Even voorstellen: De finalisten v/d TWSTD dj-contest

Partyscene Redactie | 1 februari 2007
interviews

De aanhouder wint!

Aanstaande zaterdag staat de Amsterdamse Paradiso in het teken van de finale van de TWSTD dj contest. Een jaar lang hebben 150 deelnemers gestreden om één van de vier finaleplaatsen. Wij stellen de finalisten aan jullie voor.

Foto's met dank aan Image Hunters

TWSTD FlyerVerspreid door Nederland vinden elke jaar tientallen dj contest plaats. Van kleine contests in het lokale dorpscafé tot grote wedstrijden als Q-Dance talents, Bootleg dj contest en de TWSTD dj contest. Heeft het meedoen aan zo'n contest eigenlijk wel nut voor een dj op zoek naar eeuwige roem? "Voor elke deelnemer is het nuttig om mee te doen, omdat je dan in het ritme komt van het voorbereiden van een set. Dat mis je wanneer je alleen maar thuis draait. zonder publiek. Draaimogelijkheden zijn voor een heleboel dj's nu eenmaal beperkt. Dat staat nog los van alle mooie prijzen die de kansen op succes uiteraard vergroten", aldus Martijn Mischgofsky, organisator van de TWSTD dj contest.

Hij vervolgt: "Verder versterkt de contest alle activiteiten en naamsbekendheid die de betreffende dj onderneemt en opbouwt. Ik zie veel d's die de wedstrijd aangrijpen om de minder sterke punten van hun draaicappaciteiten te verbeteren. Die progressie is voor ons erg belangrijk en daar wordt goed op gelet door de jury, bestaande uit Cliff de L'isle (onder meer bekend van Free Your Mind en Rockit), Gert van Veen (Release Magazine), Dick Lijen (1management, Sneakerz), Dave Ellesmere aka Microfunk, JP (Tranzformerz).

De finalisten: (van links naar rechts) Nomar, Jan Boom, F.O.X. en EmielDe TWSTD dj contest gaat al een aantal jaar mee en heeft dit jaar voor het eerst een hoofdsponsor gevonden. Dit betekent dat er dit jaar een hoop te winnen is. "Dommelsch breidt het al bestaande prijzenpakket, bestaande uit een cursus 'electronic music production' van het SAE en optredens op de TWSTd QNSDY en 3FM, uit. De meest opvallende dj's uit de wedstrijd krijgen een tour langs Dommelsch locaties, clubs en festivals die kan oplopen tot wel twintig optredens per dj. De tour is voor ons de reden geweest om met Dommelsch in zee te gaan, want hierdoor krijgt een winnaar nog meer bekendheid en door meer vlieguren te maken zal hij of zij zich verder kunnen ontwikkelen", aldus Martijn.

De vier finalisten die het zaterdagavond moeten waarmaken, zijn Nomar, Jan Boom, Emiel en F.O.X. Zij wisten de jury het afgelopen jaar meerdere keren te overtuigen met hun eigen stijl, die varieert van clubhouse tot minimal techno. De avond wordt luister bijgezet door een optreden van de Amerikaanse Honey Dijon en Jamie Lie a Kwie, de winnaar van de contest in 2005. Graag stellen wij alvast de vier finalisten aan jullie voor.

Naam: DJ Nomar (Ramon Brouwer)

Leeftijd: 30
Woonplaats: Uithoorn
Houdt zich bezig met: Draaien en muziek luisteren als grote passie. Verder druk bezig als beheerder en jongerenwerker in en om jongerencentra’s.
Draaistijl: Minimal - electro - techno.
Dj NomarAll Time Favourite track: Moby - Go
Favoriete label: 1? Dat is moeilijk, er zijn zoveel goeie labels op dit moment. Maar drie toppers dan: Minus, Rekids en Mobilee.
Beste dj: Richie Hawtin.
Beste producer: Oliver Lieb.
Waar heb je in het verleden al gedraaid? Oa Mazzo, Patronaat, Tumult, The Mix (voorheen Amstelkade), Deep.FM en New Dance Radio (nu Slam) en daarnaast diverse kleine feestjes in div. jongerencentra’s en schoolfeesten.
Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Dat ik een brede kennis heb van en interesse in housemuziek. Ik kan veelzijdig kan draaien met een sterke en originele platenkeuze en ik kan mijn keuzes afstemmen op de locaties en het publiek, terwijl ik tegelijkertijd wel een eigen stijl neerzet.
Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Erg gespannen uiteraard, maar eenmaal draaiende ging het erg lekker. Met steun van een hoop publiek zette ik een goed opbouwende mix neer. Toen ik hoorde dat ik naast de hoogste publieksprijs (8,2) ook de juryprijs won en daardoor dus in de finale stond, leek het even alsof ik droomde en was ik ontzettend blij. Het besef wat ik gepresteerd had en de beloning daarvoor kwam pas de dag erna!

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Erg moeilijk aangezien het aanbod van dj’s erg groot is op dit moment. Iedereen heeft om zich heen wel mensen en vrienden die draaien, zeker nu de opkomst van cd’s mixen en downloads van internet steeds populairder zijn. Verder hebben vele locaties allemaal hun resident dj’s en als gast vaak grote bekende namen, waardoor het niet makkelijk is ergens binnen te komen als 'onbekende'.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Vooral actief bezig blijven met het luisteren en kopen van muziek (vinyl). Verder veel eigen sets en demo’s opnemen. Regelmatig feesten bezoeken en proberen te netwerken. Ook belangrijk, ik ben altijd mezelf gebleven.
Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Vrijdag vanaf 20.00 uur te beluisteren op www.deep.fm tijdens het programma Protechnive. Natuurlijk Paradiso zaterdag vanaf 0.00 uur. Houd de agenda van TWSTd goed in de gaten en hopelijk nog veel meer locaties n.a.v. deze grote Finale!
Wat zijn je toekomstplannen? Ik wil me meer richten op draaien en organiseren, mijn werk als jongerenwerk uitbreiden en beginnen met een studie CMV (Cultureel Maatschappelijk Vorming). Deze studie sluit erg aan op mijn wensen en toekomstplannen!

Jan BoomNaam: Jan Boom.

Leeftijd: 29 jaar.
Woonplaats: Amsterdam.
Houdt zich bezig met: Dj-en, produceren, organiseren van feesten en ik draai sinds 2006 met Branko van Hilten als www.schaamteloos-djs.nl. Dit dj-team is gebaseerd op minimal house en progressive house.
Draaistijl: Progressive house met veel funk!
All Time Favourite track: Hale Bop - Der Dritte Raum.
Favoriete label: Ik let meer op producers die mij aanspreken dan dat ik me richt op specifieke labels. Ik koop veel via het internet.

Beste dj: Zoveel goede dj's, maar Isis moet genoemd worden. Sander Kleinenberg is mijn grootste voorbeeld, ook hoe hij zich neerzet in de scene van vandaag.
Beste producer: Op dit moment Jim Rivers en Francois Dubois.

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Mazzo (voormalig resident dj), Panama (nu de resident dj), Escape, Melkweg, Paradiso, elk jaar in Portugal een zomertour in verschillende clubs, Paard van Troje en zoveel meer clubs.

Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Mijn sterkste punt is het aanvoelen van het publiek en een avond neerzetten zoals die bedoeld is.

Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Ik kwam binnen met gezonde spanning, waardoor ik denk ik op mijn best kon presteren. Dit bleek gelukkig wel uit de jurering.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Doordat er in Nederland zoveel goede dj’s zijn en het relatief makkelijk is om aan de spullen te komen, besef ik dat ik erg geluk heb gehad met wat ik tot nu toe heb bereikt. Het is zeker niet gemakkelijk om een plaats binnen de gevestigde orde te veroveren. Maar de aanhouder wint!

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Promo cd’s uitdelen, eigen website’s opzetten, zoveel mogelijk voor publiek draaien en natuurlijk meedoen aan de TWSTD dj-contest.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Ik ben op het moment veel te horen in club Panama. Daar ben ik resident op de feesten van Houseplay, Natural en Too Dutch Invites.

Wat zijn je toekomstplannen? Leven van mijn passie, organiseren van mijn eigen feesten en het produceren verder uitwerken met Branko van Hilten.

F.O.X.Naam: Richard Vos aka F.o.x.

Leeftijd: 30 jaar
Woonplaats: Amstelveen
Houdt zich bezig met: Het draaien op en organiseren van feesten dan wel clubavonden, onder meer in Sub Terraneo te Amsterdam.
Draaistijl: van Funky Deephouse tot Atmospheric Detroit Techno.

All Time Favourite track: Mood to Swing - Ohh
Favoriete label: Kanzleramt
Beste DJ: Laurent Garnier
Beste producer: Heiko Laux
Waar heb je in het verleden al gedraaid? In Nederland onder meer in Escape, Supperclub, Ministry en Artquake Festival samen met dj Raymon Hollander (Planet Delsin).

In het Buitenland onder meer In Mexico, België, Aruba en Turkije. Tijdens mijn tour door Mexico heb ik onder meer in Acapulco en Mexicostad in clubs gedraaid. Bovendien heb ik live gemixt op een Mexicaans radiostation.

Wat zijn je goede eigenschappen als DJ? Het aanvoelen van het publiek en daarop inspelen met mijn platenkeus en mixen.
Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ Contest? Het was erg leuk om aan mee te doen, ondanks dat er veel op het spel stond, deed ik gewoon mijn ding en ik merkte dat het publiek mijn sound kon waarderen. Top dus!

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Het is erg moeilijk om door te breken. Dit komt doordat er ontzettend veel talentvolle dj's in Nederland zijn. Bovendien wordt er tegenwoordig van een dj verlangt dat hij ook produceert.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Ik heb demo’s gemixt en verspreid, contacten gelegd met andere dj's en meerdere feesten georganiseerd.

Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Iedere vrijdag ben ik resident op clubavond Just Can’t Get Enough in Sub Terraneo te Amsterdam. Deze avond organiseer ik samen met dj's Dauphin & Spinnin’ Negro. Daarnaast sta ik één zaterdag per maand achter the deks op Charmin’ ons nieuwe concept in Sub Terraneo. Tot slot draai ik regelmatig in de Absinthbar te Antwerpen.

Wat zijn je toekomstplannen? Nog meer met muziek bezig zijn door het organiseren van feesten en draaien. Daarnaast wil ik me gaan focussen op het produceren.

Dj EmielNaam: DJ Emiel

Leeftijd: 28
Woonplaats: Rotterdam

Houdt zich bezig met: Draaien, feesten, geluidstechiek, sport, elektronica (voornamelijk mijn eigen gear onderhouden), studie.

Draaistijl: Minimal, deephouse, techno, techhouse, oude 'mellow', house, breaks.
All Time Favourite track: Die heb ik niet, daar zijn er echt te veel voor om één die eer te geven.
Favoriete label: Ook niet, zelfde verhaal eigenlijk. En ik probeer het ook express het luisteren naar 'labels' te mijden. Luister liever naar individuele tracks.
Beste dj: Ook teveel, maar ik zal er toch een paar noemen die het toch steeds weer voor elkaar krijgen om een goeie set neer te zetten: Pablo Piaggio, Steven P, Khalil, Hilbert-in-hifi en Jay Samuel.
Beste producer: Zijn er ook al te veel. Alhoewel één naam toch een beetje bovenaan staat en dat is John Tejada.

Waar heb je in het verleden al gedraaid? Fun Factory (Hemkade, resident), Cargo, Roxy, Bootleg (resident), Twstd, Mazzo, Radio100 Amsterdam, Je Weet Toch! (resident), Rehab (resident), Amnesia (Amsterdam), Waterfront.
Wat zijn je goede eigenschappen als dj? Die ene kriebel diep onderin je maag ergens.. en die overbrengen.
Beschrijf je ervaring van de halve finale van de TWSTd DJ contest? Spannend! En vermoeiend, wou toch wel erg graag winnen. Maar de hele wedstrijd is een belangrijk leerproces geweest.

Hoe moeilijk is het om in Nederland door te breken? Best moeilijk, het aanbod is simpelweg te groot.

Wat heb jij er tot nu toe voor gedaan? Vrij weinig het laatste jaar vanwege een gehoorbeschadiging. Was me kapotgeschrokken toen ik het audiogram te zien kreeg. Heb mijn oren toen een jaar op vakantie gestuurd. Het is pas sinds de laatste tijd dat ik weer actief bezig ben. Nu koop ik weer veel platen, neem demo's op en zoek de leuke clubs op. En de Twstd-contest natuurlijk.
Waar ben je de komende tijd als DJ te bewonderen? Aanstaande zaterdag in Paradiso dus. Daarnaast host ik met drie vrienden, een maandelijkse avond in de Bootleg, Rehab. Verder draai ik op de Je Weet Toch! feesten in Rotterdam en op allerlei andere underground-feestjes in Rotterdam.

Wat zijn je toekomstplannen? Draaien, school afmaken (Audio design) en nieuwe impulsen blijven zoeken op allerlei vlakken - just for the sake of it.

TWSTD

Nomar

Jan Boom

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws