Buma-update: embedden Youtube-filmpjes gratis

Partyscene Redactie | 22 december 2009
headlines

Buma sluit deal met Youtube

Op de valreep maakt Buma/Stemra bekend dat er, een paar dagen voor de nieuwe ‘Youtube-tax’ zou worden ingevoerd, een deal is gesloten met Youtube. Componisten en auteurs ontvangen een vergoeding voor het gebruik van hun muzikale materiaal op de populaire wereldwijde videosite. We zijn er dus weer massaal ingetrapt!

Damn, zijn we er TOCH weer ingetrapt!Damn, zijn we er TOCH weer ingetrapt! Dat bekende politieke trucje om een nadelige maatregel vele malen erger voor te stellen in de media, om de eigenlijk bedoelde, iets minder ingrijpende plannen erdoor te kunnen drukken, waarbij het dan lijkt of men de verontwaardigde Nederlander flink tegemoet is gekomen. 

Het leek al een onhaalbare zaak voor Buma om alle blogs en websites met een klein commercieel tintje individueel aan te pakken. Achteraf blijkt Buma slechts uit te zijn geweest op een lucratieve deal met de grote spelers, zoals hun collega’s in andere landen die ook hebben met de grote videosites. Buma kondigde aan dat –nu componisten en auteurs de komende jaren vergoedingen van Youtube ontvangen- de ‘commerciële’ blogs en websites de filmpjes kostenloos mogen embedden.

Embedden was toch ‘opnieuw openbaarmaken’?Prima nieuws natuurlijk, maar toch laat het weer goed zien hoe we in Nederland afhankelijk zijn geworden van de onvoorspelbare grillen van een auteursrechtenorganisatie die nauwelijks gecontroleerd wordt: embedden was toch ‘opnieuw openbaarmaken’? Waarom hoeven bloggers en websites dan nu ineens NIET meer te betalen voor de muzikale Youtube-filmpjes die ze embedden? Daar heeft Youtube zelf feitelijk niets mee te maken. En als we straks een Vimeo-filmpje embedden, dan doen we opeens wel weer aan ‘openbaarmaken’?? Het rammelt juridisch aan alle kanten!

Wij wensen Buma/Stemra in het nieuwe jaar dan ook veel wijsheid toe en hopen dat er op korte termijn streng toezicht op deze club komt (een vergoeding vragen aan werkgevers omdat er een radio op de werkvloer staat, waarop het door de burger zelf betaalde 3FM te horen is, kan bijvoorbeeld echt niet meer!). En misschien ontvangen alle aangesloten artiesten in 2010 eindelijk ook eens een keer hun rechtmatige deel van de vergoedingen, i.p.v. alleen een kleine groep grote namen! Nieuwe ronde, nieuwe kansen...

*Update via 3voor12* 'Buma maakte vandaag bekend dat ook voor het embedden van filmpjes op andere sites dan YouTube (bv Vimeo) in elk geval in 2010 nog geen licentie nodig is. Dat is zo afgesproken met MKB Nederland en VNO NCW. MKB Nederland maakte dat vorige week al bekend, maar nu komt pas de bevestiging van Buma/Stemra. Buma blijft bij het standpunt dat voor embedden wel degelijk een vergoeding betaald zou moeten worden, maar het lukte de organisatie niet om 'een juridisch sluitende regeling op te stellen'. Goh, niet gelukt om een juridisch sluitende regeling op te stellen?Wat een verrassing! ;-))

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws