Secret Simba

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Beauty is in the ear of the beholder!

Hardhouse is hot! De grootschalige feesten worden overal om ons heen uit de grond gestampt en binnen no-time zijn ze allemaal uitverkocht. Als je de laatste editie van Impulz bezocht hebt, dan heb je het ook kunnen zien. De hardhouse zaal puilde uit en het dak ging er helemaal af. Ook op het dj-front zien we veel nieuwe gezichten opkomen die zich vol op deze stijl gestort hebben. 1 van deze nieuwe dj's is Marlies van Elswijk. Deze 31-jarige vrouw uit Breda verovert Nederland op dit moment onder de naam Secret Simba. Pas sinds eind 2000 is zij in de weer met het draaien van platen maar met optredens op bijvoorbeeld Multigroove, Qlubtempo, Hardbass en Hardknox positioneerde zij zichzelf in de Nederlandse hardhouse scene. Haar stijl laat zich kenmerken door opzwepende ritmes en droge bassen. In Nederland gaat het haar momenteel voor de wind. Voor Love2party hoog tijd om eens uitgebreid met haar te babbelen.

Tekst: Sander




Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen om mezelf te ontwikkelen
L2P: Wie is dj Secret Simba eigenlijk en wat houdt haar zoal bezig?
Marlies: Dat is een moeilijke vraag, ik ken mezelf toch uitermate goed mag ik met een gerust hart zeggen. Ik ben opgegroeid in een zeer muzikaal gezin waar de muziek mij al vanaf jongs afaan omringde. Mijn vader is jazzmuzikant, mams zingt en zelf begon ik als jong meisje met de altsax op de muziekschool in diverse workshops. Muziek heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Alle stijlen van jazz tot blues, van grunge tot soul. Verder ben ik een zeer creatief en enthousiast persoontje, gedreven en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen om mezelf verder te ontwikkelen.

L2P: Welke muziek staat je nog steeds bij uit je jeugd?
Marlies: Jazz, thuis werd er hele dagen jazz gedraaid, op vinyl en op cd.

L2P: Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je gehad en waarom?
Marlies: Ik heb met alle stijlen kennisgemaakt gedurende mijn leven, ik luister ook naar alles. Blues, zydeco, etc... Om iets te kunnen beoordelen moet je het eerst kennen. Soul en funk hebben een grote invloed gehad doordat ik jarenlang altsax speelde. Daarnaast heb ik een voorliefde voor alles wat flink stevig is. Mijn cd-rek is een verzameling van echt alle stromingen; van Offspring tot Ella Fitzgerald, via Deep Purple tot The Doors, bij elke stemming past wel een bepaald geluid.



Muziek associeer ik altijd met iets positiefs
L2P: Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren? Zo ja, waar luister je dan zoal naar?
Marlies: Ik luister altijd muziek, wederom kan ik niet zeggen waar naar, want dat is te divers. Mijn leven IS muziek, dat zit in je bloed en dat gaat er nooit meer uit! Als mijn cd-rom op mijn werk het niet doet ben ik behoorlijk sacho.

L2P: Wanneer en waar ben je begonnen als dj?
Marlies: In de nazomer van 2000 was ik bij een vriend die twee draaitafels had. Ik wilde het voor de gein eens proberen en was verkocht. Een andere vriend kocht even daarna draaitafels en daar begon ik met oefenen. 1 keer in de drie weken probeerde ik het met zijn platen en toen wist ik het zeker, ik moest en zou mijn eigen draaitafeltjes hebben! In de herfst van 2000 begon ik met het kopen van mijn eerste plaatjes en in december 2000 kocht ik mijn twee Technics. Daar waren de buren overigens niet zo blij mee.

L2P: Hoe omschrijf je zelf je draaistijl?
Marlies: Uptempo, energievolle, beukende hardhouse

L2P: Wat is voor jou als dj het meest opmerkelijke dat je is overkomen?
Marlies: Mijn eerste gig in Noorwegen eind december 2001. De mensen daar zijn zo waanzinnig enthousiast. Als je hier een vette bas er in knalt gaan ze wel eens joelen, daar krijsen ze echt de boel bij elkaar, dat was een redelijk komische ervaring.



Veel muziekstijlen hebben zich verlegd naar de hardere kant
L2P: Wat is je sterke punt en zwakke punt als dj en waarom?
Marlies: Mijn sterke punt is mijn jarenlange ervaring met diverse muziekstromingen. Mijn zwakke punt? Ik zou het niet weten? Muziek associeer ik altijd met iets positiefs.

L2P: Wat zijn op dit moment de clubs en feesten waar je een vaste plaats op de dj-lijst hebt?
Marlies: Op 29 april vinden voor mij de tweede Multigroove en Hardknox plaats, een nieuw concept wat behoorlijk aanslaat.

L2P: Wat is je mooiste set tot nu toe en waarom?
Marlies: Dat was mijn allereerste optreden op radio 3 FM. Ik had mijn draaitafels net 4 maanden en voor de gein een demo gestuurd naar Isabelle's 'mix in the weekend'. Totaal onverwacht werd ik in april 2001 gebeld. Het was mijn eerste set voor publiek, ook al was het dan luisterend publiek via 3 FM. Tevens was het mijn eerste set op 'vreemde' apparatuur. Ik ben sindsdien nooit meer zo nerveus geweest, dat optreden vergeet ik dan ook nooit meer. Je kent het wel: elke plaat schoof ik met trillende handen onder de naald! Ondanks alles ging het gelukkig goed.

L2P: Heb je er plannen om zelf muziek te gaan maken?
Marlies: Jazeker, dat gaat heel binnenkort al gebeuren, de eerste plannen zijn gemaakt.

L2P: Ben je gevoelig voor kritiek?
Marlies: Als het goed onderbouwd is, vind ik kritiek een uitermate goede bron om jezelf verder te ontwikkelen. Daar kun je wat van leren. Kritiek die niet onderbouwd is, leg ik naast me neer.
Ik weet heel goed wat ik wel en niet kan en stel zelf altijd zeer hoge eisen aan mijn prestaties, ik ben niet snel tevreden.



Een avondje UK met Andy Farley, die stampt stevig door!
L2P: Wat is volgens jou de reden dat hardhouse zo populair is op dit moment?
Marlies: Nu moet ik wel een onderscheid maken tussen hardstyle en UK hardhouse. Ik draai zelf het liefst UK en daarnaast hardstyle. Al vanaf het begin dat ik begon met draaien, maakte dat me het meest vrolijk. Hardstyle is op dit moment inderdaad een ware hype aan het worden.
Ik heb het thuis wel, evenals progressive, hardcore, us garage en techno, maar die stijlen zullen mijn voorliefde voor UK hardhouse niet verdringen. De reden dat de hardere stijlen meer in opmars zijn is denk ik het feit dat mensen simpelweg willen beuken op een feest, stampen zoals ik het altijd maar noem. De algehele tendens is dat veel muziekstijlen zich verlegd hebben naar de hardere stijlen, dat vind je terug in trance, techno, overal moet alles harder klinken.

L2P: Zou je dan kunnen zeggen dat hardhouse de hardcore (gabber) house van nu is?
Marlies: Nee hoor, absoluut niet. Dan zou progressive de intelligente vorm van trance zijn en tekno een aftakking van hardcore en waar plaats je oldskool dan? Elke muziekstroming heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Hardstyle en UK zijn ook twee verschillende stijlen hardhouse. 'Hardcore van vroeger' bestaat nog steeds als eigen stijl, in de hardcore zelf zijn er zelfs stijlen bijgekomen, zoals de industriele newstyle-sound.
Het is wel zo dat tegenwoordig steeds meer stromingen door elkaar heen gaan lopen, zoals ik al eerder zei: veel muziekstijlen hebben zich verlegd naar de hardere kant.

L2P: Als je zelf gaat stappen, wat is dan je ultieme avondje uit?
Marlies: Een avondje UK met Andy Farley, die stampt stevig door. Of een privefeestje thuis met vrienden. Onder de vrienden die zelf ook draaien zitten dj's met totaal uiteenlopende stijlen, dan draaien we elkaars platen, dat is leuk!



Beauty is in the ear of the beholder!
L2P: Wat korte vragen. Je favoriete...

Gerecht: Gemarineerde Kipfilet
Sport: Snowboarden
Man/Vrouw: Mijn moeder
Drank: Smirnoff-ice
Hobby's: schrijven en ... wat denk je?
Huisdier: kat Simba en dwergpapagaai Jimmy
Film: The Lion King

L2P: Ten slotte, wat is je motto?
Marlies: Beauty is in the ear of the beholder!

Check: Secret Simba website

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws