leuke buitenlandse boekingen bijkomen. Verder ben ik erg tevreden met de gigs op Awakenings Festival en de Awake Detroit-editie in de Westergasfabriek in september. Dat is wel een jongensdroom die uitkomt.”

"Het lijkt me lastig als je voor je inkomen helemaal afhankelijk bent van muziek, want creativiteit kun je nou eenmaal niet forceren."Kom op zeg, je hebt toch nog wel grotere plannen?

Quince: “Ja okee, ik wil ook nog een keer op het Bravo-podium op Lowlands staan en gewoon meer buitenlandse boekingen krijgen. De Panoramabar in Berlijn lijkt me cool en ik zou ook graag een keer in Azië optreden. Het is trouwens niet mijn doel om in de toekomst alleen met het produceren de kost te verdienen. Ik ben naast de muziek als diëtist aan het werk in een ziekenhuis, vind dat erg leuk werk en wil dat zeker blijven doen. Het lijkt me ook lastig als je voor je inkomen helemaal afhankelijk bent van muziek, want creativiteit kun je nou eenmaal niet forceren.”

Je wordt al jaren door de scene als ‘talent’ bestempeld, maar gezien de nationale en internationale reacties op je releases is het nu wel eens tijd om die titel over te dragen. Wie zie jij als nieuwe talenten?

Quince: “De namen die me nu even snel te binnen schieten zijn Mark August (Connaisseur), Pitto (Sound Architecture) en Gideon (Less Is More). Verder zijn er ook artiesten die al iets langer bezig zijn, maar echt wel eens wat meer aandacht verdienen, zoals Dimi Angelis, samen met Jeroen (Search).”

Wat kunnen we tenslotte nog meer van jou verwachten dit jaar?

Quince: “In het najaar komt er een technorelease van me uit op het Belgische label Music Man en verder heb ik veel leuke gigs staan. Zoals gezegd sta ik op Awakenings Festival en de Detroit-editie in september en ook nog op het Lief Festival (in Utrecht) in september.”

Klik hier om het album alvast te beluisteren.

Quince MySpace

Delsin Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws