Relletje rond Franse inzending Eurovisie Songfestival

Partyscene Redactie | 17 april 2008
headlines

Engelstalige inzending rakelt oud discussiepunt op

Ha, lekker: een onvervalst relletje rond de inzending van Frankrijk op het Eurovisie Songfestival dit jaar. De dames en heren politici zijn niet blij, want de track van Sebastien Tellier en Daft Punk wordt gezongen in dat vreselijke Engels in plaats van hun eigen prachtige moerstaal.

Tellier laat zich niet van de wijs brengen.Even kregen we een flashback naar eind jaren negentig, toen Franse artiesten massaal werden opgeroepen om toch vooral de eigen taal in hun muziek te verwerken. Franse radiostations kregen vanuit de politiek zelfs quota (voor de hoeveelheid Franstalige muziek die ze per uitzending moesten draaien) opgelegd op straffe van dikke boetes.

Je zou denken dat de voortschrijdende globalisering de Fransen, na 10 jaar, wel overtuigd zou hebben van de noodzaak om buiten de eigen grenzen te denken, maar niets is dus minder waar. Politicus Jacques Myradmember is van mening dat de Franse taal een belangrijk onderdeel van de enorme industrie op cultureel gebied is. “Als wij Fransen onze taal opgeven, wat zullen anderen dan zeggen? In liedjes, de liedjes voor het Eurovisie Songfestival in het bijzonder, moet er in het Frans gezongen worden”.

Tellier heeft inmiddels al gereageerd op het oprakelen van dit oude discussiepunt: “Om de visie van het Franse volk uit te leggen over seksualiteit, het leven etc, en om ook begrepen te worden, moet ik de tekst in het Engels zingen.” Helemaal gelijk Sebastien, lekker in het Engels zingen. Je krijgt van ons alvast douze points. De Eurovisie-avonturen van Tellier zijn op 24 mei live te volgen via de NOS.

Laurent Garnier kreeg de ‘Franse muziekpolitie’ eind jaren negentig ook al over de vloer (C’est pas cool!!)

 

L2P-interview Sebastien Tellier

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws