Is dit de toekomst van audiosystemen in auto’s?

Ivo Mollemans | 3 november 2017
gear

Beeld via Continental.

Hoe duurder de auto, hoe beter het geluidssysteem dat ingebouwd is. Veel premium audiomerken maken ook voor automerken speakers, maar zullen speakers voor altijd in auto’s aanwezig blijven of worden ze ooit vervangen door iets nieuws om audio mee door te geven?

Geen speakers, maar wel muziek

Als het aan Continental ligt wel, want zij zijn bezig met de ontwikkeling van een ingenieus systeem waardoor speakers overbodig worden en het geluid direct via de auto aan de inzittenden wordt gecommuniceerd. Het systeem heeft de naam ‘Ac2ated Sound’ gekregen en werkt net als speakers door middel van trillingen die worden aangedreven door objecten. Het grote verschil is dat bij Ac2ated de trillende objecten in de auto zitten gebouwd en delen van de auto laten trillen om zo frequenties te genereren.

LEES OOK: Bijna niemand wil een Snapchat-bril!

Kleine aandrijvers zorgen ervoor dat trillingen door de hele auto worden gezonden. Het dashboard, deurportieren, het plafond, de vloer en alle andere delen in het interieur zullen hierdoor bepaalde frequenties kunnen uitzenden. Welke frequenties waar vanaf komen is afhankelijk van het onderdeel, want niet elk deel heeft hetzelfde frequentiebereik.

Is dit de toekomst?

Of het een succes gaat worden is nog maar de vraag. Het systeem is nog steeds in ontwikkeling en de eerste tests zijn nog pas net gedaan, maar er zal nog heel wat moeten gebeuren om dit te laten slagen. De grote audiomerken zullen niet zomaar te verslaan zijn en dus zal een plek op de markt moeilijk te veroveren zijn. Toch wordt het systeem in het klein al door een paar merken toegepast zoals Toyota en Volkswagen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws