Het systeem Flow kan muziek maken zonder menselijke hulp

Ivo Mollemans | 24 september 2016
algemeen

Muziek wordt veelal beschouwd als iets menselijks. Ondanks dat we weleens filmpjes tegenkomen van honden die mee blaffen met hun baasje die een instrument bespeelt is muziek iets waarvan de werking een groter effect heeft op mensen dan op andere levensvormen. Al duizenden jaren geleden maakten mensen muziek en muziek is altijd blijven veranderen. Zo heeft het zowel hoogte als dieptepunten gekend en ook vandaag nog komt er nog steeds vernieuwend materiaal tevoorschijn.

Indrukwekkende resultaten

Wat nou als mensen zelf geen muziek meer hoeven te maken en deze taak wordt overgenomen door kunstmatige intelligentie? Dat is een vraag die de makers van het zogenoemde Flow System zichzelf ook moeten hebben gevraagd, want zij hebben een programma ontwikkelt dat zelf muziek componeert. Het systeem verzint zelf melodieën, beats en ritmes en combineert deze vervolgens tot een volledig nummer. Uiteraard moeten de geluiden die het systeem hiervoor gebruikt wel eerst worden ingevoerd maar toch is het indrukwekkend dat een systeem alle componenten van een nummer op elkaar weet af te stemmen.

Flow kan zelf verschillende muziekstijlen herkennen om het zichzelf vervolgens te leren produceren. Het mixen en masteren van de nummers gebeurt nog wel door een persoon. Ook de vocalen die gebruikt worden zijn door een persoon ingezongen, want ze zijn nog niet zover om Flow ook te laten zingen.

LEES OOK: Moby teased nieuw politiek geladen album

Flow’s debuutalbum

Het eerste nummer dat we uit deze uitvinding te horen krijgen is een nummer dat veel weg heeft van de stijl van The Beatles. Het nummer heet ‘Daddy’s Car’ en is gepolijst door de Franse producer Benoît Carré. Volgens de planning moet er volgend jaar een heel album uit komen met muziek die gemaakt is door het systeem. Wat voor genres er op dit album te vinden zullen zijn is nog een verassing, maar het zou vet zijn om te zien hoe het systeem dance muziek aan zal pakken.

Het systeem brengt wel een aantal vragen met zich mee. In een extreem geval zouden mensen uiteindelijk overbodig kunnen worden in de productie van muziek. Zullen we dan in de toekomst misschien wel naar concerten gaan waar eigenlijk helemaal geen mens op het podium te vinden is of zal het produceeraspect worden overgenomen? De toekomst zal het antwoord hierop moeten brengen, maar voor nu is het in elk geval zeer indrukwekkend dat er zoiets is ontwikkeld. Het nummer dat Flow voor ons heeft gemaakt is hieronder te beluisteren.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws