Nachttempel report: Tivoli

Partyscene Redactie | 15 maart 2006
headlines

TivoliNachttempel report Tivoli door Jochem Oostveen:

Ondanks ontelbare pogingen is het moeilijk om in Utrecht een sensationele dancecultuur van de grond te krijgen. In een stad waar talloze studentenkroegen het uitgaansleven beheersen, zijn de clubs en bars die vooruitstrevende elektronische muziek propageren op één hand te tellen. Maar de Tivoli, hét poppodium van de Domstad, trekt met gedurfde dancenights wél volle zalen.

De popzaal huist in een indrukwekkend gebouw aan de Oudegracht waar plaats is voor maximaal ongeveer duizend bezoekers. Toch was dit niet genoeg. In oktober 2003 opende Tivoli De Helling, een kleinere popzaal aan de rand van het centrum. Om de Tivoli goed te beoordelen is het noodzakelijk om beide locaties onder de loep te nemen.

Tivoli Oudegracht

De entree bij de Tivoli aan de Oudegracht heeft iets mystieks. Een smalle, lange gang, verlicht door witte en rode TL balken, leidt het publiek naar de hal. Het is als bezoeker elke keer weer iets magisch om met een zojuist gekocht kaartje in de hand door die smalle corridor te lopen. Bij elke stap die je zet hoor je de beats steeds harder om je heen zoemen. Een ideaal moment om je op te laden voor een nieuwe nacht.

TivoliHet monumentale pand heeft van binnen iets weg van de Amsterdamse Paradiso, met een groot balkon dat boven de ruime dansvloer hangt. De Tivoli komt voort uit de krakersbeweging. Voordat het poppodium zich aan het voormalige weeshuis aan de Oudegracht vestigde, had het twee andere locaties. De eerste was vlakbij de Stadsschouwburg. Toen dat gebouw niet meer geschikt was om als popzaal te voordoen, verhuisde Tivoli naar een houten noodgebouw in het Lepelenburgpark. Veel Utrechters denken met weemoed terug aan het laatstgenoemde huis. Het tijdelijke karakter van dit markante houten bouwwerk werd onderstreept doordat de zaal om twee bomen was gebouwd. Die stonden dus midden in de Tivoli en de takken staken boven het dak uit.

In al die jaren is Tivoli altijd een vooruitstaand poppodium van Utrecht geweest. Op dancevlak weet de mogelijke nachttempel van Nederland al jaren grote namen en organisatoren binnen te halen. Zo is sinds vorig jaar is het Rauwcircus van Joost van Bellen neergestreken aan de Oudegracht. En kijkend naar de doldwaze dansvloer niet zonder succes. Alleen jammer dat het geluidssysteem niet optimaal is. In het midden van de zaal is de muziek goed te horen, maar achterin bij de bar en op het balkon ontstijgt het doffe geluid net het borrelniveau.

Maar eigenlijk doet het mindere geluid geen afbreuk aan het feest. De unieke sfeer in de zaal is daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor. Hanekam of yup, hooligan of student, iedereen feest naast én vooral met elkaar zonder kijk-mee-nou-eens-gedoe of ruziezoekers. Als er een soort Utrechtse nuchterheid bestaat, is die zeker van toepassing op de Tivoli. Het personeel achter de bar is vriendelijk en vrolijk. Net als de portiers! Ik dacht dat de meeste deurmannen niet kunnen lachen of goedendag zeggen, maar in de Tivoli is dat gelukkig geen probleem.

Een toiletbezoek moet ook zeker genoemd worden. De smalle ruimte staat regelmatig vol wachtenden, niet omdat alle wc’s bezet zijn, maar omdat de gezellige toiletdames het niet nalaten om veel bezoekers staande te houden en een praatje te maken. Met een chaotische opstopping tot gevolg. Maar bijna niemand die daar agressief op reageert. Waarschijnlijk omdat ze weten dat een sanitaire stop ook een waar feest is. Net zoals in de Panama vrolijkt de Tivoli een plasbeurt op met een leuk deuntje achtergrondmuziek. De ene keer schalt 2 Unlimited uit de speakers, de andere keer blèrt het hele mannentoilet mee met Andre Hazes.

TivoliTivoli De Helling

Tivoli de Helling lijkt van buiten op een grauwe kubus, maar binnen is het goed toeven in het gezellige voorportaal. Het kleine broertje kenmerkt zich door een iets meer progressieve programmering. En het geluid is hier stukken beter. Helaas is het bij de bar in de zaal lang wachten. Vanuit twee kleine luiken worden de bestellingen opgenomen. Het is vervelend dat één daarvan gesloten blijft en de dame achter het andere luik in haar eentje iedereen moet helpen.

De stemming in De Helling lijkt matter in vergelijking met de Oudegracht en dat terwijl het hier juist wat intiemer en knusser is. Wat meer decoratie helpt misschien. De popzaal aan de Oudegracht moet zo min mogelijk versierd worden, dat is al een kunstwerk op zich, maar de hoge grijze zaal van de Helling ziet er zo zonder aankleding een beetje troosteloos uit.

Als laatste blijft het vreemd dat op de twee locaties stipt om vier uur de lichten weer aangaan. De sluitingstijden zijn een heikel punt. Wanneer de echte nachtbrakers loskomen, houdt het feest op. Heeft dat misschien te maken met de beleidsvinger van de gemeente, die de poptempel subsidieert of wil de Tivoli helemaal niet langer open zijn?

Nachtempel-award of niet, feit blijft wel dat de Tivoli glans geeft aan het Utrechtse popcircuit. Met een recordaantal bezoekers in 2005 en een nieuwe locatie in het nog te bouwen muziekpaleis Vredenburg lijkt het met de toekomst wel snor te zitten.

TivoliReactie van Arlette, hoofd marketing & communicatie van Tivoli:

We zijn ontzettend trots op de nominatie! We werken hard om een breed en veelzijdig programma neer te zetten en iedereen werkt mee om alle nachten tot een groot succes te maken: van bar tot garderobe, van technici tot portiers. Het is geweldig dat Tivoli daar erkenning voor krijgt. 

Tivoli heeft maar liefst vijf verschillende dansavonden per week in Tivoli Oudegracht en Tivoli de Helling. Van eclectisch, techno en drum ‘n bass naar urban, hiphop en retro avonden met DJ's van nationale en internationale allure. 

Tivoli de Helling is in 2003 opengegaan en zit op een andere locatie dan Tivoli Oudegracht. Deze zaal heeft ons de mogelijkheid gegeven voor 2 tot 3 dansavonden per week extra, maar ook om jonger talent te boeken en meer onbekende DJ's en bands. Het decor verschilt per avond en organisatie, maar we nemen reacties natuurlijk altijd mee. Dat geldt ook voor de reacties op barbezetting en geluid.

En waarom wij Nachttempel moeten worden? Kijk wat we in de komende maanden hebben staan: 2ManyDJ’s (Radio Soulwax op 21-4), Marcus Intalex en Ed Rush (7-4), Ellen Allien (7-4), Joost van Bellen en MU bij Rauw (8-4), Yonderboi (11-4), Dimitri (14-4), Pete Philly (23-4), Ame & Bart Skils (5-5), Soulvation (12-5), Michael Mayer (19-5), Umek & Surgeon (24-5), Audio Bullys (25-5), DJ Krush (1/6), Plaid (9-6) en St. Paul, iedere donderdag bij de Pop-O-Matic.

Vind jij Tivoli de beste club van Nederland? Of juist niet? Stemmen kan nog tot en met zondag op www.nachttempel.nl

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws