Party report: Bonzai Retro 2013

Rick Francissen | 26 november 2013
party reports


retroWatBonzai Retro 2013
Waar: Ethias Arena, Hasselt
Wanneer: Zaterdag 23 november 2013
Line up: Bountyhunter, CP, Dave Davis, Fire, Franky Jones, Franky Kloeck, Ghost, Jan Vervloet, Yves de Ruyter, Bonzai All Stars (live), Frank Zolex (live), Airwave, Eric Powa B, Kevin Jee, Marko, Nico Parisi, Phi-Phi, Quadran, Tofke
Reporter: Wim Neel
Fotografie: Jeroen Bal

Bonzai – 21 years and still going

Hoewel Bonzai Records in 2003 in woelig vaarwater terecht kwam door het failliet van moederbedrijf Lightning Records, mocht het label dit jaar 21 kaarsjes uitblazen. Na het succes van de uitverkochte label night afgelopen jaar werd er besloten dit jaar opnieuw een editie te organiseren zonder specifieke verwijzing naar het aantal jaren bestaan. Om het geheel nog beter af te stemmen op de diverse stijlen die de Belgische scene te bieden had in de jaren ’90, werd er nog een tweede zaal geopend. Hier zou naar eigen zeggen vooral de muziek van de befaamde afterclubs te horen zijn (denk onder andere aan Carat & Outline).

Retro-Bonzai-5

Organisatorisch

Het bereiken van de locatie is geen probleem. Naar binnen komen is een stuk moeilijker afhankelijk van de ingang die je neemt. Vanuit Genk zijn er genoeg poortjes waar je met je ticket zo naar binnen kunt. Ook kun je hier je auto parkeren voor vier euro.

Vanaf de Hasseltse ring kun je ook het parkeerterein bereiken. Hier waren aanzienlijk minder poortjes die daarbij ook nog eens erg onduidelijk waren aangegeven.
Buiten dit kleine minpunt waren we snel binnen. Dit kwam ook omdat er niet gefouilleerd werd. Of dit een min- of pluspunt was is voor ons een beetje dubieus.

Drank

Wat betreft drankprijzen kon er niet geklaagd worden. Bovendien kwamen we er al snel achter dat de Red Bull evenveel kostte als gewone frisdrank. Nog een pluspunt was dat Jupiler werd geschonken in grote bekers. Naar aloude Belgische traditie ontbrak echter ook hier de optie Sprite of 7-Up.

Retro-Bonzai-4

Originele platenkeuzes

Het feest was verdeeld over twee areas. De grote zaal opende vroeg, al om acht uur. Ook had je direct toegang tot de merchandise winkel, food corner en de speciale rookruimte. De tweede area opende pas om tien uur.

Jan Vervloet draaide bij binnenkomst al een aangenaam setje, waarbij het fijn was eens minder grijsgedraaide nummers te horen (Kai Tracid – 'Liquid Skies') afgewisseld met bekender eigen werk als 'Razzle Dazzle'. Achter de dj booth was een groot scherm geplaatst waarop het Bonzaï logo werd afgebeeld, samen met de naam van de betreffende dj achter de platenspelers. In zaal 2 bestond het decor uit het doek dat vorig jaar in de main hing. Verder was er weinig versiering op een aantal stellingen na waarop danseressen het publiek vermaakten in de main area.

Retro-Bonzai-3

Ook Dave Davis was een aangename afwisseling. De tracks die hij draaide waren buitengewoon verfrissend. Hij opende bijvoorbeeld met “Moby – Thousand”, draaide later “Three Oh Three” en nog het heerlijke “Mory Klein – Kick That Bass”. Het zakte af en toe wel eens in, waardoor we besloten de tweede zaal op te zoeken. Hier werd door Airwave en Quadran een set gedraaid, waarvan we niet ondersteboven waren. Daartegenover stond de gezellige sfeer in de kleine zaal. Het lage plafond zorgde voor een intieme club sfeer.

Franky Kloeck zette in de grote zaal een waanzinnige set neer. Hij gooide retro over early hardstyle met tracks zoals 'I'm A Raver Baby', 'This is How It Started', 'Fuck On Cocaïne', 'Acid Dream', 'Save The Day', 'Flash', en 'Alone'.

Iedere set was dus wel verfrissend en daardoor ook verassend. Zo ook de set van Yves de Ruyter viel ons enorm op doordat hij onder andere 'Trancescape – Producelast', 'Candyman', 'Derb', en zelfs 'Hardcore People Are You Ready' draaide.

Retro-Bonzai-2

Verder werden er ook veel clasics zoals 'Don't Touch That Stereo' en 'I Like It Loud' gedraaid waar iedereen luidkeels mee meeschreeuwde. Ook werd er door zowel echte gabbers als de normale feestganger hard gedanst en gehakt.

Ghost gaf zijn set vorm door veel verschillende mashups te draaien. Wij vonden dat hij een goede balans had moeten zoeken tussen mashups en volledige tracks want voordat je kon genieten van een nummer kwam er alweer een volgende uit de speakers.

Afsluiters

Later werd de muziek weer goed vervolgd door de afsluiters Bountyhunter er Franky Jones. Ook Bountyhunter wist ons te verbazen door te openen met 'Explode' van Jordan & Baker en later '98 To Piano' uit de speakers te laten komen. Het was erg leuk om heel het publiek mee te zien zingen met deze Rotterdamse classic.

De afsluiter van Franky Jones bestond vooral uit veel jumpstyle platen. Hierbij doelen we niet op de early jump à la Da Boy Tommy & Da Rick, maar jumpstyle die halverwege het nieuwe millennium opkwam. Helemaal aan het einde van zijn set kwamen klassiekers als 'Acid Creak', 'El Punto Final' en 'The House Of House' nog voorbij.

Retro-Bonzai-1

Pas naar het einde toe kwam hij met klassiekers als “Acid Creak” en “El Punto Final” over de brug om als allerlaatste track “The House Of House” bijna in z’n totaliteit te draaien. Het publiek bleef gaan en bewees dat niet elk feest in Hasselt al om een uur of 4 moet leeglopen. Daardoor bleef de standaard Ethias-sluitingstijd van 6.00 aangehouden en werd er niet, zoals bijvoorbeeld op de afgelopen editie van I Love The 90’s, al omstreeks 5.00 afgerond. Door de MC werd iedereen nog bedankt en uitgenodigd op de volgende editie in 2012 (???). Blijkbaar was ook bij hem het kookpunt bereikt, want warm was het alleszins weer in de main, waardoor we toch behoorlijk nat de koude in moesten.

Conclusie

We kunnen veilig stellen dat Bonzaï Retro 2013 de editie van vorig jaar wist te evenaren en zelfs overtreffen qua originaliteit in platenkeuze. Ook de sfeer was onveranderd goed. Dit zorgde ervoor dat het feest zeker tot een uur of zes doorging terwijl de planning vier uur was.
Men wist ons overigens te vertellen dat er nu al druk gewerkt wordt aan de retro areas op menig Belgisch festival komende zomer, dus er is weer voldoende om naar uit te kijken.

Plus

  • Originaliteit in platenkeuze
  • Prima sfeer
  • Drankprijzen
  • Bereikbaarheid bar

Min

  • Drukte in main area
  • Te warm in main area

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws