Crime Jazz Vol. 1 - Words, Poetry & Beyond (Crime Jazz)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Muzikaal verantwoorde criminaliteit


Inleiding: Ooit ontsproten uit creatieve geesten in New York, nu ook maandelijks te beleven in Rotterdam: Spoken Word. Nu eens geen kinderachtig gerijm, maar poezie op muziek. Rotown is elke laatste zondag van de maand het decor voor CrimeJazz, waar literatuur en andere verhalende disciplines worden geserveerd met funk, folk, soul en jazz.

Tekst: JRN

Genre: Spoken word met muzikale begeleiding
Bijzonderheden: De samenstellers van CrimeJazz organiseren ook jaarlijks het BlackSoil Hiphop Film Festival. Op dit filmfestival, vanaf 25 t/m 27 november in Rotterdam en twee weken later in Amsterdam, is er aandacht voor speelfilms en informatieve documentaires over hiphop in al zijn verschijningsvormen. De muziek op dit eerste verzamelalbum diept echter maar een klein aspect uit de hiphop uit: Spoken Word. Artiesten die echt nadenken over hun teksten en over de muzikale begeleiding die ze willen. Een harmonieuze combinatie, de instrumenten lijken namelijk ook een verhaal te vertellen. De ijle saxofoon in 'Issues of Today' bijvoorbeeld of de enthousiast elkaar in de rede vallende instrumenten van 'The Soul Intergration' van Monsieur Dubois en ook Build An Ark laat stemmen en muziekklanken samensmelten. Carl Hancock Rux en Martin Luther gebruiken de muziek dan weer meer als begeleiding voor hun verhalen. Martin Luther doet dat met 'Growing Pains' op zeer aanstekelijke poppy wijze. Jason Lindner gaat heel jazzy en Kid Sublime doet broken beats. Muzikaal zeer afwisselend, de goed doordachte teksten zijn alleen maar extra.
Hoogtepunt: 'Second 2 Last' met Issues of Today, de Rotterdamse band Monsieur Dubois met 'The Soul Intergration' en Martin Luther met 'Growing Pains'.
Dieptepunt: Het eerste nummer lijkt geen goede eerste keuze, '2nd Adress' van Baby Kain is zeer traag. Maar ja, alle literaire en muzikale namen die genoemd worden zijn wel de inspiratiebronnen van de artiesten op dit album.
Aanrader, twijfelgeval of bagger: Aanrader. Lekker luistervoer.
Oordeel: 7
Luister ook eens naar:Kid sublime & Carl Hancock Rux

CrimeJazz presenteert vanavond een concert van Jaguar Wright in Rotown. Deze zangeres uit Philly werkte al met The Roots en andere aansprekende namen. Phil Peoples en Thelonious verzorgen de omlijstende muziek. De aanvang is 21.00 uur, entreeprijs is 8 euro

Crime Jazz
Rotown
Black Soil

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws