Echte dj's draaien niet met cd's! Of toch wel?

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Einde van het vinyltijdperk?



Zijn deze platenrekken in de toekomst nog wel nodig?

'Echte dj's draaien niet met cd's', vinden de vinyljunkies van het eerste uur. Maar als je de meest recente tracks, die steeds vaker louter op cd-rom in de tassen van menig dj circuleren, wilt opzetten, kan je niet anders dan de cd-speler gebruiken. Welke voor- en nadelen zijn er bij het afspelen van cd's? En is er nog wel toekomst voor het 'zwarte goud'? Love2Party peilde de meningen van dj's Michel de Hey, Laidback Luke en Joachim. De meningen zijn verdeeld, zover is zeker.

Love2Party: Gebruik je cd's tijdens je set?

Michel de Hey: "Jazeker."
Laidback Luke: "Ik draai al meer dan een jaar alleen maar met cd's."
Joachim: "Tja, soms als de muziek echt niet op vinyl verkrijgbaar is of als ik producties aan het uittesten ben voor mijn label Sound Architecture Records."

Love2Party: Wat zijn de voordelen daarvan?

Michel de Hey: "Het voordeel is dat als ik overdag iets in de studio heb gemaakt, het 's avonds al gedraaid kan worden. Maar dit voordeel heb ik ook met Final Scratch, alleen moet ik dan wel mijn laptop en een kastje aansluiten."
Laidback Luke: "Geen overslaande naalden. Denk eens een FFWD Danceparade in zonder 1 overslaande plaat. Verder stond ik van het weekend te draaien tijdens Beachbop met een stevige zijwind. Wat had ik toch een medelijden met collega vinyl-dj's. Je hoefde maar naar de plaat te kijken, of hij sloeg al over.
Geen rondzingende naalden in de monitor box, zeg maar die irritante lage brom of piep die je wel eens hoort tijdens DJ-sets. Geen 50 kilo aan platen meer meesjouwen naar je gigs, maar 2 cd-mapjes van hoogstens een kilo of 6. En je zal als internationale dj nooit meer je platen kwijtraken tijdens een vliegreis, want je neemt je cd's mee als handbagage.
Op de Pioneer CDJ 1000 cd-speler zitten veel meer extra functies dan op de SL 1200 draaitafel, terwijl de basis precies aanvoelt als het mixen met vinyl. Nieuwe producties kun je gelijk spinnen. Je kunt zelf edits maken van bestaande tracks. Als je bijvoorbeeld een vocal of break irritant vindt van een bepaalde plaat, kun je die met een simpel knip en plak programma eruit knippen en weer opnieuw op cd branden. Voor de creatieve dj's: Je hoeft geen plaat meer dubbel te kopen voor je backspin tricks. Je kan immers een kopietje branden van de plaat die je hebt gekocht."
Joachim: "Zo kan je het beste zien of het publiek goed reageert op je release, alvorens je voor jan met de korte achternaam 1500 stuks white labels perst. :-)"



Laidback Luke: "Geen 50 kilo aan platen meer meesjouwen, maar 2 cd-mapjes van hoogstens een kilo of 6."

Love2Party: Zijn er ook nadelen?

Michel de Hey: "Naast een plaat kan ook een cd overslaan. Niet alle clubs hebben de juiste cd-spelers. Een cd mixt voor mij minder lekker dan een plaat."
Laidback Luke: "Op dit moment zijn er vrijwel geen underground platen direct op cd te krijgen. Dus wat ik doe is vinyl kopen, en dat weer op cd branden. Een erg tijdrovend proces, met bijkomend knip en plak cursus voor m'n stickers voor op de cd's. Daar heb ik bijvoorbeeld de hoezen van het vinyl op geprint. Indexes helaas zijn niet voor mij weggelegd."
Joachim: "Ik draai het alleen met een pinoneer CDJ 1000 alle andere cd-spelers vind ik niet echt betrouwbaar. Een cd die blijft hangen is de grootste nachtmerrie die er is. Bij een plaat kan je dan nog trucjes uithalen zoals de plaat stoppen, scratchen of een tik tegen de platenspeler geven, zodat de plaat in een nieuwe groove valt. Bij cd-spelers is dit wat lastiger."



Michel de Hey: "Een cd mixt voor mij minder lekker dan een plaat."

Love2Party: Betekent dit het einde van het vinyl?

Michel de Hey: "Ik denk dat voorlopig beiden een bestaansrecht hebben. Totdat alles helemaal digitaal gaat, dwz: de verkoop en distributie van muziek. Hierdoor zullen er steeds andere en betere manieren verzonnen worden om ze af te spelen en zal een cd of plaat helemaal niet meer nodig zijn."
Laidback Luke: "Wat mij betreft wel, zeker met de komst van de Technics cd-speler. Zegt eigenlijk al genoeg als de marktleider van platenspelers een cd-speler op de markt brengt die een platenspeler nadoet. Voor mij voelde de overstap van vinyl naar cd aan als de overstap die de meeste mensen hebben gemaakt van VHS naar DVD."
Joachim: "Nee vinyl zal altijd iets speciaals houden. Cd-deejays zijn ook niet opwindend om naar te kijken en de geur van vers vinyl is iets wat het deejayen ook zo speciaal maakt. Een deejay die voorduren naar een laptop scherm staat te kijken is voor mij echt niks. Maar nu denk ik dat als je veel reist een cd-mapje wel een uitkomst kan zijn."



Joachim: "De geur van vers vinyl is iets wat het deejayen ook zo speciaal maakt."

Love2Party: Waar ben je op dit moment mee bezig?

Michel de Hey: "Teveel om op te noemen. Er is nu een single uit op HEY Records en er komt een nieuwe release op EC Records aan, die ik samen met Jeroen Verhey heb gemaakt. We hebben ook een mix-cd samengesteld die alleen te koop zal zijn via mijn Heystore. Verder komt de nieuwe Dance Paradetune er ook aan. Dan nog het draaien tijdens de vele zomerfestivals in Nederland, maar ook optreden in Japan, Malta, Engeland, Ibiza etc. En dan nog binnenkort meer nieuws over een speciaal evenement in het hartje van Rotterdam."
Laidback Luke: "Veel draaien en veel produceren. Ben onder andere met een remix bezig voor Ted (ja die Ted, haha). Ik probeer na de zomer genoeg tracks te hebben om weer een nieuw studioalbum uit te kunnen brengen. In de tussentijd zullen er tracks van mij uitkomen op mijn eigen label Mixmash."
Joachim: "Draaien: meer en meer. Produceren: ben zwaar bezig de fijne kneepjes van het vak te leren. Verder organiseer ik met Sound Architecture nog steeds avonden in Off Corso, Cafe d'Anvers en binnenkort de Fuse in Brussel. Ook zullen we de komende tijd erg veel bezig zijn met ons platenlabel en boekingskantoor Sound Architecture."


Love2Party mag 5 Body Glove cd-wallets weggeven. Stuur een mail met jouw all-time cd top-10 naar Marcel, en maak kans op zo'n handige opbergmap

Michel de Hey
Laidback Luke
Sound Architecture

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws