Toeters en Bellen, TwentieToe, Tiel

redactie | 12 mei 2009
party reports

Organisatoren Isaac Latumahina en Folker Zwart staken de koppen bij elkaar voor een tweede editie van Toeters en Bellen. In de TwentieToe in Tiel werden kunst en muziek op een bijzondere wijze samengebracht. Wat in eerste instantie begon als een feest van vrienden voor vrienden, blijkt nu een onderscheidend concept waar menig gevestigde partijorganisatie haar inspiratie uit zou kunnen putten.


De TwentieToe in Tiel is vooral goed te bereiken per auto. Vanuit Utrecht ben je binnen veertig minuten op de plaats van bestemming. De locatie liet zich, mede dankzij VJ vingerverf en de lichtshow, aanzien als een ware technotempel. Dit is bewonderenswaardig gezien het feit dat de TwentieToe vooral gebruikt wordt als cultureel centrum. De dj’s waren onderverdeel in een grote (minimal, funk, techhouse en techno) en kleine (techno en hardtechno) zaal.


Mijn avond begon met Lorenzo Lopez in de kleine zaal. Dit 21-jarige talent komt oorspronkelijk uit Tiel en is o.a. bekend van feesten als Solid Grooves (Tivoli) en In Progress (Club Poema). Hij verwelkomde het binnendruppelende publiek met funky techno. Wat vooral opviel was het feit dat Lopez, ondanks zijn korte carrière, veel gevoel en techniek in zijn set wist te leggen.  


Waar Lopez eindigde, ging het duo Mr. Funk en Sander Ellermann (hoofdzaal) verder. Deze act bracht funky en rollende techno ten gehore en met hun set toonde beide heren aan dat zij in deze samenstelling het draaien op afterparty’s zijn ontstegen.


Toeters en Bellen


De eerste gevestigde naam op Toeters en Bellen was de in Amsterdam wonende Fransman Julien Chaptal. Chaptal heeft vooral naam gemaakt met de groep Le Clic en als lid van Amsterdam 661. De status van wereldster wist hij onder andere te bereiken door de hit ‘Freedom fries’ (Lauhaus et Chaptal) en zijn album Tokens op 2000 and one's label Remote Area. Het was de eerste keer dat ik hem mocht aanschouwen en vanaf nu ben ik een groot fan! Wat een ritme, wat een techniek, wat een diversiteit! Chaptal wist me te raken! 


Tussen de bedrijven door was er vermaak van “Zonder Kat”. Van te voren werd al aangekondigd dat dit theatergezelschap de grenzen van de realiteit op zou zoeken en de organisatie was daarmee wat mij betreft nog voorzichtig in hun oordeel. Wat een bizarre act. Vooral bijzonder was het levende schilderij dat ‘’Zonder Kat’’ op een gegeven moment uitbeeldde. Ik durf er geen uitleg aan te wagen,  je moet het een keer gezien hebben om het te begrijpen!


Tot nu toe een overdaad aan muzikale en kunstzinnige prikkelingen. Het publiek bleek echter in mindere mate gegrepen of was te druk met het begroeten (dan wel beledigen) van oude bekenden. Pas toen Folker Zwart zijn set inzette, stopte de communicatie en ging het los in de TwentieToe. Daarmee kreeg Zwart de waardering die verdiende voor zijn vernuftig in elkaar gedraaide set.  


Anton Pieëte (samen met Bart Skils ook wel bekend als “District One”) wist de aandacht die Folker Zwart was opgewekt meer dan vast te houden. Deze Amsterdamse underground held zette de zaal op zijn kop met een pompende liveact! Zelfs MC Lou-E, een uitstekende MC die het publiek op de juiste momenten aansprak, moest zoeken naar woorden bij de afkondiging.


Na al deze verfijnde lekkernijen sloot ik de avond af waar hij voor mij begonnen was, in de kleine zaal. Mike Drama was de dj. Naast zijn set op Awakenings-new years special is hij bekend in de scene als labeleigenaar van Mental Torments records. Het is goed dat men in Tiel bouwkundig onderlegd is, want andere locaties zouden waarschijnlijk zijn ingestort door het gedreun dat Drama door de TwentieToe jaagde. Ik hoef de komende week in ieder geval niet meer naar de sportschool, dank daarvoor Mike!


Jammer dat ik een aantal van de dj’s (De heren van Aemstel, Verdine Bel, Paul Boex, Neil Evans en Sorce) niet heb kunnen meemaken. De uitgebreide line-up zorgde ervoor dat ik keuzes moest maken.


In algemene zin vind ik Toeters en Bellen een absolute happening. Wel zou ik de organisatoren aanbevelen om het concept ergens in de Randstad onder te brengen, zodat een groter publiek kan worden aangesproken. Tiel is en blijft, met alle respect, een afgelegen gebied. Mochten de organisatoren er onverhoopt voor kiezen om Toeters en Bellen bij een volgende editie toch in de  Twentietoe te laten plaatsvinden, dan zal ik er zeker weer bij zijn!  


Chris

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws