Btw-verhoging half jaar uitgesteld

Partyscene Redactie | 23 december 2010
headlines

De verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes wordt uitgesteld tot 1 juli volgend jaar.

Eerder kon je hier op Partyscene al lezen dat verschillende organisaties de kaarten voor hun feesten en festivals van 2011 al in de voorverkoop gedaan hebben, om zo de geplande btw verhoging van 6 naar 19 procent te omzeilen. Het kabinet wilde per 1 januari die verhoging doorvoeren, maar staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft dinsdag bekendgemaakt in de Eerste Kamer dat de verhoging is uitgesteld tot 1 juli volgend jaar.  Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft zich daar echter steeds tegen verzet.

ticket

Het voorstel van Weekers is een compromis, waar hij toe gedwongen werd omdat in de Eerste Kamer zelfs de fracties van de regeringspartijen CDA en VVD aandrongen op uitstel van de invoeringsdatum, naar 1 september. Weekers stelde in de senaat dat het verschil in opvatting tussen de Tweede en de Eerste Kamer de zaak lastig maakte. De Tweede Kamer had al ingestemd met de verhoging per 1 januari, de Eerste Kamer was daar tegen en sommige fracties dreigden zelfs tegen het belastingplan van Weekers te stemmen, waar de btw-verhoging onderdeel van uitmaakt.

Kaartjes voor optredens tot 1 juli kunnen in het voorstel van Weekers nog tegen het lage btw-tarief gekocht worden. Voor de kaartjes voor het nieuwe seizoen, dat na de zomer begint, geldt het nieuwe, hogere tarief van 19 procent. Het uitstel kost de schatkist wel geld, maar Weekers beloofde de senaat erover na te denken hoe dat gedekt kan worden. Dus het komende half jaar zijn de clubbers in ieder geval nog niet de dupe van het nieuwe regeringsbeleid.  

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws