Oerol Festival

Partyscene Redactie | 13 juni 2006
headlines

De naam is misschien een beetje vreemd, maar zo vreemd is dit festival op Terschelling niet. Dit jaar viert het festival al haar 25 jarige jubileum. Ieder jaar wordt het alleen maar leuker.

Het Oerol festival is een jaarlijks terugkerend event op het eiland Terschelling. Dit jaar is het festival vanaf 16 juni tot met 25 juni. De filosofie achter het Oerol Festival is dat het eiland Terschelling dient als een podium en inspiratiebron voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland.

OerolHet strand, het bos, de duinen en het polderlandschap zijn zowel podium als decor. Verder zijn er ook voorstellingen in boothuisjes, oude bunkers of bijvoorbeeld een boerenschuur. En natuurlijk ontbreekt het straattheater ook niet.

Waarom heet het Oerol Festival? Natuurlijk is die naam niet zomaar uit de lucht komen vallen. Oerol klinkt misschien als een onzin woord, maar het heeft wel degelijk een betekenis. Oerol is de naam van een oude Terschellinger gewoonte. Als in het voorjaar het weer goed genoeg was om het vee dat 's winters op stal stond, te laten grazen op de weiden buiten de dorpen, gaf dat het vrolijke aanblik van loslopende beesten 'oerol', wat overal betekend in het dialect van Terschelling. Deze volop aanwezige dynamiek en vrolijkheid is tegenwoordig 10 dagen lang te voelen tijdens het Oerol Festival.Het festival wordt door ruim 50.000 mensen bezocht. Er worden zo'n 70.000 kaarten voor de voorstellingen verkocht.

Het Oerol Festival heeft ieder jaar een ander thema, het thema dit jaar is “Landverhuizers”. Dit omdat de eerste bewoners van Terschelling kloosterlingen waren en nadat deze hier waren gesetteld, werd het eiland overspoeld met mensen uit allerlei verschillende culturen, van Friezen tot Denen. Deze landverhuizers namen hun culturen mee naar Terschelling.

Wil je meer weten over de cultuur van Terschelling en het Oerol Festival kijk dan op www.oerol.nl .

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws