Jeff Mills en Laurent Garnier: Music Tour @ Paradiso

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

I Love music, any kind of music!


Onder de noemer Music Tour (met als oneliner Expect The Unexpected) trokken Jeff Mills en Laurent Garnier afgelopen maand door Europa. Om voor even uit het technokeurslijf te treden en het publiek te laten horen waar de heren het allerliefst naar luisteren. Alle clubs die er in Europa toe doen, werden getrakteerd op een optreden. Nadat ondermeer de Parijse Rex Club, de Londense Fabric en de Brusselse Fuse werden bezocht, was de Amsterdamse Paradiso aan de beurt.

Tekst: Marcel
Foto's: Cassim


Afgelopen woensdag waren de heren in Nederland. Voordat ze het dak van de Paradiso eraf bliezen, draaiden de Amerikaan en de Fransman tijdens een speciale aflevering van Club Lek, dat live op de site van 3Voor12 werd uitgezonden.


Het zag er grappig uit, die dansvloer van Club Lek. Enkele tientallen mensen kregen daar een soort prive-optreden van de twee technogrootheden te zien. En het grote publiek mocht meekijken en -luisteren via de webcam. Alleen een echt feest werd het helaas niet. Veel lachende gezichten zagen we wel, zo nu en dan zelfs een handje dat de lucht in ging. Maar om nu te zeggen dat de pleuris op de dansvloer uitbrak? Nee!




Wellicht was de enigszins ingetogen houding van het Club Lek-publiek het gevolg van de oceaandiepe set die gedraaid werd. Hiphop, soul, funk en disco voerden de boventoon, bijgestaan door een enkele, bekende houseplaat. Als het publiek - voornamelijk bestaande uit house- en technoliefhebbers - dan even getrakteerd werd op een Jaydee (met 'Platsic Dreams' uiteraard), werd het roer meteen omgegooid met een plaat van Marvin Gaye. Wij genoten achter onze pc, het publiek allerminst.


Een half uur voor het einde van het Club Lek-optreden, vertrokken we naar Amsterdam. Eenmaal aangekomen bij de Paradiso bleek dat de deuren erg laat waren geopend. Om en nabij middernacht. Een slechte zaak als de hoofdact om 01:00 aan het optreden begint. Veel mensen misten daardoor het begin, omdat ze bijna een uur in de rij hadden gestaan.


Maar het was het wachten waard. Vooral Jeff Mills - die beduidend vaker de draaitafels beroerde - had er zin in. Niet dat we het aan hem zagen (er kon zoals gewoonlijk geen lachje vanaf), we voelden het des te meer! Bijvoorbeeld op het moment dat hij 'I Love Music' (any kind of music) van de O'Jays draaide. De tekst van de discoklassieker bleek de perfecte muzikale omschrijving van de avond te zijn. Een avond waarin Mills ons voornamelijk de niet voor de hand liggende klassiekers uit de soul-, disco- en housegeschiedenis liet horen en Garnier, als 'ie een keer aan bod kwam, voor een feest der herkenning zorgde met platen van Nirvana, House of Pain en zelfs de Rolling Stones.




Maar wat vooral opviel, was de uitbundige sfeer in de Amsterdamse poptempel. Menigeen op de dansvloer sprak met een brede glimlach op het gelaat van een ouderwets, memorabel avondje clubben. En dat op een doordeweekse werkdag? Geen enkele bezoeker had daar moeite mee. "Ach, ik heb morgen toch vrij genomen", vertelde iemand. "ik trek hem voor deze ene keer door. Zo'n optreden maak je toch nooit meer mee?", sprak een ander. En terwijl Garnier zijn clubhit 'The Man With The Red Face' mixte met de techno-anthem 'The Bells' van zijn maatje Mills, sloten we onze ogen. Om totdat de laatste plaat geklonken had, het zweet van ons lichaam te dansen.

Laurent Garnier
Axis Records => Jeff Mills

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws