Gooit Blockchain de muziekindustrie overhoop?

Pieter Hiemstra | 23 februari 2017
algemeen

Blockchain kan zomaar eens de financiele wereld overhoop gooien. Met de muziekindustrie voorop. Het revolutionaire, nieuwe betaalmiddel is een stuk sneller, goedkoper en veiliger dan het huidige systeem.

Wie zijn eigendom?

De muziekindustrie kampt al jaren met licentieproblemen en tegenvallende inkomsten uit muziekrechten. Jarenlang wordt er geprocedeerd tegen websites als The Piratebay en streamingsdienst Soundcloud. Beiden hebben het moeilijk hun diensten te verdedigen. Ze zouden over de rug van artiesten muziek gratis de wereld in helpen. Veel views op Soundcloud of YouTube levert de producer uiteindelijk niets op. De maker van Blockchain denkt dat zijn vondst alles overhoop gooit.

Veiliger, efficienter en goedkoper

Blockchain zorgt voor 'peer to peer' transacties zonder dat er een bank tussenkomt. Het betekent dat er een directe geldstroom is tussen beide partijen. In het huidige systeem wordt die informatie centraal opgeslagen. Hierdoor kunnen hackers er makkelijk bij komen. Techonlogie van Blockchain slaat de informatie daarentegen op in een gedistributeerd datasysteem. Dat houdt in dat informatie op meerdere systemen staat, vaak op fysiek andere locaties. Volgens Fact Magazine is er 525 keer de rekenkracht van Google nodig om Blockchian te kraken. 

Daarnaast introduceert Blockchain een eigen muziekextensie: .bc. Andere extensies zoals .mp3 of .wav bevatten amper informatie die licentierechten digitaal vastlegtt. Gevolg is dat bij het verzenden van die bestanden, er een digitale kopie gemaakt wordt. Daardoor daalt de waarde van het originele bestand flink in waarde. Bij Blockhain is er geen waardedaling. De technologie legt niet alleen de muziek vast in zijn extensie, ook de informatie over eigendomsrechten en gebruikersvoorwaarden is vergrendeld. 

Dit biedt artiesten de mogelijkheid om voorwaarden te stellen in het gebruik van hun muziek. Ze kunnen bijvoorbeeld eisen dat hun nummers in publieke ruimten wordt gedraaid. Nog een voordeel is dat artiesten kunnen bijhouden waar en hoe hun muziek wordt gedraaid.

Hardwell

Hardwell maakt al gebruik van Blockchain. Hij hoopt dat hiermee de uitkering van zijn royalties sneller, effecienter en goedkoper gaat. Buma/Stemra is nu daar nu verantwoordelijk voor. Die staan bij artiesten echter bekend als trage, logge en bureacratische organisaties. Wanneer de technologie de nieuwe standaard wordt, is moeilijk te zeggen. Grote uitdaging voor Blockchain is om de grote spelers in de muziekindustrie achter zich te krijgen. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws