40 jaar geleden werd techno met een oerknal geboren

Bart Remmers | 25 augustus 2017
algemeen

De enorme invloed van 'I Feel Love' op de dance

Misschien zijn je ouders nog niets eens zo oud: 40 jaar! Techno daarentegen wel. Deze maand precies 40 jaar geleden was Donna Summers 'I Feel Love' de officieuze geboorte van de techno.

Natuurlijk, Kraftwerk, krautrockers en elektronicakunstenaars als Jean-Jacques Perrey en Robert Moog waren al langer actief met kale beats uit computers, maar toen de Giorgio Moroder en Pete Bellotte-productie van discodiva Donna Summer in augustus 1977 de Top 40 inknalde was het hek van de dam. De machinegedreven dancetrack was alles behalve soulful, campy of glad Amerikaans-klinkend. Nee, dit was geile Europese synthesizerseks gelardeerd met de zwoele stem van de Amerikaanse zangeres.

Legendarische remix

In september 1977 kwam de track bij ons op 1 in de charts en in latere jaren werd de single door vele dj's en producers gezien als de blauwdruk voor de hedendaags dance en techno. Talloze remixen verschenen in de jaren erna, waaronder de legendarische kwartierlange Patrick Cowley-versie uit 1982 die minstens zo goed bleek als het origineel. 

Om dit historische feit te vieren presenteren wij je de oerversie en enkele bekende en opvallende remixversies van I Feel Love. Eerst het origineel in zijn 12"-glorie.Het meesterwerk van de veel te vroeg gestorven Patrick Cowley...

In 1995 deden Rollo & Sister Bliss (Faithless) een duit in het zakje...

En een paar jaar terug remixte onze Afrojack de klassieker...

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws