Time Out - The Other Side of Paris, London & New York

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Drie audiovisuele handboeken



Blackstrobe


Damian Lazarus


Fischerspooner

Intro: Heb je deze zomer een stedentripje naar Londen, Parijs of New York geboekt? En heb je zin om muzikaal alvast in de stemming te komen? Zoek in de platenzaak dan eens naar de Time Out compilaties van Damian Lazarus, Blackstrobe of Fischerspooner. Op The Other Side voorzien zij hun eigen stad van een soundtrack, begeleid door een DVD met tips over nieuwe hangouts, leuke bars en de toffe clubs. Time Out biedt drie audiovisuele handboeken waarin de stad op een andere manier belicht wordt. Geen Eiffeltoren of Louvre, geen Big Ben en geen Times Square, maar postmoderne galerieen, vintage shops en eettentjes waar je normaal gesproken voorbij zou lopen. Samen met de artiest die de muzikale invulling voor zijn rekening neemt, treedt Time Out 'buiten de gebaande paden'.

Tekst: Paul

Bijzonderheden: Al meer dan tien jaar publiceert Time Out reisgidsen van populaire steden wereldwijd. Iedere editie wordt samengeteld door een team 'locals' dat bericht over de nieuwste hotspots van de stad. Volg je de tips van Time Out, dan eet je voor schappelijke prijzen in goede restaurants, drink je in leuke kroegen en shop je in de meest eigenzinnige winkeltjes. Naast die serie reisgidsen komt Time Out nu met een compilatieserie van dual layer DVD's, waarop een lokale artiest zijn soundtrack van de stad aan elkaar mixt. Op de flipside vind je een verzameling videoclips met hotel-, restaurant- en uitgaanstips.



Check it out: Paris guide

Elektroduo Blackstrobe levert met The Other Side Of Paris de meest interessante editie af, zowel muzikaal als visueel. Arnaud Robotini en Ivan Smagghe nemen je mee naar graphic design shops, obscure gayclubs en gezellige gothbars - die schijn je te kunnen vinden in Parijs. Tussendoor krijg je een vliegensvlugge rondleiding door het Palais de Tokyo en zie je kunstenaars op straat hun ding doen. De muziek op de andere kant is zonder meer de meest dansbare van de drie compilaties. Stevige tracks van Front 242, Midfield General en Trentemoller bouwen op naar het ronduit viezige 'Abwehr Disco' - een hoogtepunt van de hand van Blackstrobe zelf. DJ Hell en Huntemann ronden het geheel passend af met gitzwarte elektroclash. Kortom, zo kennen we Blackstrobe.



Check it out: London guide

Damian Lazarus gaat de diepte in en kiest op The Other Side Of London voor meer variatie. Hij brengt geen naadloze mix, maar een compilatie die van alle stijlen het beste neemt. Londen moet volgens Lazarus een eclectische stad zijn, want zowel de luisterelektronica van Nathan Fake als de hiphop van Roots Manuva sieren de compilatie. Squarepusher scheurt nog even langs in zijn 'Red Hot Car' en DJ Koze maakt een uitstekende remix van Ada's 'Eve'. Helaas staan er op de DVD maar weinig clips. Geen impressies van legendarische clubs als Fabric of The Cross en ook geen rondleiding door de Tate Modern. Je ziet een paar mensen uit hun dak gaan op een Plug In Party, krijgt wat aardige restauranttips en een impressie van de platenzaak Rough Trade. Aardig, maar visueel voegt het niet veel toe aan de compilatie van Lazarus.



Check it out: New York guide

Op de DVD van Fischerspooner vooral veel shoptips. Hippe vintagewinkels, een exclusieve sneakerstore, een impressie van de platenzaken Breakbeat Science en Other Music, een kijkje in de theesalon van Moby en een rondleiding langs de straatkunstcollectieven 5 Pointz en WK Interact. Casey Spooner selecteert zeventien tracks die varieren van geniaal en tijdloos tot ronduit niet te harden. De analoge bliepjes van Model 500 vormen op 'Time Space' zonder meer een hoogtepunt, evenals de stuiterballenrock van Bloc Party en de scheurende elektrofunk van Thomas Schumacher. Helaas vindt Spooner het nodig om die goede tracks te ontluisteren met opzichtig gekrijs van bandjes als The Fiery Furnaces en The Au Pairs, die ook nog eens slecht worden ingemixt. Jammer, want visueel gezien is zijn editie best aardig.

Uiteindelijk is The Other Side een compilatiereeks die je vooral voor de muziek koopt: de videoclips op de DVD zijn niet meer dan een paar leuke extra's. Voor meer uitgebreide tips kun je beter een Time Out reisgids kopen of even de website van The Other Side checken.

Hoogtepunt: De muzikale invulling van Blackstrobe en Damian Lazarus
Dieptepunt: De onevenwichtige samenstelling van Fischerspooner
Oordeel: Blackstrobe: 7,5 - Damian Lazarus: 7+ - Fischerspooner: 7-

Meer info:
The Other Side
Blackstrobe
Damian Lazarus
Fischerspooner

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws