Interview Neverglow: de totstandkoming en ambities van dit nu al succesvolle producer/dj duo

Ivo Mollemans | 28 februari 2020
interviews

Door middel van releases bij grote labels en support van de bekendste dj’s ter wereld wisten de mannen van Neverglow binnen korte tijd naam voor zichzelf te maken in de dance scene. Met hun house tracks zijn Frans en Joris klaar om clubs en festivals slopen en ook plannen voor de toekomst van Neverglow zijn al gemaakt. Om erachter te komen wat die plannen zijn en wat het succes achter Neverglow is heb ik ze geïnterviewd.

Hoe is Neverglow tot stand gekomen?

Frans: Het verhaal is dat we het er ooit over hadden dat Joris, voor zijn toenmalige act ‘Lazy Jacks’, opzoek was naar een MC en dat ik een grote mond had dat ik ‘de beste MC was die hij kon vinden in de buurt’. Toen ik niet heel lang daarna een keer voor Lucas & Steve stond te draaien en hij erna, kwam hij naar me toe en herinnerde hij mij aan wat ik nog niet zo lang daarvoor tegen hem had gezegd en dat ik het dus maar moest laten zien als MC. Toen had ik eigenlijk geen keus meer en wie A zegt moet ook B zeggen, dus voordat ik het wist stond ik een uur later op het podium en zo zijn we dan ook voor het eerst samen gaan werken in de muziek. Vanuit daar ging ik direct mee naar al zijn boekingen en begonnen we ook in de studio samen muziek te maken.

Joris: Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Vier jaar geleden draaide ik inderdaad nog als Lazy Jacks en Frans nog als Frames. We hadden wel wat boekingen hier en daar, zoals op Peteyfest, Wish en Paaspop, maar vanwege werk en afstuderen ben ik destijds gestopt met produceren en draaien. Bovendien was ik op dat punt ook helemaal klaar met de muziek. Alleen zes maanden later begon het toch weer te kriebelen en zijn we zonder verwachtingen en plan de studio ingedoken. Het klikte toen al zo snel zo goed en de platen vlogen eruit, dus dachten we, we gaan er gewoon iets mee doen. We zorgen er in elk geval wel voor dat bij alles wat we doen plezier voorop staat en dat de balans tussen ons sociale leven, werk en muziek niet te veel wordt.

Frans: We draaiden allebei al in de buurt, maar tegenwoordig zijn er zoveel mensen die dat doen dat wij voor onszelf niet echt verder kwamen. Dat was heel frustrerend en op een bepaald punt besloten we dus volledig te stoppen. Toen we echter weer begonnen met muziek maken was het veel leuker. We hadden ook tegen niemand gezegd dat we weer muziek maakten, want produceren vinden wij het leukste wat er is. Dat is eigenlijk ook wat Neverglow voor ons is: plezier hebben in de dingen die je het liefste doet, in ons geval muziek.

Joris: Op het moment dat je muziek kan maken zonder dat de buitenwereld daar verwachtingen bij heeft, heb je alle vrijheid. Je hebt geen releaseplan, je kan je eigen ding doen, maar ook belangrijk is dat wij merkten dat er op het moment dat wij stopten geen vraag was naar de sound die wij graag draaiden. Het was veelal hitjes & feestmuziek en daar moet je dan als dj op inspelen, alleen als je jezelf daar niet comfortabel bij voelt kan je niet de energie uitstralen die je eigenlijk uit moet stralen. 

Is het uitgangspunt dat jullie altijd house draaien ook kenmerkend voor jullie sound?

Joris: Het uitgangspunt sinds we Neverglow startten is dan ook dat we altijd ons eigen ding doen, waar we ook komen. We passen ons uiteraard wel enigszins aan, maar we draaien in de basis wel house in de breedste zin van het woord. Als we hits draaien dan zijn die altijd in een Neverglow jasje gestoken. Daardoor krijgen we misschien wel minder lokale boekingen, alleen maakt dat maakt ook niet uit voor ons. We krijgen nu met name door onze eigen producties wel de kans om ons eigen ding te doen. Het is ook duidelijk voor boekers wat ze krijgen als ze ons boeken voor een evenement. Daardoor zijn de boekingen voor ons ook leuker geworden omdat we veel meer zin hebben om bepaalde (eigen) platen te draaien.

Frans: Doordat wij al langer draaien en ook andere genres als basis hebben kunnen wij de combinatie maken tussen het herkenbare en onze eigen muziek. Dat is ook nodig om jezelf anders te laten zijn. Als we iets doen wat anderen ook al doen dan is voor ons de lol er ook af en dan is het een minder grote uitdaging. Daarbij is het ook minder interessant om een act te boeken waar er al honderd van zijn.

Hadden jullie verwacht binnen zo’n korte tijd zoveel tracks uit te brengen en zo hard te gaan?

Joris: Nee man. Het gaat zo snel en daardoor sta je er soms niet bij stil, maar wat we nu al bereikt hebben was eigenlijk mijn vijf jaren plan. We blijven ons elke keer verbazen en er liggen nieuwe tracks klaar waarvan ik dacht dat het niet nog beter kon dan eerdere tracks, maar het gaat nog beter worden. Ook komen labels nu naar ons toe en dat is erg tof.

Frans: We hebben gezegd dat we alleen maar leuke dingen doen en doen we dus ook alleen maar leuke dingen. Hierdoor kun je ook veel tijd en energie erin stoppen. Op een gegeven moment hebben we dan ook de keuze gemaakt om er gewoon vol voor te gaan. We zijn minder gaan werken, zijn gestopt met studeren en hebben een eigen studio gebouwd. Dan kan het hard gaan…

Joris: Je droomt altijd van de kans die we nou krijgen en ik heb altijd met mezelf afgesproken dat als ik die kans zou krijgen ik die met beide handen aan zou pakken.

Zijn jullie dan niet bang dat er muzikaal gezien bepaalde dingen van Neverglow verwacht gaan worden waardoor jullie vast blijven in deze sound?

Frans: Artiesten blijven zich ontwikkelen en wij nemen house als overkoepeling. Daarbinnen zit wel alle vrijheid. Van de laatste vijftien releases lijkt er ook geen een op elkaar. We nemen met Neverglow alle vrijheid en willen ons niet vastbinden aan een sound.

Joris: Daar komt bij dat de markt zich ook snel ontwikkelt. Onze muzieksmaak is best breed en ik denk dat we daarin kunnen mee ontwikkelen. De intentie is wel om daarin voorop te lopen en trendsettend te zijn. Doordat de markt zich snel ontwikkelt is het ook niet slim om je op een sound te focussen, want dan wordt het moeilijk om een lange carrière te bouwen. Wij produceren echter heel breed en vinden het echt leuk om van alles te maken.

Lol hebben staat dus voorop?

Frans: Zeker. Als wij vinden dat het leuk is dan maken de meningen van anderen niet uit. Er zijn altijd mensen die iets niet leuk vinden. Als we een paar mensen blij weten te maken met wat wij doen dan zijn we al tevreden.

Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?

Joris: Mijn hoogtepunt is een eigen studio. Een ander hoogtepunt is de release van onze track ‘Home’ op Confession. We hadden al meerdere demo’s gestuurd en hun A&R vond het altijd wel heel tof, maar Tchami voelde daar nog niet genoeg voor. Toen hebben we met diezelfde A&R, bekend onder de artiestnaam Damaged Goods, afgesproken om samen iets te maken. De demo die hij stuurde voor ‘Home’ hebben we vervolgens helemaal omgegooid tot wat het nu is geworden. Twee dagen later kregen we een berichtje van Tchami dat hij de track wilde tekenen.

Frans: Het is ook heel bijzonder en een heel groot compliment dat we support krijgen van de grootste dj’s ter wereld. Er is niet echt één hoogtepunt, maar het is meer een opvolging van hoogtepunten waardoor je telkens verder kan.

Joris: Als je naar hoogtepunten of doelstelling toewerkt en die behaalt dan komt er altijd wel weer een nieuw doel. Het gaat voornamelijk ook om plezier hebben in muziek maken.

Frans: Op het moment dat je een doelstelling haalt dan is het leuk, maar dan ben je ook alweer snel bezig met het volgende doel. 

Joris: Inmiddels zijn we bijvoorbeeld gewend aan de support van grote dj’s en je verwacht ook een beetje dat ze onze nieuwe tracks draaien. Dat blijft heel bijzonder, maar je moet ook stilstaan bij het feit dat je zoiets behaald hebt. Er zijn genoeg dj’s die dat soort doelen niet halen dus dat wij die halen zijn we erg dankbaar voor. Ik kijk daarom ook graag op 1001tracklists om dat te waarderen.

Wat staat er op jullie bucketlist voor 2020?

Joris: Ik wil eind 2020 fulltime muziek kunnen maken. Ik droom er ook van om tracks uit te brengen bij Musical Freedom, Heldeep en STMPD. In 2020 wil ik graag een festival hit maken. Een plaat die op elk festival gedraaid wordt. In 2021 zou ik een hit op de radio willen hebben.

Frans: Mijn motto is altijd: “Ik vertel de wereld wat ik van plan, maar eerst laat ik het zien”. Ik heb wel een hoop doelstellingen en deel ook de doelstellingen die Joris heeft. Ik ben er alleen niet zo van om dat allemaal uit te spreken en verwachtingen te creëren. Het belangrijkste vind ik om je werk voor zichzelf te laten spreken en te laten zien wat je in huis hebt.

Joris: Ik wil mezelf ook vooral verder ontwikkelen. Nieuwe dingen leren op muzikaal gebied en nog meer tijd in de muziek kunnen investeren.

Frans: De doelstelling is inderdaad altijd om onszelf te blijven ontwikkelen en van daaruit nieuwe doelstellingen te behalen. We investeren heel veel tijd in onze muziek en daarnaast moeten we ook blijven werken om onze rekeningen te betalen. We zijn hartstikke blij met wat we behalen maar het kost enorm veel tijd en energie om beter te worden om uiteindelijk volledig van de muziek te kunnen leven. Dat is uiteindelijk ook de voornaamste doelstelling, stel je eens voor dat we ons alleen maar met de muziek zouden kunnen bezighouden. Dan kan 2020 zomaar eens een heel mooi jaar worden...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws