Progression Sessions @ Club Item - donderdag, 27 dec

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Voor een nacht heerst Drum & Bass aan de Voorburgwal


Line-up
LTJ Bukem
Nookie
Drum Origins
MC Conrad
MC Five Alive


Ze waren weer eens in ons land te bewonderen. LTJ Bukem samen met zijn vocale steun en toeverlaat MC Conrad. Zij moesten er voor zorgen dat de liefhebbers van rollende drums en stuiterende bassen een onvergetelijke nacht zouden hebben. Iets wat absoluut geen kwaad kon. Want na de twee kerstdagen waarin eten de overhand had, konden de grammetjes er op deze manier mooi afgedanst worden. Het muzikale repertoire werd op deze, in de volksmond ook wel bekend staand als derde kerstdag, niet alleen door de eerder genoemde personen aangeboden. Samen met Nookie, Drum Origins en MC Five Alive was het gezelschap van deze nacht compleet.


Wanneer men LTJ Bukem zegt, zegt men onherroepelijk MC Conrad. En dit is ook niet zo gek want de grootste successen zijn in samenwerkend verband tot stand gekomen. Een samenwerking die eind jaren 80 begon en nog steeds een ieder weet te boeien. Bukem met de muziek en Conrad met de vocalen levert een geheel af dat zonder meer als intelligente Drum & Bass beschouwd mag worden. Met soul-, jazz- en funkelementen wordt er een meerwaarde gegeven die de muziek net iets dieper laat gaan en daardoor interessanter maakt. Op zijn label Good Loooking Records is veel goed werk van hem uitgekomen waarvan het eerste album, Journey Inwards, ongetwijfeld het hoogtepunt is. Maar ook Earth mag niet vergeten worden. Een sound die duidelijk van de standaard Drum & Bass afwijkt maar daardoor luistervriendelijker is. Een andere compilatie cd reeks van hem is Logical Progression. Een sound die een tandje hoger is en meer van Drum and Bass weg heeft dan Earth.


Zoals we ze kennen van de Progression Sessions was hetgeen we deze avond konden verwachten. De naam van het feest was dus een voorteken. Samen met MC Conrad draait Bukem de voor hem stevigste vorm van Drum & Bass. Dit bevorderde het verliezen van de 'kersgrammetjes' meer dan voldoende. Voor deze Progression Sessions was op gekozen voor de Amsterdamse Club Item gevestigd op de Nieuwezijds Voorburgwal. Deze club staat bij velen nog bekend als Time. Die tijd is al lang voorbij. Onder de nieuwe naam werd ons in deze club een leuke nacht aangeboden. Na een dramatische vertoning voor LTJ Bukem en MC Conrad vorig jaar op Innercity, was het te hopen dat het ditmaal wat drukker zou zijn. Toen waren de mensen met gemak te tellen wat wel als een afgang gezien mag worden. Gelukkig was dat ditmaal anders. Met louter liefhebbers was de knusse tent goed gevuld maar zeker niet uitverkocht. Maar dit was niet als nadelig te beschouwen.

Dat vrijwel iedereen voor de hoofdact van de avond was gekomen, bleek maar al te snel. Toen Danny Williamson (LTJ) zijn gezicht even liet zien was de zaal zwaar enthousiast. Iets wat bij het begin van zijn set alleen maar meer werd. Het koppel begon lekker maar werd na een tijdje enigszins saai wat ook aan het publiek te merken was. Alhoewel dat saai betrekkelijk is. Het was nog meer soul, jazz en funk georienteerd wat het genieten meer dan waard is maar het publiek niet voluit los laat gaan. Op een gegeven moment werden de rollende drums en stuiterende bassen heviger wat hun laatste uur op en top maakte. En dat liet het publiek duidelijk merken. Het publiek, dat duidelijk overheerst werd door mannen, mag terugkijken op een goed optreden. Af en toe wat foutjes van LTJ maar daar tegenover zoals altijd een uitblinkende MC Conrad. Met zijn eigen apparatuur wist hij zijn vocalen diep in de mensen door te laten dringen wat de massa een maakte. Vooral met zijn echo die we ook kennen van MC P-Pholl mocht die er absoluut wezen.


Duidelijk was dat we na vanavond wederom mogen concluderen dat ze tot de beste muzikale koppels van de wereld behoren. En in het bijzonder het beste koppel wat betreft ''intelligente'' Drum & Bass. Met nieuwe album projecten, The Vocalist en The Producer, staat ons nog veel goeds te wachten. Ook de opvolger als DJ op de avond bracht veel goeds. Nookie is de naam van deze dj die duidelijk van het stevigere werk houdt. Velen hadden het na Bukem echt wel gezien wat resulteerde in een legere dansvloer met de echte liefhebbers. Terugkijkend op de nacht mag deze als zeer geslaagd worden beschouwd. Er heerste de juiste Vibe en bij vele aanwezigen zijn de grammetjes er hoe dan ook af gegaan.

Interview met LTJ Bukem & MC Conrad

Tekst en Foto's: IDDO

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws