Trance is dood, lang leve Trance

redactie | 14 december 2005
blogs

Ik dacht dat het alleen mijn opa was die altijd maar zei: “vroeger was alles beter”. Maar inmiddels ben ik erachter, dat de gemiddelde Nederlander dit zegt. Inclusief ondergetekende. Tuurlijk was vroeger alles beter, maar ja, dat is niet zo moeilijk! Toen was alles ook nog nieuw en ervaart men het als leuk. Dus als ik ervan uit ga, dat de jeugd (van 19 tot 40 jaar, oftewel de gemiddelde stapper) later ook zal zeggen: “vroeger was alles beter”, dat alles nú dan best wel OK is!!! Zo ook de feesten waar ik tegenwoordig draai. Iedereen weet dat Trance geen hot-item meer is in Nederland, en misschien is dat maar beter ook. Tuurlijk zal “Tiësto in Concert 3” (als die er komt) maanden van te voren uitverkocht zijn, maar kun je een icoon als Tiësto aan één muziekstijl vast pinnen, ik vind van niet......

Trance is tegenwoordig 1x per jaar in zijn volle schoonheid te bewonderen zoals het hoort, en dat is op Trance Energy. Verder moet je het zoeken in kleinere en intiemere feestjes. Is dat zo erg? Ik denk het niet, want naar die clubs komen alleen de echte liefhebbers en niet het massa publiek dat ergens heen gaat om te kunnen zeggen dat ze er ook waren. De zogenaamde Trance Toeristen. Je kunt je afvragen of Nederland misschien “Trance-moe” is. Ik heb geen flauw idee moet ik eerlijk bekennen. Wist ik het maar. Maar als ik naar de DJ top100 van de Mix-Mag kijk, zie ik toch 3 Nederlanderse Trance DJ’s staan in de top 5. Blijkbaar wordt in de rest van de wereld de Trance sound wel gewaardeerd. Gelukkig, anders had ik geen droog brood op de plank.

Want Trance is toch echt mijn brood en smeert daar nog wat op ook. En dat brengt me op het volgende, ook zoiets raars! Ik vlieg de halve wereld over, sta op grote feesten in landen als Rusland, Polen, Canada en Australië (om er maar een paar te noemen) en dan ontstaat tegelijkertijd op een willekeurig Nederlands forum de discussie of mijn carrière voorbij is. Ingegeven door het feit dat ik bijna nooit in Nederland draai. Puur en alleen daarom! Gelukkig is de muziekwereld veel groter dan alleen Nederland, want om altijd maar te voldoen aan de wensen van de Nederlandse hokjesgeesten… dat is geen pretje. Trance is in Nederland in een heel klein hokje geduwd, zonder water en brood en de sleutel is ver weg gegooid. Het wachten is eigenlijk nog wanneer het hokje in brand vliegt…

Tuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zijn gelukkig nog clubs in Nederland waar “Trance” een graag geziene en zeer welkome gast is. Maar buiten die enkele clubs om is het toch vooral het buitenland dat roept, wat zeg ik, SCHREEUWT!! En een simpele rekensom (6 miljard - 17 miljoen = heeeeeel veel handjes in de lucht) leert me dat men zich geen zorgen moet maken om de Trance sound wereldwijd. Niet dat ik dat deed, want het wordt keer op keer bevestigd dat Trance leeft, als ik in het buitenland wel voor een volle zaal sta.

Misja Helsloot

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws