PS Interview: Zoë Xenia

Partyscene Redactie | 15 september 2006
headlines

Zoe XeniaZoë is 30 jaar woont in Amsterdam en is vrijgezel. Veel mensen kennen haar als zangeres en mc op feesten als Mysteryland en Extrema Outdoor, maar ze produceert ook tegenwoordig ook haar eigen tracks. Tijd voor een nadere kennismaking.


Tekst: Frank Böhm


Waar ging je als puber altijd uit?

Als puber zat ik aardig in hippiesferen, en nog steeds eigenlijk wel een beetje haha! Toen ik nog in Epe bij m’n ouders woonde ging ik iedere week naar dorpsdiscotheek de Stunt. Met vrienden had ik daar een soort van hippie uurtje. Dan stopten we allerlei sixties cdtjes in de handen van de dj daar en gingen vervolgens al dansend met wierook door de hele toko. Later ben ook veel uitgeweest in de Swing en Gigant in Apeldoorn.

Waarom ben je begonnen met zingen?

Ik weet niet waarom ik ben begonnen met zingen,. Ik heb het altijd graag gedaan, zo lang als ik me kan herinneren. Ik hou ervan, het is m’n passie.

Wanneer kwam je erachter dat je er professioneel verder mee wilde?

Ik heb vanaf kleins af aan al willen optreden en zingen. Misschien is die enorme strot van mij wel een soort van compensatie omdat ik zo klein ben haha! Zo van als ik m’n scheur opentrek als zangeres dan luistert er tenminste iemand. Er was niet ineens een soort van ommekeer ofzo. Ik ben een geboren muziekfreak gewoon.

Zoe Xenia

Hoe heb jij vervolgens ook de produceerkneepjes onder de knie gekregen?

Door heel veel en heel lang achter m’n pc te zitten en eindeloos te blijven kloten met software, door artikelen te lezen, maar ook door aandachtig te luisteren naar muziek die ik cool vind en dat te bestuderen. Ik heb tevens een cursus analoge modulaire synthese gedaan. Verder is het fijn om advies te krijgen van mensen om heen die ook poduceren.

Van welke producers heb je tips gehad en wat voor tips zijn dat? Misschien leuk voor lezers die ook bezig zijn met tracks produceren.

‘The inspiration keeps on flowing in me, that's a neverending story so that's not it.’ Het zijn vooral tips op het gebied van het beter afmixen van m’n nummers. In het magazine ‘Sound on Sound of Keyboards’ staan veel artikelen over het gebruik van software en mixtechnieken. Goed dus om eens door te spitten. Gert van Veen van Quazar raadde me bijvoorbeeld aan om een bepaalde compressor over een track heen te gooien en wat reverb aan enkele sporen toe te voegen zodat het allemaal wat ruimtelijker ging klinken. Bleek dat ik die compressor al een hele tijd op m’n harde schijf had staan maar nog niet gebruikt had. Teveel aan software kan ook een probleem opleveren haha! Goed, dat bedoel ik dus. Even zo'n wake-up call: “misschien is het goed als je dit eens probeert." Ja ik kan wel een boel tips gaan opnoemen, maar het ligt toch altijd weer aan wat voor track je hebt, welke geluiden je gebruikt, wat de eigenschappen van die geluiden zijn en hoe je die het beste naar boven kunt brengen. Wat dat betreft ook een neverending story dus.

Wat deed je hiervoor eigenlijk voor werk, en leef je nu van je optredens?

Ik ben office-manager geweest en leef nu van m’n gigs inderdaad.

Je zat onlangs in de finale van de Vinylized competitie, vertel daar eens wat meer over.

Ik hoorde van een vriend hierover en heb toen een cdtje ingestuurd met het idee van ‘Ach we zien het wel’. Uiteindelijk ben ik bij de finalisten terecht gekomen. Hartstikke leuk!


Zoe Xenia

Heeft dit nog optredens opgeleverd?

Nee dat niet, maar ik was al lekker bezig. Het was ook niet zo dat ik hoopte via Vinylized aan de bak te komen ofzo, dat was en ben ik al. Het leek me gewoon leuk om via die weg een van m’n tracks op plaat te krijgen met de hele promotie parade daarbij natuurlijk. Wie niet waagt, die sowieso niet wint.

Hoe ziet jouw week er gemiddeld uit?

In de weekenden heb ik boekingen dus ik ben vaak onderweg. Heb net een autootje gekocht, erg prettig! Verder zit ik veel thuis achter m’n pc, muziek te maken, te schrijven en te mailen. Daar gaat heel veel tijd inzitten.

Je hebt veel boekingen, wat vind je van het huidige party klimaat in Nederland?

Mensen beginnen meer open te staan voor de wat minder mainstream sounds.Al lig het er ook wel weer aan waar je komt. De randstad blijft toch vaak een iets ander verhaal dan de kleinere gemeenten in Nederland waar over het algemeen wat commerciëler gedraaid wordt.

En wat zijn de verschillen met vroeger toen je in de Stunt stond?


Ik merk dat veel stijlen door elkaar beginnen te lopen, dat is wel leuk. Waar ik vroeger voornamelijk één muziekstijl hoorde op een avond, hoor ik nu steeds meer crossovers tussen electro, eclectische sounds, minimal en house. Dance of house heeft als stroming een volwaardige plek veroverd tussen de pop en rockmuziek, het is ermee versmolten.Zoe Xenia

Wat vind jij zelf de beste live act van Nederland en welke buitenlandse act respecteer je?

Ik respecteer er velen, vind het erg moeilijk om er één uit te lichten. Ik bedoel je ziet wel vaker iets waarvan je denkt wow! Ik heb recentelijk Quazar nog live gezien in Paradiso, was echt toppie! Massive Attack blijft een van mijn buitenlandse favorieten. Dead Can Dance heeft ook veel indruk op me gemaakt, maar zij zijn helaas al lange tijd uit elkaar. Kraftwerk blijft top, alleen al omdat ze zo'n invloed hebben gehad op de dancemuziek. En Goldfrapp vind ik erg sexy. Respect ook voor Carl Craig, Akufen, Ricardo Villalobos, The Advent, Recloose, Air, Pink Floyd, Beatles, Led Zeppelin, Janis Joplin, Zap Mama, Future Sound of London, Orb, Coldcut en ga zo maar door.

Welke producer vind je erg goed en waarom?

Ik vind er vele goed, in verschillende genres. Heb respect voor iedereen die zijn of haar sound goed kan neerzetten.


Zoe Xenia

Met wie zou je nog wel eens samen een track op willen nemen?

Ik zou wel eens een nummer willen opnemen met Skin en Robert Plant. Een crossover van 60's rock, triphop en minimal en dan keihard tegen elkaar in schreeuwen.



Wat zijn je plannen voor de komende tijd?



Ik wil me naast het maken van techno en minimal ook meer gaan richten op de liedjes die ik maak, de wat meer soulvollere songs. In november komt 'Can't forget' uit, een track uit die ik met Estroe gemaakt heb. Voor een aantal andere releases ben ik bezig met onderhandelingen nu. Verder zal ik naast het mc-en nog meer op gaan treden als live act. In oktober zal ik daarnaast een live optreden doen in de Cruise Terminal met m’n soulvolle nummers. Tijdens het ADE sta ik op de Earthbookings showcase in de Melkweg tijdens het Afro Acid event van DJ Pierre.

Als je droomfeest zou mogen organiseren, ongeacht de realiseerbaarheid en kosten ervan, hoe zou dit eruit zien?

Mijn droomfeest zou plaatsvinden op een zwevend platform boven de wolken, in een soort van Jetsons achtige floating city zeg maar. Iedereen wordt dan in zo'n shuttle opgehaald en naar boven gezoeft. Een sprookjesachtige omgeving met de trippy vloeistof projecties van Lightmotiv en vette visuals van Robotfunk. Thema lijkt me duidelijk nu.

Zaal 1: Carl Craig, Akufen, Ricardo Villalobos & Recloose

Zaal 2: Massive Attack, Kraftwerk & Air Liquide

Zaal 3: Zap Mama, Dead Can Dance (voor één keer weer bij elkaar) en heel veel percussie!

Ook zou ik zelf eigenlijk wel in elke zaal een op maat gemaakte liveset willen doen....maar ja, niet te lang dus dan want anders zou ik zelf niet meer kunnen genieten van m’n eigen wolkenfestijn haha!

Waar kan men jouw muziek beluisteren?


De laatste hand wordt nu gelegd aan mijn website. Het wordt echt een coole interactieve site, al zeg ik het zelf. Voor nu kan je een aantal van m’n tracks op www.myspace.com/zoexenia beluisteren en downloaden. Hier staat ook informatie, foto's en commentaar van mensen en artiesten uit binnen- en buitenland.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws