Rotterdamse Museumnacht 2005, 26 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Erotische kunst, Alles Dali en Silent Disco smaakmakers museumnacht



Het was afgelopen zaterdag alweer de vierde editie van de Rotterdamse museumnacht. En het werd een druk bezochte editie met een recordaantal bezoekers. Maar liefst zesendertig instellingen openden hun deuren voor het publiek en presenteerden een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld programma. Zoals verwacht waren Boijmans en de Kunsthal de grote publiekstrekkers, terwijl in de Witte de Withstraat de instellingen op het jongere publiek konden rekenen.

Tekst & foto's: Iddo





Een ijskoude noordoostenwind zorgde ervoor dat iedereen dik ingepakt over straat liep en zo snel mogelijk overal binnen probeerde te komen. Toch trotseerden honderden mensen om acht uur de kou om de opening van de vierde museumnacht bij het Maritiemmuseum bij te wonen. Onder luid gejuich en ondersteuning van vuurwerk werd het startsein gegeven voor een turbulente nacht. Alle meewerkende instellingen waren dit jaar gemakkelijk te herkennen aan de groene verlichting die vanaf grote afstand zichtbaar was. Maar voor de mensen die het spoor daadwerkelijk bijster waren, reden er gratis pendelbussen die je naar alle uithoeken van de museumnacht vervoerden.



Dat de animo voor een nacht vol kunstzinnige belevenissen groot is bleek wel voor de ingang van de grote musea. Om Boijmans binnen te komen was geduld een vereiste, maar was je eenmaal binnen dan had je wel de gelegenheid voor een sneak preview van de expositie 'Alles Dali' die officieel pas op vijf maart wordt geopend. In de aula kon je bijkomen en genieten van een drankje en folkloristische live muziek. Veel hectischer was het in de Kunsthal waar men in de rij stond voor de prikkelende expositie over erotische Japanse kunst. Onder het mom 'Lente in de bol, liefde in de lucht' viel er een grote hoeveelheid werken te bezichtigen die wellicht bij sommige voor de nodige opwinding zorgde.







Een andere instelling die op veel publieke belangstelling kon rekenen was het Nederlands Architectuurinstituut. Daar waren prachtige maquettes te bewonderen van het Zwitserse architectenduo Jacques Herzog en Pierre de Meuron. Ze behoren tot het illustere rijtje namen Rem Koolhaas en Frank Gehry en zijn verantwoordelijk voor het Olympische stadion van Peking 2008 dat de vorm van een vogelnest heeft. Bestaand werk van het duo was gefotografeerd door de Duitse kunstenaar Andreas Gursky en hing pontificaal bij de ingang. In tegenstelling tot andere jaren viel het muzikale programma in het Nai erg tegen. Het karakteristieke pand leent zich uitstekend voor experimentele electronica en zgn. 'intelligente' techno, maar daar ontbrak het helaas aan.



De Witte de Withstraat herbergt veel instellingen dicht bij elkaar. In de toonaangevende MK Galerie was schilderwerk van Christoph Breuer, en fotografie van Frank van der Salm te bewonderen. Het Fotomuseum concentreerde zich meer op videokunst met werk van oud-Rijksacademie studenten Manon de Boer en Fiona Tan, dat op een prikkelende manier geprojecteerd werd. Tegenover het Fotomuseum is TENT gelegen en daar werd getracht rust te bewaren. Er werd een silent disco georganiseerd, zoals we die eerder zagen op de Parade en Lowlands, maar nog altijd een daverend succes is. Dansen in een expositieruimte, het was mogelijk in TENT. In hetzelfde pand, maar een paar verdiepingen hoger is het instituut Witte de With. Hier lag de nadruk op fotografie en video dat veelal context nodig heeft om te bevatten en daardoor moeilijk te behappen is tijdens een museumnacht. MAMA is wat dat betreft luchtiger, dat na een grootscheepse verbouwing weer open is en dat vierde met werk van Katie Grinnan en Milika Muritu, muziek vanaf cassettebandjes en een stevige soep.







Het Westelijk Handelsterrein was voor veel mensen het eindpunt van een lange avond door de stad slenteren. Op het galerie eiland werd ArtRave georganiseerd, bestaande uit muziek, talkshows, mode en tot de verbeelding sprekende kunst. Hier bleef het tot diep in de nacht onrustig en werd er terug gekeken op een gezellige, maar in vergelijking met voorgaande jaren minder excentrieke museumnacht.

Meer info: Rotterdamse Museumnacht

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws