Rook perikelen

Partyscene Redactie | 2 juli 2008
headlines

Je kon het deze week al lezen: de horeca is sinds gisteren rookvrij. In de eerste plaats om voor het personeel een rookvrije werkplek te garanderen. Daarnaast worden ook de schadelijke gevolgen van het meeroken voor bezoekers beëindigd. Het rookverbod komt namelijk voort uit het recht op een rookvrije werkplek en dit recht is reeds vanaf 1 januari 2004 van kracht. Werkgevers zijn verplicht om er voor te zorgen dat werknemers zonder hinder of overlast van tabaksrook te kunnen werken.

Tekst: Frank Böhm

Tot nu toe waren was de horeca en kunst/cultuursector uitgezonderd van deze verplichting maar vanaf 1 juli 2008 krijgen de werknemers binnen deze sector dezelfde bescherming en dus wordt de horeca en cultuursector rookvrij. Dit geldt ook voor roken in open tenten op evenementen en festivals. Hier gaan dezelfde regels gelden als voor de reguliere horeca. Roken op een terras blijft wel mogelijk, ook onder een luifel of parasolvormige constructie, zolang het terras maar niet aan alle kanten is afgesloten.
rookverbod
Dit heeft dus nogal wat consequenties voor mensen die werkzaam zijn in het nachtleven: promoters, clubeigenaren, dj’s en barpersoneel. Partyscene stelde enkele maanden geleden al enkele vragen aan o.a. Maz Weston van Paradiso en de directeur van Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) Berend Schans.

De Amsterdamse horeca heeft van alles verzonnen om de rokende bezoekers tevreden te houden. Met o.a. rookruimtes, rookuurtjes, nicotinepleisters en lollies wordt getracht er wat van te maken.

Maar het rookverbod kan nog verder gaan, zoals in België. De Belgische emeritus hoogleraar Roger Blanpain bepleit namelijk dat op de Belgische stranden rookvrije zones dienen te komen. Volgens Blanpain is ook een klein beetje sigarettenrook al schadelijk voor longen en aderen, en aan de Belgische kust is het risico op meeroken groot, aldus de Leuvense professor. Bovendien eindigen “miljarden peuken” in het zomerseizoen in het zand waarna de nicotine in de grond achterblijft. De horeca aan de Belgische kust is uiteraard tegen het voorstel, maar ook de Belgische Nationale Liga tegen Tabak voelt weinig voor een rookverbod op stukken strand.
rookverbod
In Engeland is het rookverbod ook goed ingeslagen. Niet eerder stopten zo veel Britten met roken als na de invoering van het rookverbod. In negen maanden tijd gaven in Engeland 400.000 mensen de verslavende gewoonte op en de verkoop daalde dan ook: er gingen 2 miljard sigaretten minder over de toonbank. Uit onderzoek van de University College London bleek dat driekwart van de mensen het rookverbod inmiddels steunt.

Veel Nederlandse horeca eigenaren zijn dus bang voor wegblijvende bezoekers, maar onderzoeksbureau Nivel concludeert op basis van een enquête dat zodra per 1 juli de Nederlandse horeca rookvrij wordt, de horeca 800.000 extra klanten zou kunnen trekken. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Astma Fonds en het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Nivel zegt een vijfde deel van de Nederlanders die aan astma en andere longziekten lijden, voortaan vaker naar een café of restaurant te zullen gaan. Ook gezonde niet-rokers (10 procent van de bevolking) zullen vaker de horeca bezoeken, voorspelt Nivel, en bij elkaar opgeteld zijn dat 800.000 mensen.
rookverbod
Ook blijkt de lucht ernstig vervuild in kroegen en restaurants waar wordt gerookt. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is gemiddeld gezien bijna 20 keer hoger dan het maximale gemiddelde dat de Europese richtlijn Luchtkwaliteit voorschrijft. Dat blijkt uit metingen in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in aanloop naar het rookverbod. De resultaten werden vanochtend bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de luchtkwaliteit in de horeca gemeten werd. Na invoering van het rookverbod zal de VWA weer meten om te zien of de luchtkwaliteit verbeterd is.

De hoogst gemeten vervuiling was 2650 micorgram per kubieke meter en de laagste 40 microgram. Gemiddeld kwam de vervuiling uit op 453 microgram. Volgens de EU-richtlijn mag dat maximaal 25 microgram per dag zijn. In rookvrije ruimten blijkt de lucht net zo schoon of vuil, te zijn als de buitenlucht in een stad. In rookvrije gedeeltes die grenzen aan een rokersgedeelte loopt de concentratie op als de rook door weet te dringen tot die ruimte.

Stop jij met roken? Of doe je het stiekem in cafe’s, clubs en op festivals aangezien niet jij maar de eigenaar/organisator de boete ontvangt? Of rook je niet en ben je blij dat je van de rook af bent tijdens het clubben?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws