PS interview: Giles Smith & James Priestley

Partyscene Redactie | 18 november 2008
headlines

Secretsundaze is het uiterst succesvolle concept van dj’s Giles Smith en James Priestley. Niet alleen reizen de twee Britten er veel clubs over de hele wereld mee af, inmiddels is ook de tweede compilatie een feit: Secretsundaze Vol. 2. Een dubbel cd vol house, nu-disco en minimal. Cd 1 is gemixed door Giles Smith en James Priestley heeft cd 2 voor zijn rekening genomen. Een gesprek met beide heren.

Tekst: Jesse Voorn  

giles smith en james priestley

Jullie hebben allebei een cd gedaan. Wat wilden jullie er precies mee doen?

Giles: “We hebben beiden verschillende stijlen van draaien, dus daarom wilden we ieder een eigen mix maken. Ik denk dat mijn stijl wat dieper en meer om de groove draait dan bij James, die draait meer tracks met melodie. Maar onze stijlen ontmoeten elkaar wel ergens in het midden.”

Wanneer is een dj mix een goede mix?

 James: “Een goede dj mix of set heeft verschillende sleutel ingrediënten nodig om me echt te pakken. Een start, een midden en een eind, goede energy, het verrassingselement en spontaniteit werkt ook altijd. Dan krijgt de dj echt contact met het publiek, ziet wat werkt en neemt ze mee op avontuur.”

Op wat voor manier is de compilatie een goede afspiegeling van jullie feest?

Giles: “Mijn mix is een hele goede afspiegeling van de muziek die ik op het feest ook draai. Misschien is het iets rustiger, om het thuis ook goed te kunnen beluisteren, james priestleymaar het straalt absoluut mijn gevoel uit en het gaat lekker de diepte in. Ik vind er ook veel energie in zitten.”

Kunnen jullie wat over de feesten zelf vertellen?

James: “We geven al sinds zeven jaar door heel Londen de Zondag namiddag feesten. De focus ligt daarbij heel sterk op underground house en techno, met een kleurrijk, hedonistisch publiek. We touren ook door Europa, waar we de beste clubs met het concept aandoen, zoals de Panorama Bar in Berlijn, Rex in Parijs en Love in New York.”   

Hoe kun je je feest het gesprek van de stad maken?

Giles: “Mmmm, dat is de vraag voor een miljoen. Ondanks dat we een zeer succesvol feest geven weet ik het antwoord er niet op. Er zijn zoveel dingen die een nacht kunnen beïnvloeden, zoals de mensen die komen, het gedrag van de beveiliging. Het is een cliché, maar ik denk toch dat je je hart moet volgen, wat betreft de muzikale invulling en de bookings. Ben origineel. De club is daarbij ook heel belangrijk en een unieke locatie vinden is een dikke plus.”

Waarom hebben jullie besloten het feest te laten reizen, zoals bijv naar 11 in Amsterdam?

James: “Het is een natuurlijk vervolg van wat we doen. Club 11 was een van de beste plaatsen waar we het mee naartoe genomen hebben, erg jammer dat die club er niet meer is. Ik denk dat we gewoon het woord willen verspreiden, als je het zo wilt zien.”

giles smithWaren er verschillen tussen de landen en steden waar jullie het feest mee naar toe namen?

Giles: “Mmmm, ja, alhoewel de wereld steeds kleiner wordt, kunnen dingen toch behoorlijk anders zijn. Alleen al de manier waarop mensen reageren op de muziek. In Japan bijvoorbeeld, zijn veel mensen zo in de muziek, en ironisch genoeg dansen ze niet, maar staan ze stil, met hun ogen dicht. Ze genieten echt van de muziek, maar hebben alleen een andere manier om dat te laten zien. In sommige landen willen ze wat stevigere muziek en soms kun je weer meer de diepte in. Dus ja, er zijn veel verschillen, maar het gaat uiteindelijk allemaal om het vieren van het leven en het genieten van de muziek.”

Benaderen jullie een dj-set altijd op dezelfde manier?

James: “Nee, niet echt. Het hangt echt af van waar je draait. De condities kunnen zoveel variëren, dat je je met één benadering erg beperkt. Je leert iedere keer weer als je draait, wat mensen aan het dansen krijgt, door te kijken en te luisteren. Er zijn wel bepaalde procedures die je altijd volgt, je hebt toch een eigen stijl.”

Is het underground, wat jullie doen?

Giles: “Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Muzikaal gezien zou ik zeggen dat we zonder twijfel underground zijn. We boeken bekende dj’s als Ame, Ricardo Villalobos en Steve Bug, maar we boeken ook minder bekende artiesten voor de eerste keer in de UK. Mensen als Keith Worty, Guido Schneider en Matthias Tanzmann hebben hun debuut bij ons gemaakt. We zijn het feest zeven jaar geleden begonnen en toen was het echt underground, de promotie ging echt van mond op mond, we hadden geen flyers of posters. Nu is dat heel anders. Het feest is enorm gegroeid en we promoten het nu echt, maar ik denk dat we altijd dezelfde geest zullen houden en het toch steeds net even anders proberen te doen.”

secretsundaze

Hoe lang willen jullie nog doorgaan met dit concept?

James: “Zolang we het leuk blijven vinden. Er zijn nog steeds veel dingen die we willen bereiken met Secretsundaze en zolang we de kans krijgen om dat te blijven doen, dan doen we dat.”

Check ook www.myspace.com/secretsundaze.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws