PS Interview: Paul Oakenfold

Partyscene Redactie | 13 juni 2006
headlines

paul oakenfoldHet was in eerste instantie de bedoeling dat Paul Oakenfold kok zou worden, maar het leven kan soms raar lopen. In plaats daarvan raakte de Londenaar in 1985 betrokken bij de eerste house-golf in Engeland en was hij zo ongeveer de eerste dj op Ibiza. Al geruime tijd staat de dj en producer aan de wereldtop. In 2002 verschijnt zijn debuutalbum Bunkka en nu is er dus het tweede studioalbum A Lively Mind. Als tussendoortje releaste hij in 2004 nog het live-album Another World. Met zijn label Perfecto is hij bovendien een springplank voor nieuw talent. De laatste tijd heeft Paul zich meer en meer toegelegd op het maken van muziek voor films. Hij is er zelfs vier jaar geleden speciaal voor naar Los Angeles verhuisd.

Tekst: Jesse Voorn

Je nieuwe album is een mix tussen dance en pop. Is dat voortbordurend op je vorige plaat?
Paul: “Nee, niet echt. Ik wilde hier toch echt een nieuwe richting op gaan en ik wilde vooral dat er veel onbekende talenten op mee zouden doen. Het album is ook meer uptempo dan het vorige. Daar werkten ook teveel bekende artiesten aan mee en daarom ben ik ook op zoek gegaan naar nieuw talent. Ik heb er negen maanden over gedaan om nieuwe vocalisten te vinden. Daarvoor heb ik vooral in Los Angeles heel veel clubs en kroegen bezocht, gewoon om research te doen. paul oakenfoldEn daar loopt veel talent rond kan ik je vertellen. Van jongs af aan luister ik al naar liedjes en daarom wilde ik een album vol liedjes maken.”

Dance en pop vloeien ook steeds meer samen…
Paul: “Ja, dat zou kunnen, daar ben ik niet echt mee bezig. Maar het is erg moeilijk om een popplaat te maken. Ik heb altijd geloofd in liedjes. Als dj draai ik voornamelijk instrumentale tracks, maar als artiest, wanneer ik muziek maak, dan put ik inspiratie uit muziek waar ik in het verleden naar geluisterd heb, maar ook uit wat ik allemaal om me heen zie gebeuren.”

Er is dus veel verschil tussen Paul Oakenfold de dj en Paul Oakenfold de producer?
Paul: “Ja absoluut. Als ik mijn eigen muziek maak, dan denk ik er absoluut niet aan om een dj-track te maken. Dan wil ik echt uitgedaagd worden en het is moeilijker om een goed liedje te schrijven dan om een instrumentale dj-track te maken. Daarom blijf ik mezelf uitdagen door op die manier muziek te maken.”

Je draait eigenlijk al vanaf het begin van de housescene in Europa mee. Wat houdt het voor jou interessant?
Paul: “Ik blijf niet stilstaan en ik omhels nieuwe dingen. Drie jaar geleden heb ik de beslissing genomen om minder te gaan draaien en dat bevalt ook goed. Ik ben me meer gaan concentreren op het maken van muziek voor films en paul oakenfolddat zie ik als een grote stap vooruit in mijn carrière. Ik geniet echt van het schrijven van muziek voor films. Ik heb erg veel gedraaid en er ook enorm van genoten, maar drie jaar geleden dacht ik echt: genoeg is genoeg. Daarom was ik dus ook naar L.A. verhuisd, want als je filmmuziek wilt maken moet je toch echt daar zijn.”

Maar als dance artiest zit je daar toch niet echt goed?
Paul: “Ik vind dat wel meevallen. De dancescene is daar erg gezond. Het is er niet commercieel en erg underground en dat bevalt me wel. Maar ik kan me er verder niet druk om maken. Amerika is een groot beest en dance is gewoon niet hun cultuur.”

In Engeland is dat wel het geval. Dat land werd altijd gezien als de vaandeldrager binnen Europa. Loopt Engeland nog steeds voorop?
Paul: “Ik denk niet dat Engeland nog een leidende positie binnen de dance heeft. Wel binnen de mode. paul oakenfoldIk denk eerlijk gezegd dat Nederland leidend is. Jullie hebben erg veel talentvolle dj’s en belangrijke festivals als Dance Valley en Sensation. En ook Tiësto. Dance is enorm groot in Holland en ik zie er meer talent dan in andere landen. Bovendien is dance als genre nummer één op jullie radiozenders. Dance, niet pop of rock. Dat is verbazingwekkend. Daarom heb ik een van de tracks op mijn nieuwe album ook Amsterdam genoemd. Nederland kan een voorbeeld zijn voor andere landen. Maar niet met voetballen, dan wint Engeland. De beste Nederlandse spelers voetballen ook in Engeland, bij Chelsea.”

Heb je een goede band met Nederland?
Paul: “Zeker, ik kom er graag. Helaas draai ik er niet zo veel meer, maar als ik hier ben dan geniet ik er dubbel van. Ik heb ook met Nederlandse talenten gewerkt. Ik heb Emjay getekend op Perfecto en binnenkort verschijnt een nieuwe track van hem. Ook heb ik een paar jaar geleden al een compilatie cd uitgebracht, de Underground Sound of Holland, met alleen maar Nederlandse producers. Ik heb al een lange geschiedenis met jullie land.”

Toen je destijds betrokken was bij de eerste housegolf, had je ooit kunnen denken dat het zo groot zou worden? Temeer omdat toen ook geroepen werd dat het maar kort zou duren?
paul oakenfoldPaul: “Nee, dat had ik me niet voor kunnen stellen. Ik ben de hele wereld over gevlogen om te draaien en ik heb Grammy’s gekregen voor mijn muziek. Voor die redenen doe je het natuurlijk niet, maar het is wel leuk. Ik heb er altijd in geloofd en ben er altijd positief over geweest, ook als anderen dat niet waren. Ik hield gewoon van die muziek en voor mij heeft het allemaal erg goed uitgepakt. Ik ben blij dat ik een klein steentje bij heb kunnen dragen.”

Wat heb je allemaal nog in je mars?
Paul: “Ik wil me sterk maken voor nieuwe artiesten en ik wil ook nog veel meer muziek voor films gaan maken. Er is nog zoveel te doen. Die switch naar filmmuziek was even lastig, maar toch goed te doen. Ik vind het nog steeds te gek om te deejayen en ik maak ook nog steeds graag dance. Er komt ook zeker nog een nieuw artiestenalbum van me. Het zit allemaal in het hart en het maakt niet uit dat ik er een dagje ouder op wordt.”

Meer info vind je op www.pauloakenfold.com.      

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws